מה צריך לאכול כדי להגן על הגוף שלנו? (צילום: thinkstock)
מה צריך לאכול כדי להגן על הגוף שלנו? (צילום: thinkstock)

יותר ויותר מחקרים מוכיחים: על ידי אכילת מזונות פשוטים, יומיומיים, אפשר להפחית את הסיכון ללקות בסרטן. אנשים שאוכלים מזונות עם פעילות ביולוגית ייחודית, שמתנהגים בגוף כמו תרופה, לוקים בשכיחות פחותה ממחלות סרטן.

המזונות שמכילים חומרים פעילים מועילים מכונים מזונות "אפיגנטיים", היוצרים השראה מרפאה על תאי הגוף. המזונות בעלי ההשראה האפיגנטית הם:

  • סיבים תזונתיים - המפחיתים סיכון לסרטן שד.
  • קפה, עגבניות, סויה - המפחיתים סיכון לסרטן הערמונית.
  • מזונות בעלי פעילות אפיגנטית שמונעים סוגי סרטן אחרים הם שום, ירקות ירוקים, ירקות כתומים, ברוקולי, כרוב, ירק בשם קאל (נראה כמו כרוב סיני רק בצבע ירוק כהה), גרגיר נחלים (סוג של רוקט), תה ירוק, ענבים אדומים, בוטנים, פירות יער, כורכום, ג'ינג'ר, מוצרי סויה כולל פולי סויה, טופו וחלב סויה.

אכילת מזונות בעלי פעילות אפיגנטית עוד בילדות יוצרת בגוף השראה בריאה במהלך השנים, מחזקת את המערכת החיסונית ומפחיתה את הסיכון למחלות סרטן.

רכיבים אפיגנטיים והמקור התזונתי

לפי מחקר שנערך באוניברסיטת בירמינגהאם, את הרכיבים הבאים ניתן למצוא במזונות הבאים:

  • אפיקטכין: בתה ירוק, תה לבן.
  • רסברטרול: בענבים אדומים, בוטנים, פירות יער.
  • כורכומין: בכורכום.
  • גניסטאין: בסויה, פול.
  • איזותיוציאנטים, סולפורפן: בברוקולי, כרוב, קאל, גרגר נחלים.
  • סלניום: באגוזי ברזיל, עוף, בשר צייד, בקר.
  • אורגנוסולפור, אליל מרקפטן: בשום.
  • חומצה פולית: בדגנים מלאים, ירקות ירוקים, שעועית יבשה.

המזונות שמגנים על השד

סיבים: מתברר שאם את צורכת במשך היום מזונות עתירי סיבים ומגיעה למעל 26 ג' סיבים ליום, את מחזקת את המערכת החיסונית של גופך ומפחיתה את הסיכון לסרטן שד ב 11%, בהשוואה לנשים שצורכות פחות סיבים תזונתיים. כך נמצאבמחקר של המכון הלאומי לחקר הסרטן במילנו, איטליה, בו נאספו נתונים מ-320,000 נשים מארצות שונות באירופה. המחקר נעשה בשיתוף עם המכון הלאומי לחקר הסרטן במרילנד שבארה"ב, שאסף נתונים מ-185,000 נשים.

במחקר שנעשה באוניברסיטת סוחו שבסין על לא פחות מ-712,195 נשים אמריקניות, נמצא שכל 10 ג' סיבים שאכלו בתפריט היומי, פחת הסיכון לסרטן שד ב 7%.

כמות הסיבים הגבוהה ביותר נמצאת בקטניות כשהקטניות המובילות הן אפונה יבשה, עדשים, שעועית שחורה, שעועית אדומה, חומוס ופולי סויה. כוס קטניות מיובשות מבושלות מספקת בין 10 ל-16 ג' סיבים תזונתיים. כוס ירקות מעורבים קפואים מבושלים מספקת כ-8 ג' סיבים. כוס דגנים מלאים כדוגמת פסטה וקוסקוס מספקת בין 6.3 - 4.5 ג' סיבים. מנת פרי מספקת בין 3 ל-5 ג' סיבים.

גבינות: מחקר מקיף שכלל מעל למיליון נחקרות מצא שככל שצריכת הגבינות והיוגורטים דלי השומן היתה גבוהה יותר (עד 5%), כך פחתה השכיחות של סרטן השד אצל הנבדקות.

