רונית פנסו
פסח הוא הזדמנות מצוינת להיזכר במה שהאגוזים יכולים לעשות כל השנה: להוסיף לאוכל טעם נהדר ולמלא את הפה בפריכות מענגת. לא סתם שמח הילד בשיר החג הידוע על שמילאו כיסיו באגוזים. וכשמדברים על אגוזי מלך, השמחה רבה במיוחד.
אגוזי מלך הם דרך נהדרת להעשיר את התפריט היומי בחלבון ובמרכיבי מזון חשובים, בעיקר לצמחונים. הם מכילים כמות גדולה של ויטמין ‭,E‬ מגנזיום, סיבים תזונתיים ופיטוכימיקלים המסייעים בהפחתת רמות הכולסטרול הרע ‭,LDL –‬ ומעלים את הכולסטרול הטוב ‭.HDL – ‬ הם עשירים בחומצות שומן מסוג אומגה ‭,3‬ התורמות לתפקוד תקין של הלב, מערכת הדם והמוח ואפילו מונעות דיכאון, ובנוגדי חמצון המגינים על תאי הגוף מפני תהליכים המחישים הזדקנות. הסיבים הבלתי מסיסים שבאגוזים מסייעים לעיכול, והסיבים המסיסים מסייעים באיזון רמות הסוכר בדם.
נוסף על כך, מחקרים מצאו כי אכילת 150 גרם אגוזי מלך בשבוע מסייעת להפחתה של כ־‭40%‬ בסיכון למחלות לב. ויש גם בונוס מיוחד לגברים: אגוזי מלך עשירים באבץ, מינרל שמחסור בו קשור לבעיות ערמונית ואין־אונות. גברים, אכלו אגוזים (אבל לא יותר מ־5 ביום, כי האגוזים עשירים בקלוריות!). מעבר לערך הבריאותי של אגוזי מלך, טעמם פשוט נפלא וקל לשלב אותם כמעט בכל מנה, מדג ועד מרק. בהמשך מחכות לכם ארבע דוגמאות מנצחות איך לעשות את זה בארוחה חגיגית במיוחד.

אכילת 150 גרם אגוזי מלך בשבוע מסייעת להפחתה של כ-40% בסיכון למחלות לב (צילום: שאטרסטוק)

אבל רגע לפני שמתחילים, שני טיפים חשובים:
1. כשטוחנים אגוזים, השמן הרב שהם מכילים מתחמם והופך את האבקה למשחה דביקה. כדי לקבל אבקה, הוסיפו כפית קורנפלור (אחרי פסח אפשר להמיר בקמח) וטחנו במעבד מזון או בבלנדר חזק.
2. כדי להעמיק את הטעם והניחוח של האגוזים, אפשר לקלות אותם: מחממים תנור ל־200 מעלות. מרפדים תבנית גדולה של התנור בנייר אפייה ומשטחים עליה את האגוזים. קולים בתנור החם כ־15 דקות עד שהאגוזים מזהיבים. מדי פעם פותחים ומערבבים.
________________________________________________________________________________

