פיליס גלזר

באביב האדמה קמה לתחייה. נעים לי להיווכח בכך כשאני מתבוננת בהתרחשויות בגינתי. מזג האוויר נוח עכשיו, והשווקים מלאים בשום ירוק, בירקות בייבי ובשאר להיטי העונה. עם ההתחממות גופנו מבקש מזון קל יותר וסלטים הם פתרון מעולה לארוחות ולאירוח. הפעם הכנתי לכם שלושה סלטים טעימים כאלה: סלט דגים אסייתי שיכול לשמש מנה ראשונה או עיקרית קלה; סלט פטריות שאפשר להגיש כתוספת משודרגת; סלט תפוחי אדמה קטנים בתוספת ירקות שאפשר לשלב בפיקניק.

>> עוד מתכונים לפסח בבלוג של מנטה

>> 4 מתכונים בריאים לפסח עם אגוזי מלך

>> 3 מנות עיקריות בריאות לפסח

>> פסח בשטח: מתכונים לפיקניק

> פסח לייט: מנות קלות לימי החג

סלט תפוחי אדמה עם צלפים ועשבי תיבול

סלטים מתפוחי אדמה הם בין הסלטים האהובים ביותר - לא רק בארץ, אלא ברחבי העולם. עם זאת, במקרה שרוטב הסלט מכיל מיונז, הוא עלול להתקלקל במהירות ולהוות סכנה בריאותית. לכן, גרסה זו של הסלט, ללא מיונז, חביבה עלי במיוחד.
החומרים ל־6־8 מנות:
800־‭1,000‬ גרם תפוחי אדמה אדומים קטנים, חצויים או חתוכים לרבעים
1 בצל אדום, חתוך לרבעים ופרוס
1 בצל ירוק קצוץ
‭1/4‬ כוס צלפים בחומץ, מסוננים (אפשר להחליף בזיתי קלמטה)
‭1/4‬־‭1/3‬ כוס עלי פטרוזיליה קטנים
‭1/4‬ כוס עלי בזיליקום קטנים וצעירים
לרוטב ‭2/3)‬ כוס ויניגרט חרדל)
1 שן שום כתושה
‭1/4‬ כפית מלח
2 כפות חומץ בן יין או מיץ לימון
‭1/4‬ כפית חרדל דיז'ון (לא הכרחי)
9 כפות שמן זית
פלפל שחור גרוס, לפי הטעם

מצוין אחד הסלטים האהובים ברחבי העולם. סלט תפוחי אדמה וצלפים (צילום: יוסי סליס, סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

אופן ההכנה:
1. אם משתמשים בתפוחי אדמה בשקית למיקרוגל, מכינים אותם לפי ההוראות שעל גבי האריזה. אם לא, אפשר לבשל את תפוחי האדמה במיקרוגל בכלי מכוסה או לאדות אותם עד שהם מוכנים. חוצים אותם, ואם הם גדולים, מחלקים ל־‭.4‬ מניחים בקערה ומוסיפים בעדינות את יתר החומרים לסלט.
2. להכנת הרוטב, מערבבים שום ומלח בקערה ומוסיפים חומץ או מיץ לימון וחרדל בהדרגה. טורפים פנימה את שמן הזית בהדרגה. מתבלים בפלפל ויוצקים ‭1/2‬ כוס מהרוטב על הסלט. מכסים ומקררים (אם מקררים את הסלט עם הרוטב במשך הלילה, הערך הגליקמי יורד‭.(‬ לפני ההגשה מוסיפים את יתרת הרוטב, לפי הצורך.
ערכים תזונתיים למנה: 302 קלוריות, ‭35.4‬ גרם פחמימות, 6 גרם חלבון, ‭15.1‬ גרם שומן