הערמונית שלך מבקשת קפה

ממחקר שנערך באוניברסיטת הארוורד בשיתוף אוניברסיטת אורברו השוודית ואוניברסיטת יונג לו לין שבסינגפור, ואשר כלל כ־48 אלף נבדקים, נמצאה שכיחות נמוכה ב־20% של סרטן הערמונית בקרב גברים ששתו כשש כוסות קפה ביום, לעומת גברים שלא שתו קפה כלל. עוד התברר כי אצל שתייני הקפה הכבדים היתה גם ירידה של 60% בחומרת המחלה לעומת אלה שלא שתו קפה. אפילו גברים ששתו רק כוס עד שלוש כוסות קפה ביום יצאו נשכרים, ואצלם נצפתה ירידה של 30% בחומרת מחלת הערמונית.

מתברר שגם קפה רגיל וגם קפה נטול קפאין עושים את העבודה. ההסבר: החומרים הפעילים בקפה שמגינים על הערמונית הם נוגדי חמצון טבעיים ממשפחת הפנולים, ולאו דווקא הקפאין.

לדברי חוקרים מאוניברסיטת מינסוטה, מחקרי מעבדה הוכיחו כי עוצמת נוגדי החמצון המגינים שיש במנת קפה גבוהה מהעוצמה המתקבלת מצריכת מנת תה או יין אדום. עוד מתברר שהחומצה הקפאית והחומצה הכלורוגנית שבקפה בולמות את התפתחותן של מחלות סרטן נוספות, למשל במעי הגס ובריאות. צריכת קפה גם מפחיתה את הסיכון לסוכרת במבוגרים.

יש לקחת בחשבון שבביולוגיה ובתזונה ממצאי המחקרים נכונים לרוב האוכלוסיה, אך אין להתעלם מיוצאי הדופן. יש אנשים שקפה גורם להם להפרעות קצב בלב, הפרעות שינה, אי־שקט, הפרעה בספיגת מינרלים במעי וצרבת. ליוצאי הדופן האלה הפתרון הוא קפה נטול קפאין או תה. לפיכך, חשוב לקבוע את כמות הקפה ואת סוג הקפה שאתם מסוגלים לשתות ביום בהתאם לתגובת הגוף, ואל תוותרו גם על שילוב תה בתפריט היומי.

כתום עולה

בסופר או אצל הירקן השכונתי קל להשיג גזר ודלעת, העשירים בחומרים הפעילים פוליאצטילנים ואלפא-קרוטן. חומרים אלה משפרים את מראה העור ואת בריאות מערכת העיכול, מחזקים את הגוף ומרחיקים מחלות. קרוטנים ופוליאצטילנים הם נוגדי חמצון טבעיים וככל הנראה מספקים הגנה על תאי הגוף מפני מחלות לב וסרטן.

בסקר התזונה האמריקאי הלאומי השלישי בדקו את ההשפעה הבריאותית של החומרים הפעילים שבמזונות הכתומים על מדגם אוכלוסייה ענק של יותר מ-15,000 נבדקים מעל גיל 20. בסקר נמצא שככל שרמות האלפה קרוטן של הגזר בדם היו גבוהות יותר, עלתה דרגת בריאות הנבדקים וחייהם היו ארוכים יותר.

מחקר מאוניברסיטת אריוס בדנמרק גילה כי בגזר יש חומרים פעילים שהצליחו לבלום את התפתחותם של תאי סרטן המעי בתנאי מעבדה. כאשר הוסיפו לתאים החולים את החומרים הפעילים שבגזר, הואט אצלם תהליך המחלה. החומר הפעיל העיקרי מכונה פלקרינול ממשפחת הפוליאצטילנים. בנוסף לגזר ניתן למצוא אותו גם בפטרוזיליה, בסלרי ובשומר, אם כי בכמויות קטנות יותר.

דווקא מבין סוגי הקרוטן של הירקות הכתומים מוכר לנו יותר הביתא-קרוטן. עם זאת, האלפא-קרוטן נמצא יעיל בערך פי עשר בבלימת ההתפתחות של תאי סרטן במערכת העצבים, בריאה ובכבד, בהשוואה לביתא-קרוטן.

כבר בהריון ובתקופת ההנקה מומלץ לאכול מדי יום גזר או דלעת ולתת לתינוק את הכתומים מרגע שהוא מתחיל לאכול ירקות. דאגו שהילדים יתרגלו לאכול גזר בצורת סלט, במרק או כמיץ. הוא חיוני לשמירת הבריאות בכל גיל. את הכמויות הגבוהות ביותר של אלפא-קרוטן תמצאו בדלעת מבושלת ובמיץ גזר.