פאטה אגוזים, אפונה וטופו

הזדמנות חגיגית לפרגן לצמחונים עם פאטה טעים ובריא (שגם חובבי הבשר יאהבו).‬ אפשר להכין יום מראש.
החומרים ל־6 מנות:
2 כפות שמן שומשום בהיר
2 בצלים חתוכים לקוביות קטנות
1 כף סוכר חום
1 כוס אגוזי מלך קלופים, קצוצים גס
1 כוס גרגרי אפונה מבושלים ומסוננים
2 כפות רוטב סויה משובח
2 כפות חומץ בלסמי
1 כף טחינה גולמית
‭1/2‬ כוס יין אדום או מים
150 גרם טופו מוצק, מפורר מלח ופלפל שחור גרוס טרי
להגשה:
עלי אנדיב, רבעי לימון, שמן שומשום גס או שמן זית, מלח גס
אופן ההכנה:
‭.1‬ יוצקים את השמן למחבת. מוסיפים בצל וסוכר, מערבבים ומטגנים על להבה בינונית כמה דקות עד שהבצלים מזהיבים מעט. מערבבים מדי פעם. מוסיפים את האגוזים והאפונה ומטגנים עוד 2־3 דקות.
‭.2‬ מוסיפים את יתר החומרים. מתבלים במלח ובפלפל ומערבבים היטב. מבשלים עד שהנוזלים מתאדים לגמרי. מערבבים מדי פעם. מכבים את האש ומצננים מעט.
‭.3‬ מעבירים את התערובת למעבד מזון ומעבדים עם להב המתכת לממרח אחיד.
‭.4‬ מחלקים את התערובת בין 6 תבניות הגשה אישיות )רצוי מסיליקון‭.)‬ אם אין, יוצקים לכלי הגשה מרופד בניילון נצמד. משטחים היטב, מכסים ומעבירים למקרר לשעתיים לפחות.
‭.5‬ לפני ההגשה הופכים את התבניות על צלחות הגשה אישיות ומוסיפים עלי אנדיב בצד. מעטרים ברבעי לימון, מזליפים מעט שמן שומשום כהה או שמן זית, זורים מלח גס ומגישים.

פאטה אגוזים, אפונה וטופו. וריאציה צמחונית על הכבד המסורתי של ליל הסדר (צילום: מיכל לנרט)

_________________________________________________________________________________

רולדת חזה הודו במילוי אגוזים, כרישה ואורז בר

דרך שונה וטעימה במיוחד להגשת חזה הודו. אל תיבהלו מאורך המתכון: ההכנה פשוטה מאוד. כדי להקל עוד יותר, אפשר להכין יום קודם ולחמם בעדינות לפני ההגשה.
החומרים ל־6־8 מנות:
למלית:
1 כוס אורז בר
3 כוסות מים
1 גבעול כרישה גדול
1 בצל קטן, קצוץ דק
3 כפות שמן זית מלח גס ופלפל שחור גרוס טרי
200 גרם אגוזי מלך קלויים, קצוצים גס
1 כפית דבש
‭1/2‬ כף מרווה טרייה קצוצה דק או 1 כף מרווה מיובשת ומפוררת
לעלים מ־3 גבעולי תימין
לרולדה:
חזה הודו שלם מחובר באמצע ("פרפר") עם העור, במשקל 3 ק"ג
4 כפות שמן זית
מלח גס ופלפל שחור גרוס
לצלייה:
3־4 שיני שום לא קלופות, חצויות
2 עלי דפנה
2 גבעולי רוזמרין טרי
2 גבעולי תימין
2 גבעולי מרווה
להגשה:
סירופ רימונים מרוכז, שמן זית
אופן ההכנה:
‭.1‬ מכינים את המלית: מערבבים בסיר את האורז והמים ומביאים לרתיחה. מבשלים על להבה נמוכה כ־40 דקות, עד שהאורז "מתבקע" (התוך הלבן בולט החוצה)‬. מסננים.
‭.2‬ חותכים גס את החלק הירוק של הכרישה ושוטפים היטב. מניחים בתבנית הצלייה. פורסים את החלק הבהיר לרצועות דקות. שוטפים היטב, מסננים ומניחים במחבת.
.3‬ מוסיפים למחבת בצל ושמן ומתבלים במלח ובפלפל. מאדים על להבה בינונית כ־10 דקות, עד שהירקות מתרככים. מוסיפים את שאר החומרים. מבשלים 1־2 דקות ומסירים מהאש. מוסיפים את האורז המבושל, מערבבים ומצננים.
‭.4‬ מכינים את הרולדה: מניחים את חזה ההודו על משטח עבודה, כשהעור כלפי מטה. חותכים ומיישרים את הנתח כך שיהיה בעובי אחיד. מעבירים את הבשר שהסרנו לקערת מעבד המזון וקוצצים היטב עם להב המתכת.
‭.5‬ מוסיפים את הבשר הטחון למלית ומערבבים לתערובת אחידה. מורחים מהתערובת שכבה בעובי כ־1 ס"מ על חזה ההודו. מקפידים להשאיר את הקצוות נקיים. מגלגלים בזהירות את חזה ההודו לרולדה. קושרים בחוט משיחה במרווחים שווים, לאורך ולרוחב.
‭.6‬ מחממים את התנור לחום גבוה (220 מעלות‭(‬. מוסיפים לתבנית הצלייה את השום, הרוזמרין, התימין והמרווה.
‭.7‬ יוצקים את השמן למחבת רחבה ועמוקה. מחממים על להבה גבוהה. מטגנים את הרולדה מכל צדדיה עד שהיא משחימה. מניחים את הרולדה על הירקות שבתבנית הצלייה ויוצקים מעל את השמן שנותר במחבת. זורים מעל מעט מלח גס ופלפל גרוס ומכסים בנייר אפייה ואז ברדיד אלומיניום.
‭.8‬ צולים את התבנית בתנור החם 15 דקות. מנמיכים את חום התנור ל־190 מעלות וצולים 50 דקות נוספות. מוציאים את הרולדה ומשאירים במקום חם כשהיא מכוסה במשך 10 דקות.
9. לפני ההגשה פורסים את הרולדה בסכין חדה לפרוסות עבות. מעבירים לצלחות הגשה ומזליפים מעל מעט סירופ רימונים ושמן זית. מגישים עם ירקות מאודים.
נותרה לכם תערובת מהמלית? הכינו ממנה קציצות לארוחת צהרי החג.
* לצמחונים שבחבורה משאירים מלית ללא בשר ומגישים עליה שיפודי ירקות וטופו.

