לימודי אדריכלות בבצלאל: חצי ראשון קבוע, חצי שני גמיש

ערוץ האדריכלות של Xnet מסייע למתלבטים היכן ללמוד את המקצוע. חלק 1: פרופ' אלס ורבקל מסבירה מדוע כדאי ללמוד במחלקתה, וליהנות מרב-תחומיות בבצלאל

מיכאל יעקובסון

|

26.01.20 | 06:48

בניין המחלקה לאדריכלות בבצלאל נמצא בבניין אבן עתיק במרכז ירושלים, בשונה משאר מחלקות האקדמיה (צילום: יואב דודקביץ)
בניין המחלקה לאדריכלות בבצלאל נמצא בבניין אבן עתיק במרכז ירושלים, בשונה משאר מחלקות האקדמיה (צילום: יואב דודקביץ)
בחצר בית הספר, השבוע. כ-500 סטודנטים לומדים כיום במחלקה, בתואר הנמשך חמש שנים (צילום: יואב דודקביץ)
בחצר בית הספר, השבוע. כ-500 סטודנטים לומדים כיום במחלקה, בתואר הנמשך חמש שנים (צילום: יואב דודקביץ)
הקמפוס החדש והמסקרן של בצלאל אמור לקום במגרש הרוסים ב-2022. המחלקה לאדריכלות תעבור בו, ובמקביל תמשיך לאכלס את הבניין ההיסטורי (הדמיה: בצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים)
הקמפוס החדש והמסקרן של בצלאל אמור לקום במגרש הרוסים ב-2022. המחלקה לאדריכלות תעבור בו, ובמקביל תמשיך לאכלס את הבניין ההיסטורי (הדמיה: בצלאל, אקדמיה לאמנות ועיצוב, ירושלים)
אחת מעבודות הבוגרים אשתקד. לחצו על התמונה כדי להתרשם מעבודות נוספות (צילום: שי בן עמי ושארל ווינברג)
אחת מעבודות הבוגרים אשתקד. לחצו על התמונה כדי להתרשם מעבודות נוספות (צילום: שי בן עמי ושארל ווינברג)
 

את המורשת ההיסטורית של "בצלאל", מהמוסדות הוותיקים הפועלים בישראל, יכולים תלמידי המחלקה לאדריכלות לחוש היטב. בשונה משאר מחלקותיה של האקדמיה לעיצוב ולאמנות, שהוגלו לפני שנים לבניין שנוא בהר הצופים, אנשי האדריכלות קיבלו את הפריבילגיה להישאר במרכז העיר, במבנה אבן עתיק שבו פעל המוסד לפני 100 שנה. המחלקה לאדריכלות היא השנייה שהוקמה בישראל, לאחר הטכניון, והאווירה הירושלמית שזורה בה עם אווירה תל-אביבית, שממנה באים רבים מהמורים ומהתלמידים, ואליה הם חוזרים בסוף היום.

 

>> כל המידע על בתי הספר לאדריכלות - כאן

 

המייחד את המחלקה, שבה לומדים לתואר ראשון הנמשך חמש שנים כ-500 סטודנטים, הוא אפשרות הבחירה לפעול גם במסגרת המחלקות האחרות בבצלאל, ולהיחשף לתחומי האמנות, הצילום, העיצוב התעשייתי, אמנויות המסך והתקשורת החזותית. עירוב המסגרות לא רק חושף תחומים שונים, אלא מוביל להיכרויות בין תלמידי המחלקות, היכרויות שמעשירות לא פעם את יכולת הידע והקישורים ומאפשרות שיתופי פעולה מקצועיים לא צפויים. העבודה בסביבה עשירה בהיסטוריה ובקונפליקטים, המאפיינת כל כך את ירושלים, מזמינה את התלמידים להתמודד עם סוגיות מרתקות ולהעז לתת להן פתרון.

 

 

אם לוח הזמנים יעמוד במלתו, הרי שבעוד כשנתיים וחצי (2022) ייחנך הקמפוס החדש והמסקרן של "בצלאל" במגרש הרוסים בירושלים, פרויקט בתכנון משרד האדריכלים היפני עטור הפרסים SANAA. ואולם, המחלקה לאדריכלות לא אמורה לעזוב את המבנה ההיסטורי, אלא להשתמש בשני המבנים גם יחד.

