"עד הלידה הייתי עסוקה במה לאכול בהיריון כדי שהעובר יקבל את הטוב ביותר, מעכשיו אני רוצה לדעת מה לאכול כדי שהחלב שלי יהיה איכותי ויספק את הטוב ביותר להתליך הצמיחה התקין שלו/ה": זוהי הבקשה השכיחה ביותר של אמהות טריות. איך צריכים להיראות הרגלי התזונה שלך בעת ההנקה?
- הקלוריות בעלייה: בתקופת ההנקה תצטרכי להוסיף בין 300-500 קלוריות ליום של מזון עשיר ברכיבי תזונה, כדי לספק לתינוק את הרכיבים שמאפשרים גדילה והתפתחות.
- הנוזלים בעלייה: בזמן ההנקה עולה הדרישה לנוזלים, וודאי שמת לב שאת יותר צמאה. שתי מספיק מים כדי להרוות את צימאונך וליצר את החלב.
אם המזג האוויר החורפי גורם לכם לחשק תמידי לפחמימות - אתם לא לבד. רבים מאתנו מגבירים את צריכת המזונות העשירים בפחמימות בחורף באופן לא מודע במטרה לרומם את מצב הרוח. הדכדוך החורפי הוא תופעה מוכרת המלווה בירידת האנרגטיות, בחולשה, בלאות, יותר שעות שינה, כמיהה לפחמימות ועליית משקל.
אז למה אנחנו מדוכאים עם בוא הסתיו?
הדכדוך החורפי מתחיל בדרך כלל בסוף הסתיו או בתחילת החורף, ומסתיים לקראת סוף האביב או בתחילת הקיץ.
יותר ויותר מחקרים מוכיחים: על ידי אכילת מזונות פשוטים, יומיומיים, אפשר להפחית את הסיכון ללקות בסרטן. אנשים שאוכלים מזונות עם פעילות ביולוגית ייחודית, שמתנהגים בגוף כמו תרופה, לוקים בשכיחות פחותה ממחלות סרטן.
המזונות שמכילים חומרים פעילים מועילים מכונים מזונות "אפיגנטיים", היוצרים השראה מרפאה על תאי הגוף. המזונות בעלי ההשראה האפיגנטית הם:
- סיבים תזונתיים - המפחיתים סיכון לסרטן שד.
- קפה, עגבניות, סויה - המפחיתים סיכון לסרטן הערמונית.
מנסים להיכנס להיריון? שני מחקרים שנערכו באוניברסיטת הארוורד מסיפים ראיות לגוף ההוכחות ההולך וגדל, שמצביע על הקשר בין מזונות ואיכות ותנועתיות הזרע. מחקרים אלה מצאו כי המאכלים המומלצים לשיפור הזרע הם ירקות, פירות, דגנים מלאים, דגים עשירים באומגה 3, אגוזים ופיצוחים טבעיים.
הקשר בין שומן טרנס לזרע
במחקר אחד בדקו החוקרים את צריכת המזון של גברים בני 18-22 ובמקביל נבדקה תנועתיות הזרע שלהם, ריכוזו וצורתו.
כששניכם יחד אוכלים שום, אפילו לנשיקה יכול להיות טעם טוב. אבל איך מעלימים את הבל השום כמה שיותר מהר כשרק אחד מכם אכל את הסלט עם השום הטרי?
במחקר אמריקאי שנעשה באוניברסיטת מינסוטה, נבדק ריח השום בפה, בנשימה ובשתן לאחר אכילת 6 גרם שום השווים בערך ל 2 שיני שום גדולות. כעבור חמש דקות לאחר אכילת השום, הופיע ריח שום חזק בנשימה, שפחת אחרי חצי שעה ופחת עוד יותר כעבור שלוש שעות.
ריח חזק יותר של השום הופיע מהפה כעבור שעה. עוצמת הריח מהפה הייתה גדולה יותר מהריח שהופיע מהנשימה. הריח מהפה הלך ופחת כעבור שעה. כעבור 4 שעות נותרה עוצמה נמוכה של הריח.
