קינמון. תבלין גאוני (צילום: thinkstock)
קינמון. תבלין גאוני (צילום: thinkstock)

השומן הבטני מרגיז גברים ונשים גם יחד: הוא בולט, הוא תמיד "שם" ותמיד אנחנו מנסים להסוותו. איך תוכלו לעזור לגופכם להילחם בו באופן טבעי? פשוט: הוסיפו קינמון לקפה, לשוקו, לתה, לדייסת הבוקר, לסלט הפירות, לעוגות, לצימס, לקציצות הבשר, לתבשיל הקדירה, לחמין של שבת ובכלל - לכל מה שמתאים.

מתברר שהשומן שמתרכז בבטן הוא למעשה חומר דלקתי. יש לו נטייה לגרום להשראה דלקתית באיברים שונים בגוף, להגביר ייצור של חומרים רעילים ומחומצנים בדם הגורמים לפגיעה בכלי הדם, בלב, במוח ועוד. ההשראה הדלקתית דומה למאכל אהוב שבישלתם והוא נשרף לכם בטעות בתחתית הסיר: הטעם השרוף יתפשט בכל התבשיל על אף שרק התחתית נשרפה. כך הדלקת מתפשטת באברי הגוף על אף שהמקור רק בתאי השומן הביטני.

בנוסף, כשההשמנה מרוכזת בבטן היא מלווה במצב הורמונלי המכונה עמידות לאינסולין, בו הורמון האינסולין לא מצליח להכניס את כל הסוכר שמגיע מהאוכל אל תוך התאים. הסוכר שלא הצליח להיספג לתאים מתחיל להצטבר בדם, רמתו עולה ובמקביל גובר קצב ייצור השומן הביטני.

עכשיו זה מדעי: הקינמון עוזר לגזרה ולבריאות

במחקר צרפתי שנעשה באוניברסיטה בגרנובל, נבחרו נחקרים שמנים עם השמנה ביטנית המכונה גם השמנה מטבולית, שרמות הגלוקוז בדמם עברו במעט את גבול הנורמה אך עדיין לא הוגדרו כחולי סוכרת. במשך 12 שבועות קיבלו חלק מהנחקרים פעמיים ביום תוסף של קינמון, בעוד קבוצת הביקורת קיבלה תוסף סרק של חומר סתמי.

כעבור שישה שבועות, הראו הנבדקים שטופלו בקינמון דם נקי יותר מרעלים, עלייה בדם של חומרים פעילים של המערכת החיסונית המנטרלים רעלים, עלייה בפעולת נוגדי חמצון פעילים מקינמון, וכן ירידה של רמת הסוכר בדם; כל אלה, בהשוואה לקבוצה שלא קיבלה קינמון. כעבור 12 שבועות היה הדם נקי עוד יותר, פעילות המערכת החיסונית המשיכה לעלות, עלתה רמת נוגדי החמצון של הקינמון, ורמת הגלוקוז בדם התאזנה עוד יותר. החוקרים רומזים עוד שבנוסף לאיזון רמת הסוכר בדם, יכול הקינמון לשפר את בריאותם של אנשים עם עודף משקל המתרכז בעיקר בבטן.

במחקר מתקדם באותו מוסד, שנעשה על חיות מעבדה אשר סבלו מהשמנה מטבולית, נמצא שהקינמון שיפר את פעילות האינסולין ואת איזון רמת הגלוקוז בדם. האינסולין הצליח טוב יותר להכניס את הסוכר שבדם אל התאים, רמת הסוכר בדם הפכה יותר מאוזנת ובמקביל פחת ייצור השומן הביטני.

סקירה מחקרית של חוקרים מאוניברסיטת מרילנד, אשר הקיפה את כל המחקרים שנעשו עד היום על קינמון בתאי מבחנה, בחיות ובבני אדם, מצאה שהוא מפחית הידרדרות של מחלת אלצהיימר, וכן מפחית התפתחות תהליך סרטני, בעיקר דרך בלימת התפתחות כלי דם חולים המספקים דם לגידול. בנוסף, הוא תורם לשיפור מצב של שחלות פוליציסטיות. ותורם לאיזון לחץ הדם; כפי הנראה, בזכות שיפור פעילות האינסולין שמגביר את הפרשת הנתרן יחד עם נוזלים מיותרים בגוף. איזון נוזלי הגוף תורם לאיזון לחץ הדם.

כמה נוגדי חמצון בקינמון? על פי דירוג ORAC (דירוג כמות נוגדי חמצון במזונות) כמות נוגדי החמצון בקינמון היא בין הגבוהות שיש במזון. לשם השוואה כמות נוגדי חמצון בתפוח עץ אדום דלישס בינוני = 4275. הכמות בכפית בת 3 ג' של קינמון = 8025. כמו כן מספקת כפית קינמון כ-6 קלוריות ו-1.4 ג' סיבים תזונתיים.

לסיכום: כדי לחזק את המערכת החיסונית, להפחית את נזקי ההשמנה הביטנית, לאזן את רמת הסוכר שהופיע כתוצאה מהשמנה (סוכרת סוג 2) ולהפחית את הסיכון למחלות לב ולמחלות ממאירות, הוסיפו לאוכל במשך היום בין 1-3 כפיות קינמון.