מאת: רויטל גל
בשנתיים האחרונות גל הטבעונות שוטף את הארץ, וכנראה שיש לכך סיבה טובה. למעשה, יש שלוש סיבות שבגללן אנשים עוברים לתזונה צמחים: מוסריות - חייהם בעלי החיים במשקים קצרים ואכזריים; אקולוגיה - תעשיית המזון גורמת לנזקים כבדים על כדור הארץ; ובריאות - מחקרים מהשנים האחרונות מוכיחים שתזונה טבעונית בריאה יותר. אז האם תזונה טבעונית באמת בריאה יותר?
בשנה האחרונה התפשטה באינטרנט הרצאה של רופא בשם ד"ר מייקל גרגר, שבה הוא מציג שלל עובדות שאסף ממחקרים על הקשר בין תחלואות העולם המערבי ותזונה מן החי, לעומת אורח חיים בריא יותר וטבעונות. התגובות ברשת אמביוולנטיות: אוכלי הבשר מפריכים את עובדות, והטבעונים מחזקים אותן. אבל מה אם חלק מהעובדות של ד"ר גרגר אכן נכונות? האם אנחנו באמת יכולים לשפר את איכות חיינו ולחיות זמן רב יותר בזכות תזונה טבעונית? ד"ר צביה שיפר, מומחית ברפואת ילדים ותינוקות, שהחלה בשנים האחרונות לחקור את הקשר בין בריאות וטבעונות, מציגה חמש עובדות שמאששות זאת. תקראו ותחליטו בעצמכם:
1. כי יש סיכוי קטן יותר למחלות לב: לאחר בדיקת הספרות בנושא וסקירה ביקורתית של מחקרים בשיטת ניתוח מבוסס ראיות, אגודת התזונה האמריקאית (ADA) קבעה כי לצמחונים ולטבעונים יש סיכון נמוך יותר למות ממחלות לב איסכמיות (התקפי לב) בהשוואה לאוכלי כל. לפי הנתונים, בהשוואה לאוכלי כל, מוערך ששיעור מחלות הלב האיסכמיות נמוך ב־24% אצל צמחונים ותיקים ונמוך ב־57% אצל טבעונים ותיקים. כמו כן, תזונה טבעונית יכולה לשמש כטיפול בחולים לאחר התקפי לב עם היצרות עורקים, היות שהיא גורמת לשיפור בהיצרות. באחד המחקרים, הוכח שבתוך שנה של תזונה דלת שומן מהצומח, חל שיפור בהיצרות עורקי הלב ב־82% מהחולים, לעומת קבוצת ביקורת שטופלה כפי שמקובל היום, ובה חלה החמרה בהיצרות.
2. כי יש סיכוי קטן יותר לסרטן: לצמחונים ולטבעונים יש שיעורי סרטן נמוכים יותר מאשר לאוכלוסיה הכללית, הירידה הגדולה ביותר היא בסרטן המעי הגס וסרטן הערמונית. במחקר שהתפרסם ב־American Journal Of Clinical Nutrition נבדקו 34,192 אנשים, ונמצא כי לאוכלי כל יש סיכון גדול יותר ב־88% לסרטן המעי הגס בהשוואה לניזונים מהצומח. כמו כן, מחקרים מראים קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין סיכוי גבוה יותר באופן משמעותי לחלות בסרטן הערמונית. במחקר שפורסם ב־American Journal Of Clinical Nutrition ועקב אחר 20,885 גברים במשך 11 שנים, נמצא כי גברים שצרכו מעל 2.5 מוצרי חלב ביום, 34% יותר חלו בסרטן הערמונית בהשוואה לאלו שצרכו חצי מנה או פחות.
3. כי עודף משקל שכיח יותר בקרב אוכלי הבשר: מחקרים מראים שאחוז הסובלים מהשמנת יתר קטן ב־70% מאשר בקרב אוכלי בשר הסובלים מהשמנת יתר. למעשה, עודף משקל היא תופעה השכיחה ביותר אצל אוכלי הבשר, הכי פחות שכיחה בקרב טבעונים ושאר סוגי הצמחונים נמצאים באמצע הסקאלה.
4. כי בתזונה טבעונית יש פחות כולסטרול: תזונה מהצומח קשורה באופן ישיר לרמות כולסטרול LDL נמוכות הרבה יותר בדם, שכן בשומן מן החי יש יותר כולסטרול.
5. כי טבעונות שבנויה כהלכה אינה מזיקה: המסקנות של אגודת התזונה האמריקאית, לאחר סקירה ביקורתית של ספרות ומאמרים: דיאטות צמחוניות או טבעוניות המספקות את כל אבות המזון הן בעלות יתרונות בריאותיים במניעת מחלות. דיאטות אלו - אם הן מאוזנות, כאמור - מתאימות לכל שלבי החיים, כולל היריון, הנקה, ילדים, בני נוער וספורטאים. חשוב לציין: תזונה טבעונית מספקת את כל אבות המזון - חלבון, פחמימות, שומן וכל המינרלים והוויטמינים הדרושים לגוף, למעט ויטמין B12, שטבעונים צריכים לצרוך כתוסף מזון.