השומן הבטני מרגיז גברים ונשים גם יחד: הוא בולט, הוא תמיד "שם" ותמיד אנחנו מנסים להסוותו. איך תוכלו לעזור לגופכם להילחם בו באופן טבעי? פשוט: הוסיפו קינמון לקפה, לשוקו, לתה, לדייסת הבוקר, לסלט הפירות, לעוגות, לצימס, לקציצות הבשר, לתבשיל הקדירה, לחמין של שבת ובכלל - לכל מה שמתאים.
מתברר שהשומן שמתרכז בבטן הוא למעשה חומר דלקתי. יש לו נטייה לגרום להשראה דלקתית באיברים שונים בגוף, להגביר ייצור של חומרים רעילים ומחומצנים בדם הגורמים לפגיעה בכלי הדם, בלב, במוח ועוד.
בראש השנה אנחנו אוכלים מאכלים שמסמלים עבורנו תקווה לדברים הטובים שילוו אותנו בשנה הבאה. מה אומרת הגמרא על המאכלים המסורתיים על שולחן החג, ומהם יתרונותיהם הבריאותיים?
סלק: לזירוז העיכול וניקוי המעיים
לאחר אכילת "סלקא" – סלק או עלי סלק, אומרים: "יהי רצון מלפניך ה’ אלוקינו ואלוקי אבותינו שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו". ואכן, הסלק תורם להסתלקותו המהירה של המזון ממערכת העיכול. הוא נחשב לאחד המזונות הטבעיים היעילים ביותר לזירוז העיכול וניקוי המעיים.
היכרותי עם שרון החלה ב"תנו לחיות לחיות", עת הגעתי לאמץ את "נזק" החתול. שרון החליטה להיות צמחונית: היא סיימה צבא, החלה לעבוד בארגון ואט לאט גילתה שהיא בוחרת במזונות צמחיים בתפריט מתוך תחושת חמלה על בעלי חיים. הצעירה, שעד היום אכלה הכול, לא התעניינה במיוחד בתזונה מאוזנת. כשהגעתי למקום, היא התעניינה אם תזונה צמחונית יכולה לספק לגוף את אבות המזון החיוניים.
החדשות טובות: מבחר של חלבונים צמחיים מהמזון יכול לספק את כל כמות החומצות האמיניות ההכרחיות (החומרים המרכיבים את החלבון) לבריאות מגיל שנתיים והלאה. חלבון בעל ערך תזונתי גבוה מכיל את כל החומצות האמיניות החיוניות לגוף.
הבוקר הוא הזמן הלחוץ ביותר ביום, ומסתבר שגם המשפיע ביותר על מה שיקרה בהמשך היום. מחקרים שונים כבר הוכיחו שארוחת בוקר עם הרכב תזונתי של אבות מזון שנספג לאט לדם תורמת לתלמידים בבית הספר לשיפור יכולת הלמידה, כושר ביטוי טוב יותר, זיכרון חד יותר ומצב רוח שמח ונינוח יותר.
השפעת האוכל על המוח המתעורר
מחקר מקיף אחר, שנערך על ידי הקולג' המלכותי בלונדון, בשיתוף אוניברסיטת בריסטול בשפילד ואוניברסיטת הרווארד בבוסטון, מצא שלהרכב ארוחת הבוקר השפעה משמעותית יותר ממה שידענו.
החלטתם לטגן או לצלות בשר במחבת הערב? הוסיפו מיץ לימון סחוט. מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת מאונט סיני בניו יורק הראה שהשרייה של בשרים ברוטב לימון או בחומץ עשויה להפחית משמעותית יצור טבעי של רכיבים רעילים בבשר, שנוצרים תוך כדי בישול ומאיצים את תהליך ההזדקנות.
מה מסתתר בתהליך הבישול?
חלק מהמזונות שאנו אוכלים כיום עוברים תהליך של בישול בטמפרטורה גבוהה שגורם להיווצרות קשרים כימיים בין החלבונית לבין הפחמימות שבאותו מזון. הקשרים הטבעיים שנוצרים בונים חומר חדש בשם גליקן.