(צילום: thinkstock)

כששניכם יחד אוכלים שום, אפילו לנשיקה יכול להיות טעם טוב. אבל איך מעלימים את הבל השום כמה שיותר מהר כשרק אחד מכם אכל את הסלט עם השום הטרי?

במחקר אמריקאי שנעשה באוניברסיטת מינסוטה, נבדק ריח השום בפה, בנשימה ובשתן לאחר אכילת 6 גרם שום השווים בערך ל 2 שיני שום גדולות. כעבור חמש דקות לאחר אכילת השום, הופיע ריח שום חזק בנשימה, שפחת אחרי חצי שעה ופחת עוד יותר כעבור שלוש שעות.

ריח חזק יותר של השום הופיע מהפה כעבור שעה. עוצמת הריח מהפה הייתה גדולה יותר מהריח שהופיע מהנשימה. הריח מהפה הלך ופחת כעבור שעה. כעבור 4 שעות נותרה עוצמה נמוכה של הריח.

ריח השום בשתן שעוצמתו הייתה נמוכה מריח הפה וריח הנשימה, היה גבוה כעבור שעתיים. לאחר שעתיים פחתה עוצמת הריח.

צחצוח שיניים מיד לאחר אכילת שום, תרם לנטרול ריח השום הנובע מהפה, שהיה להזכירכם בעל העוצמה הגבוהה ביותר. לצחצוח השיניים לאחר אכילת השום לא הייתה השפעה על הריח הנובע מהנשימה והריח המופיע בשתן.

אכלתם שום? קנחו עם כוסברה

כיוון שהריח החזק ביותר של השום מקורו מהפה, רחצו שיניים ושפשפו גם את הלשון עם מברשת השיניים ומשחת השיניים לאחר אכילת שום, כך תפחיתו משמעותית את הבל הפה. אכילת מסטיק בעל ריח מנטול חזק, או סוכריית מנטול חזקה, יכולה אף היא לתרום להפחתת הבל השום לאחר אכילתו. טיפים נוספים להפחתת הבל השום בעזרת אכילת שום בשילוב עם עשבי תיבול טריים כמו פטרוזיליה, או נענע, או בזיליקום, או כוסברה, או מרווה. השמנים הארומטים הטבעיים שבעשבי התיבול כפי הנראה תורמים לנטרול ריחו של השום.

שום, מחלות וחיזוק המערכת החיסונית

לגבי השום מתחלקים האנשים לשניים. אלו שמתמוגגים מטעמו, לעומת אלו שלא יכולים לשאת את ריחו. לעומת זאת לגבי תכונותיו הבריאותיות של השום הדעות אחידות.

בבית ספר למדעי התזונה של האוניברסיטה העברית, הפקולטה לחקלאות ברחובות, בדקה הדיאטנית בת חן וולף, יחד עם פרופ' בטי שוורץ, מהאוניברסיטה העברית המחלקה לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה ברחובות, את השפעת החומר הפעיל בשום טרי המכונה אליצין, על התרבות או מוות של תאי סרטן ותאי דלקת של המעי הגס, במבחנה ובחיות מעבדה.

האליצין שהופק משום טרי, דיכא התרבות 4 סוגים שונים של תאי סרטן המעי הגס, באופן שהיה תלוי בריכוז ובזמן.

בנוסף מצאו בת חן ופרופ' שוורץ כי אליצין השום תורם גם למוות של תאי הסרטן מעי גס תוך שמירה על בריאות תאים בריאים.

כמו כן נמצאה השפעה מונעת תהליך דלקתי של האליצין, על תאי דלקת של המעי הגס, כבר בריכוזים נמוכים.

ידוע כי מחלות דלקתיות כרוניות במעי כמו מחלת כרוהן, קוליטיס, מעי רגיז, מעי רגיש ועוד, קשורות לסיכון מוגבר לחלות במחלת סרטן המעי וכי הקשר החזק ביותר בין דלקת כרונית למחלת הסרטן, נמצא בתהליך ההתהוות של המחלה.

מסקנתן של בת חן ופרופ' בטי שוורץ, שלרכיבי השום הטרי, פוטנציאל ריפוי טבעי כנגד תהליכים דלקתיים במעי הגס וכנגד סרטן המעי הגס בחיות מעבדה.

שום. ריפוי טבעי נגד תהליכים דלקתיים (צילום: thinkstock)
שום. ריפוי טבעי נגד תהליכים דלקתיים (צילום: thinkstock)