 

האדריכלית פרופ' אלס ורבקל היא ראש המחלקה בשנתיים האחרונות. בשיחה איתה, שמתקיימת במסגרת סדרת לימודי האדריכלות שמתפרסמת השבוע בערוץ האדריכלות שלXnet היא התבקשה לספר על חזון המחלקה, תכני הלימוד והתוכניות לשנים הקרובות – כל מה שצריך להעסיק את הסטודנטים שמתלבטים לאיזה בית ספר להירשם.

 

פרופ' אלס ורבקל, ראש המחלקה לאדריכלות בבצלאל (צילום: עמית שעל)
    פרופ' אלס ורבקל, ראש המחלקה לאדריכלות בבצלאל(צילום: עמית שעל)

     

    אילו קורסים חדשים ומסקרנים יש לכם להציע?

     

    "בנינו תוכנית לימודית חדשה לגמרי. בנינו מקבץ של קורסים, כאשר כל קורס נבנה על בסיס קורס קודם. אחרי שזיהינו שיש צורך לתת דגש להבנת המקצוע, בנינו לשנים המתקדמות רצף קורסים שמתמקדים בפרקטיקה המקצועית. המקבץ מורכב משלושה קורסים: הראשון עוסק בחוק התכנון והבנייה, ואנחנו מלמדים אותו עם קשר אל הפרקטיקה ועם הרבה תרגול, כדי שניתן יהיה להבין איך עובדים עם החוק; הקורס שבא אחריו הוא סטאז' שממומן על ידי הוועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג, ומעניק נקודות זכות עבור חצי שנה של סטאז'. בנינו מאגר של 30 משרדי אדריכלים שאנחנו חושבים שכדאי לעבוד בהם ויש מה ללמוד מהם, והסטודנטים יעבדו בהם; הקורס האחרון באותו מקבץ הוא ניהול עסקי, וזה במטרה ללמד את הכלכלה של ניהול משרד".

     

    מהו מהלך הלימודים הייחודי למחלקה?

     

    "הלימודים מתחלקים כיום לשניים. חמשת הסמסטרים הראשונים מורכבים מתוכנית לימודים מובנית של לימודי יסוד, וחמשת הסמסטרים האחרונים מורכבים מקורסים שבהם יש הרבה גמישות, כשכל סטודנט יכול לבחור לעצמו את מסלול ההתמחות שבו הוא רוצה להתעמק".

     

    בצלאל, השבוע. קורס עם משרד התחבורה, עם מיקרוסופט ועם המשרד להגנת הסביבה (צילום: יואב דודקביץ)
      בצלאל, השבוע. קורס עם משרד התחבורה, עם מיקרוסופט ועם המשרד להגנת הסביבה(צילום: יואב דודקביץ)

       

      אנשי הסגל הבולטים כיום במחלקה הם האדריכלים גנית מייזליץ-כסיף, צבי אפרת וארז אלה.

       

      האם יש תוכנית לחילופי סטודנטים וקורסים בחו"ל: מדי שנה, 40 מתלמידי המחלקה נוסעים לסמסטר לימודים באחת מעשרות אוניברסיטאות בחו"ל, שעמן יש לבצלאל הסכמי חילופי סטודנטים. השנה הורחבה תוכנית הסיורים וקורסי הקיץ, והם מתקיימים בערים טוקיו, ברלין, פורטו ואדיס אבבה. בניו יורק יתקיים קורס קיץ בשיתוף פעולה עם משרדו של האדריכל ערן חן, בוגר המחלקה, שהקים בתפוח הגדול משרד אדריכלים מצליח.

       

      שיתופי פעולה עם גורמים חיצוניים: המחלקה מקיימת שיתופי פעולה עם משרדי ממשלה וגופים אחרים. במחלקה מתקיימים קורסים וכן אירועים המתמקדים בבנייה בת-קיימא, שבהם משתתפים גם המשרד להגנת הסביבה והמועצה הישראלית לבנייה ירוקה. בקיץ הקרוב, לדוגמה, יתקיים בגן הבוטאני בירושלים קורס בשיתוף גופים אלה, והוא יעסוק במיקרו-אקלים ובבנייה מחומרים ממוחזרים.

       

      קורס אחר מתוכנן להתקיים בשיתוף פעולה עם משרד התחבורה ו"תוכנית אב לתחבורה", ושם ילמדו הסטודנטים על עתיד התחבורה, על שינויים טכנולוגיים בתחום וכיצד סוגיות אלה ישפיעו על זירת התכנון והעיר. קורס ייחודי ייערך בשיתוף פעולה עם ענקית התוכנה "מיקרוסופט", ובמסגרתו ילמדו הסטודנטים כיצד ניתן בעזרת תוכנה פרמטרית לזהות וללמוד מאפיינים של רקמות עירוניות.