רולדת חזה הודו במילוי אגוזים ואגוזי בר. האגוזים מוסיפים למלית טעם ועיבוי (צילום: מיכל לנרט)

________________________________________________________________________________

מרק צח עם קניידלעך אגוזים ופטריות

הקניידלעך המסורתיים מקבלים כאן שדרוג טעים בזכות האגוזים והפטריות. שימו לב: מתחילים בהכנה יום מראש.
החומרים ל־6 מנות:
1 ק"ג עצמות עוף או גרונות הודו, שטופים היטב
2 שוקי עוף ללא עור
1 בצל גדול, חצוי
1 שורש סלרי קלוף וחתוך לרבעים
1 שורש פטרוזיליה קלוף וחצוי
1 גזר קלוף וחצוי 1 כף גדושה מלח גס
1 כפית גרגרי פלפל שחור שלמים
2־3 גרגרי פלפל אנגלי שלמים )
12‬ כוסות מים
לקניידלעך:
4 כפות שמן
1 בצל קטן, חתוך לקוביות קטנות
‭1/2‬ כוס פטריות קצוצות גס
‭1/2‬ כוס אגוזי מלך קצוצים דק
1 כפית מלח
‭1/4‬ כפית פלפל שחור טחון
‭1/8‬ כפית אגוז מוסקט טחון
1 כוס קמח מצה
2 כוסות מים רותחים
2 ביצים גדולות, טרופות
אופן ההכנה:
‭.1‬ מכינים את המרק: מניחים את כל החומרים בסיר עמוק ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה. מסירים את הקצף שנוצר למעלה ומנמיכים את הלהבה. מכסים חלקית ומבשלים כשעה, או עד שהירקות רכים מאוד. מצננים ומעבירים למקרר למשך הלילה. למחרת מסננים את המרק ומעבירים לסיר.
‭.2‬ מכינים את הקניידלעך: יוצקים 2 כפות מהשמן למחבת. מוסיפים בצל ומטגנים על להבה בינונית עד שהוא מזהיב קצת. מוסיפים את האגוזים, הפטריות, המלח והתבלינים ומטגנים, תוך ערבוב מדי פעם, עד שהם מזהיבים ולא נותרים נוזלים במחבת. מסירים מהכיריים ומצננים.
‭.3‬ מערבבים בקערה את קמח המצה עם שארית השמן, תערובת האגוזים והפטריות והמים הרותחים. מצננים קצת, מוסיפים את הביצים ומערבבים היטב. מכסים ומעבירים למקרר לחצי שעה. יוצרים מהעיסה כדורים בגודל שמעדיפים )אם העיסה רכה מדי, מוסיפים ‭1/4‬־‭1/2‬ כוס קמח מצה.
4. מרתיחים בסיר מים עם מעט מלח. מוסיפים את הקניידלעך. מבשלים על להבה בינונית 15־20 דקות, עד שהקניידלעך תופחים מעט (הם לא מהסוג האוורירי מאוד). בינתיים מחממים את המרק.
‭.5‬ מסננים את הקניידלעך ומוסיפים למרק. מבשלים יחד כמה דקות ומגישים.
* אפשר להכין את המרק גם על בסיס ירקות בלבד, ללא העוף.

