רויטל גל

אחד הייחודים הגדולים ביותר של מנטה מרקט הוא המענה לקהל הטבעונים בישראל, שהולך וגדל מדי שבוע. יותר ויותר צמחונים (אבל גם קרניבורים) מחליטים להפסיק לאכול מזון מן החי, ומתחילים להתעניין בבישול ואוכל טבעוני – ללא ביצים, ללא חלב ואפילו ללא דבש. לטובת הקהל הגדול הזה, החלטנו במנטה להקדיש חלק גדול מהמנטה מרקט לטבעונות: דוכני מזון טבעוני, קייטרינג טבעוני, הרצאות וסדנאות לבישול ואפייה לטבעונים, מוצרי גלם טבעונים איכותיים ועוד.
עוד אנשים שתוכלו לפגוש במנטה מרקט
כל מי שמתעניין בטבעונות יודע שהאתר הגדול ביותר שמרכז את כל המידע שחשוב לטבעונים לדעת (איפה קונים חומרי גלם לבישול טבעוני, אילו מנות טבעוניות מוצעות במסעדות וכו') הוא ויגן פרנדלי, שהקים עמרי פז (31). לקראת חגיגות החודש למנטה מרקט (אל תשכחו להגיע בשישי, יהיו הפתעות!), שאלנו את עמרי כמה שאלות על טבעונות:

"טבעונות זה לא בהכרח בריאות". עמרי פז (צילום: יונתן בלום)

למה הפכת להיות טבעוני?
"לפני שנה וחצי ראיתי את ההרצאה של גארי יורובסקי, 'ההרצאה הכי טובה ששמעתם', שמסבירה את מה שקורה מאחורי תעשיית הבשר. עד אז אכלתי הכל, וההרצאה הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי להשלכות של אכילה מהחי: איך זה משפיע על כדור הארץ, על בעלי החיים ועל הבריאות שלנו. במשך שבוע לא הלכתי לעבודה ולא ללימודים, ורק ישבתי מול הלפ-טופ וחקרתי את התחום, ראיתי מעל 100 סרטונים וקראתי מעל 100 מאמרים. בתום אותו השבוע החלטתי שלא רק שאני הופך להיות טבעוני, אלא שאני גם רוצה לחשוף אנשים נוספים לנושא".
למה פתחת את ויגן פרנדלי?
"התחלתי עם פעילויות בשטח כמו הקרנת ההרצאה וחלוקת פליירים, והמשכתי עם פעילות בפייסבוק. במשך הזמן גיליתי שהרבה טבעונים חזרו לאכול מן החי כי היה להם קשה להסתדר בעולם לא טבעוני. הבנתי שצריך ליצור תשתית כדי שיהיה קל ונוח להיות טבעוני, ושיניתי את כל הפעילות וצורת החשיבה. יצרתי סרט שקראו לו "טבעונות בקלות, המדריך לטבעוני המתחיל", שתוך זמן קצר הגיע ל-50,000 צפיות, ובאוגוסט 2012 החלטנו להקים את ויגן פרנדלי. עם קבוצת תומכים של למעלה מ-10,000 איש בפייסבוק, הצלחנו לגרום לעסקים לפעול למען הטבעונים: 'אתם תעשו משהו למען הטבעונים, אנחנו נפרסם אתכם בדף הפייסבוק'. היום באתר של העמותה רשומים כ-150,000 בתי עסק עם תו תקן של ויגן פרנדלי: כאלה שהוסיפו מנות עיקריות טבעוניות, קינוח טבעוני, הורידו חיוב על חלב סויה ועוד. הייחוד של זה הוא אפילו עולמי - עסק שהוא ידידותי לטבעוני".
מאיפה המודעות לבריאות?
"הדבר הראשון שהיה לי חשוב במעבר לטבעונות זה שהבריאות שלי לא תיפגע. בהתחלה הייתי שבוי במיתוס שזה פחות בריא ושיהיו לי יותר חוסרים. אבל בשבוע ההסתגרות בבית קראתי על ויטמינים, חקרתי את הנושא וגיליתי שלא רק שזה לא פחות בריא, יש לזה גם הרבה יתרונות. קראתי שהאחיות וויליאס, מייק טייסון, קרל לואיס ועוד הרבה ספורטאי על הם טבעונים, שיש המון מרתוניסטים טבעונים, שמעתי את ההרצאה של הרופא מייקל גרגר. עם המעבר לטבעונות גם התחלתי להרגיש שהגוף מתנקה, שנהיה לי יותר קל, שאני יותר זריז בכדורסל, שאין לי עייפות בצהריים בלימודים".
למה טבעונות בריאה?
"טבעונות זה לא בהכרח בריאות. כמו כל דיאטה, גם תזונה טבעונית צריכה להיות מאוזנת. היתרון הגדול הוא שאתה יודע שאתה לא מקבל את התחלואות של שומן רווי, כולסטרול, אנטיביוטיקות למיניהן, עודף חלבון ועוד. כמו בתזונה מן החי, גם בטבעונות חשוב להשתדל להתרחק מאוכל מעובד, להקפיד שחצי ממה שאוכלים במהלך היום יהיה פירות וירקות, המון קטניות ודגנים מלאים (אורז מלא, פסטה מלאה), ובעיקר חשוב לגוון ולאכול כמה שיותר סוגים של מזונות".
איך נראה יום בריא בחייך?
"בבוקר אני מסתפק בדגנים וחלב סויה. בין הארוחות אני אוכל הרבה ירקות ופירות, בצהריים ובערב - קטניות, ומדי פעם המבורגר ושניצל טבעוני. אני גם נמצא הרבה במסעדות ומאכילים אותי שם לא מעט. אני אוכל מג'דרה, פשטידות, המון פסטות, סנדוויצ'ים, ואני גם חסיד של קינואה, שזה סופר פוד".
מה המאכל האהוב עליך?
"קינואה מקסיקנית עם טורטייה. אמא שלי מכינה את זה כמעט לכל לארוחת ערב שישי. זה סלט קינואה עם שעועית שחורה, אבוקדו וטורטיות מסביב. זה מתכון להיט, כולם נופלים ממנו, עד כדי כך שכשאמא שלי מביאה אותו לאירועים, היא כבר מגיעה עם המתכון".
אג'נדה בריאותית?
"אין ספק שאני טבעוני בעיקר בגלל הפן המוסרי, אבל זה גם כיף גדול לדעת שאני מקבל בדרך גם יתרון בריאותי, שיש לי יותר אנרגיה ביום יום ושאני מרגיש יותר טוב. בבדיקות שעשיתי שנה אחרי המעבר לטבעונות, גיליתי שכל המדדים שלי השתפרו והתאזנו".