סלט דגים אסייתי 6 מנות

הסלט הזה יפהפה, מרענן ומקסים לאירוח. הוא קל מאוד להכנה ואפשר (ואפילו רצוי) לעשות אותו יום לפני ההגשה. לטעם משובח מומלץ להשתמש במיץ ליים אורגני משומר, שאפשר למצוא בחנויות הטבע. אם אינכם משתמשים בשומשום בפסח, אפשר להפוך את המנה לסלט דגים ים תיכוני: ממירים את שמן השומשום בשמן זית, את מיץ הליים במיץ לימון, מוותרים על הג'ינג'ר ומוסיפים תערובת עשבי תיבול ים תיכונים (עלי בזיליקום, תימין, אורגנו או קצת מיורן במקום הכוסברה או בנוסף לה) ופלפל שחור גרוס לפי הטעם.
החומרים: (אפשר להכין חצי כמות)
500 גרם פילה בס (או פילה מדג לבן אחר), חתוך לקוביות
3 פלפלים בצבעים שונים (אדום, צהוב, ירוק או כתום)
1 בצל אדום בינוני־גדול, קצוץ
2 שיני שום כתושות
‭1/2‬ כוס פטרוזיליה קצוצה דק
‭1/2‬ כוס כוסברה קצוצה דק
2 מלפפונים בינוניים
‭1/2‬ כוס שמן שומשום בהיר (או 6 כפות שמן קנולה ו־2 כפות שמן שומשום כהה)
‭1/2‬־1 כוס מיץ ליים אורגני משומר (או מיץ לימון)
1 כפית ג'ינג'ר טרי מקולף וקצוץ דק או מגורר
3־4 עלי בזיליקום טריים, פרוסים לרצועות
מלח, פתיתי פלפל חריף או כף פלפל ירוק חריף, קצוץ דק
אופן ההכנה:
‭.1‬ שוטפים, מייבשים וחותכים את פילה הדג לקוביות בגודל ‭11/2‬־2 ס"מ. מניחים בקערת זכוכית.
‭.2‬ חוצים את הפלפלים ומוציאים את הגרעינים. במעבד מזון או ביד קוצצים את הפלפלים ומעבירים לקערה. חוזרים על הפעולה עם הבצל והשום ואחר כך עם הפטרוזיליה והכוסברה (רצוי לקצוץ את הירקות ואת עשבי התיבול בנפרד‭.(‬ מקלפים את המלפפונים, חוצים לאורך, מורידים את הגרעינים באמצעות כפית ופורסים. מערבבים את תערובת הירקות ועשבי התיבול עם קוביות הדגים.
‭.3‬ מוסיפים שמן שומשום, מיץ ליים, ג'ינג'ר ובזיליקום. ממליחים ומוסיפים פלפל לפי הטעם. התערובת צריכה להיות מעט נוזלית.
‭.4‬ מכסים ומקררים כמה שעות או כל הלילה. בוחשים מדי פעם. לפני ההגשה טועמים ומוסיפים עוד ג'ינג'ר, מלח, מיץ ליים, ואם רוצים, קצת פלפל חריף.
ערכים תזונתיים למנה: 315 קלוריות, ‭8.5‬ גרם פחמימות, ‭17.9‬ גרם חלבון, ‭22.9‬ גרם שומן

סלט פטריות וטרגון

סלט נהדר לאוהבי פטריות. רצוי לשלב את הסוגים האקזוטיים יותר (שאפשר למצוא ברשתות השיווק‭,(‬ כפטריות שי מג'י החומות או הבהירות, פטריות שיטאקי טריות, פטריות אנוקי העדינות וגם פטריות יער.

שילוב אקזוטי של כמה סוגי פטריות. סלט פטריות וטרגון (צילום: יוסי סליס, סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ')

החומרים ל־6 מנות:
250 גרם פטריות שמפיניון
250 גרם פטריות שיטאקי, שי מג'י, אנוקי ו/או יער 2
כפות שמן זית
1 שן שום גדולה, חצויה לאורך
לרוטב:
4־6 כפות מיץ לימון טרי
6 כפות שמן זית
3־4 כפות טרגון טרי, קצוץ דק
מלח ופלפל שחור גרוס, לפי הטעם
אופן ההכנה:
‭.1‬ פורסים את פטריות השמפיניון לאורך. מניחים בקערה.
‭.2‬ אם משתמשים בפטריות שיטאקי, יש להסיר את הגבעולים. אם משתמשים בפטריות שי מג'י, או בכאלה שיש להן בסיס קשה, מפרקים אותן מהבסיס.
‭.3‬ מחממים שמן זית במחבת או בווק ומוסיפים את השום. מקפיצים כמה שניות ומוציאים. מוסיפים את הפטריות המיוחדות (לא השמפיניון) ומקפיצים במשך כ־2 דקות. מוסיפים לקערה עם השמפיניון.
‭.4‬ מערבבים את כל החומרים לרוטב בצנצנת ומנערים. יוצקים על תערובת הפטריות ומערבבים היטב. אפשר להגיש מיד, אבל עדיף לכסות ולהעמיד בצד או לקרר במשך שעה.
ערכים תזונתיים למנה: 140 קלוריות, ‭3.1‬ גרם פחמימות, ‭2.5‬ גרם חלבון, ‭13.6‬ גרם שומן