מרק צח עם קניידלעך אגוזים ופטריות (צילום: יוסי סליס)

___________________________________________________________________________________

פבלובה אגוזים אישית עם סלט פירות

תוספת האגוזים הקצוצים מעניקה למרנג פריכות נוספת, וסלט הפירות מוסיף לקינוח צבע ורעננות. את הכל אפשר להכין מראש ולהרכיב ממש לפני ההגשה.
החומרים ל־6־8 מנות:
4 חלבונים
1 כף חומץ
1 כוס סוכר
1 כף קורנפלור או קמח תפוחי אדמה
1 כוס אגוזי מלך קצוצים גס
לסלט הפירות:
2 כוסות קוביות אננס טרי או משומר במיץ טבעי
2 קיווי קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
2 כוסות תותי שדה חתוכים לרבעים
‭1/2‬ כוס תמרים לחים מגולענים, קצוצים גס
‭1/2‬ כוס יין אדום או מיץ ענבים טבעי
‭1/4‬ כוס סוכר חום
1 כף ג'ינג'ר מסוכר, קצוץ דק
להגשה:
2־3 פסיפלורות בשלות, חצויות
אופן ההכנה:
‭.1‬ מכינים את הפבלובה: מחממים את התנור לחום נמוך ‭120(‬ מעלות( מסמנים על נייר אפייה 6 עיגולים בקוטר 8־10 ס"מ, הופכים ומרפדים בו תבנית תנור.
‭.2‬ מקציפים במערבל את החלבונים והחומץ עד שנוצרות בועות גדולות. מוסיפים בהדרגה את הסוכר ומקציפים במהירות גבוהה יותר עד שנוצר קצף לבן, יציב ומבריק. מוסיפים את הקורנפלור או את קמח תפוחי האדמה ומקציפים עוד דקה, עד שהוא נבלע בקצף.
‭.3‬ מוסיפים את האגוזים בכף עץ, בתנועות קיפול גדולות. בעזרת מרית מורחים את הקצף על העיגול שסומן על הנייר.
‭.4‬ אופים בתנור החם 10 דקות. מנמיכים את הטמפרטורה ל־100 מעלות ואופים כשעה, או עד שהמרנג מתקשה מבחוץ אך נותר מעט לח בפנים. מוציאים ומעבירים לצלחת הגשה (המרנג "ייפול" מעט במרכז לאחר הצינון וזה בסדר).
5. מכינים את סלט הפירות: מערבבים את כל המרכיבים בקערה. משהים בטמפרטורת החדר למשך ‭1/2‬ שעה לפחות, תוך ערבוב עדין מדי פעם.
‭.6‬ לפני ההגשה מסננים את הסלט מהנוזלים ומניחים במרכז הפבלובה. מעטרים בחצאי הפסיפלורה ומגישים.

פבלובה אגוזים עם סלט פירות. קינוח רענן לארוחה כבדה (צילום: מיכל לנרט)

>> בישול בריא: 3 מנות עיקריות מיוחדות לפסח