       

      מה היחס המגדרי בקרב הסטודנטים: לדברי ורבקל, יש מספר כמעט שווה של בנים ובנות. לדבריה, זהו נתון חריג ביחס למוסדות האחרים, שם היחס הוא כשני שלישים תלמידות ושליש תלמידים.

       

      פרופ' ורבקל, כיצד מכין המוסד את בוגריו לחיים המקצועיים?

       

      "כבר במהלך הלימודים הסטודנטים לומדים להכיר את החיים במשרדים, לומדים להכיר פרויקטים אדריכליים, להתמודד עם חוק התכנון והבנייה וכיצד הכלכלה עובדת. אנחנו גם עובדים באופן אינטנסיבי על הכרת המקצוע דרך הזמנה של מרצים והרצאות אורח. היום למשל, בקורס שעוסק במעטפת של בניינים, מתקיימות שלוש הרצאות אורח של אדריכלים פעילים שידברו על פרויקטים שלהם. בנוסף, אנחנו מקיימים בימי שישי סיורים בהדרכת משרדים שונים בארץ, שבהם האדריכלים מציגים בפני הסטודנטים את הפעילות שלהם".

       

      הגשות בבצלאל. בימי שישי מתקיימים סיורים בהדרכת משרדי אדריכלות שונים (צילום: הילה שמר)
        הגשות בבצלאל. בימי שישי מתקיימים סיורים בהדרכת משרדי אדריכלות שונים(צילום: הילה שמר)

         

        מי שהולך כיום ללמוד אדריכלות, צריך לקחת בחשבון את השאלה כיצד מתעדכנת תוכנית הלימודים עם השינויים הטכנולוגיים בזירת התכנון, ולדאוג לכך שבית הספר שלו עומד בחזית ולא נשאר מאחור. בבצלאל מספרים, כי הם מלמדים את כל התוכנות הרלוונטיות, כמו אוטוקד, רוויט, ריינו וגראסהופר. לרשות תלמידי המחלקה עומדת סדנת עבודה עם מדפסות לייזר ותלת-ממד, ובמקביל מעבדות המשותפות לכלל תלמידי בצלאל וכוללות ציוד ומדפסות שונות.

         

        פרופ' ורבקל, מעמד המקצוע בשפל והשכר בו נמוך. מה תאמרי לצעירים שמתלבטים בשאלה העקרונית - למה בכלל להיות אדריכל?

         

        "אני חושבת שהיום המקצוע מצוי בתקופה של עלייה מבחינת המעמד והדרישה אליו. אנחנו במשבר דיור ויש צורך בהתחדשות עירונית, ושני הנושאים האלה מצויים במרכז השיח הארצי מבחינת הצרכים. כל מה שקורה היום עם תשתיות הוא גם רלוונטי למקצוע שלנו, ואנחנו צריכים לקחת את הנושאים האלה ולהוביל אותם. יש יותר ויותר ביקוש לאדריכלות חדשנית, יצירתית ופורצת דרך, השוק מתפתח, יש הרבה עבודה ויש הרבה מה לעשות במדינה".

         

        ומדוע דווקא בבצלאל ולא במוסדות אחרים להוראת אדריכלות?

         

        "במחלקה יש מגוון רחב של מסלולים שאותם אפשר ללמוד, והם לא מייצרים סוג או דמות אחת של בוגר, אלא נותנים לכל סטודנט את כל האפשרויות והכלים לבנות לעצמו את דמותו המקצועית. אפשר לבחור בין תחומים כמו טכנולוגיות בנייה, פיתוח של מבנים מורכבים, בנייה לגובה, תכנון עירוני, נוף וסביבה, או התמחות באוצרות ומחקר".

         

        מלה לסיום: היא מציינת, כי בית הספר מנסה לעודד את הסטודנטים "ללמוד ולהכיר את הסביבה ואת מורכבותה. לפתח עמדה ביקורתית המתבססת על ידע מעודכן ורלוונטי, לא לעמוד בצד אלא להיות פעילים ולהתערב במציאות".

         

        מועד אחרון להרשמה: 30.1.2020

        תנאי סף לנרשמים: תעודת בגרות, מבחן מעשי ושני ראיונות בפני ועדת קבלה. אין צורך בתיק עבודות.

         

        הכתבה הבאה בסדרה: פרופ' יאשה גרובמן מציג את המחלקה בטכניון

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד