לימודי אדריכלות בטכניון: המוסד הוותיק בישראל מציע מסלול ארוך

ערוץ האדריכלות של Xnet מסייע למתלבטים היכן ללמוד את המקצוע. חלק 2: פרופ' יאשה גרובמן מסביר מדוע כדאי ללמוד בטכניון, עם משאבים ותשתיות ללא מתחרים

מיכאל יעקובסון

|

26.01.20 | 12:24

הפקולטה לאדריכלות בטכניון. בין הקורסים: סטודיו רובוטי, התמקדות בחיפה, וסדנאות בכל רחבי העולם (צילום: אלעד גרשגורן)
הפקולטה לאדריכלות בטכניון. בין הקורסים: סטודיו רובוטי, התמקדות בחיפה, וסדנאות בכל רחבי העולם (צילום: אלעד גרשגורן)
בוגרי הפקולטה על הקירות. אין לאף בית ספר מוניטין בינלאומי, רשימת בוגרים וגם תקציב כמו לפקולטה הזאת (צילום: אלעד גרשגורן)
בוגרי הפקולטה על הקירות. אין לאף בית ספר מוניטין בינלאומי, רשימת בוגרים וגם תקציב כמו לפקולטה הזאת (צילום: אלעד גרשגורן)
כדי לזכות בתואר השלם באדריכלות בטכניון, נדרשים הסטודנטים להשלים גם תואר שני, שנמשך שנתיים נוספות (צילום: אלעד גרשגורן)
כדי לזכות בתואר השלם באדריכלות בטכניון, נדרשים הסטודנטים להשלים גם תואר שני, שנמשך שנתיים נוספות (צילום: אלעד גרשגורן)

הפקולטה בטכניון היא הוותיקה בישראל. היא הוקמה ב-1924, ונהנתה מבלעדיות ארצית במשך יותר מ-60 שנה, עד שקמו לה מתחרים בזה אחר זה. מלבד היוקרה הבינלאומית של הטכניון, המורשת של בית הספר ורשימת הבוגרים הנודעים שיצאו מכאן, נהנה המוסד הוותיק ממשאבים נדיבים ומתשתיות חסרות מתחרים שעומדות לרשות הסטודנטים.

 

נכון, ארבעה מתחרים קמו לטכניון בינתיים, אבל הפקולטה מציעה שפע תוכניות ומסלולי לימוד שאף מוסד אחר אינו יכול להציע - לרבות אדריכלות נוף ותכנון עירוני. השילוב של תארים מתקדמים והקשר עם מחלקות אחרות בטכניון, המתמקדות בתכנון ובנייה, מאפשרים ליהנות מקורסים שאי-אפשר למצוא בשום מקום. עובדה זו מעניקה לבוגרים יתרון, בעיקר בתחומי ההנדסה והטכנולוגיה.

 

 

הלימודים בחיפה הם חוויה בפני עצמה. על כל בעיותיה, זאת עיר מרתקת – ולסטודנטים במיוחד. בהמשך הדרך, משרדי האדריכלים הגדולים מרוכזים באזור תל אביב ומאלצים את רוב הבוגרים להתקרב לגוש דן, כך שהלימודים בצפון מאפשרים לחוות תקופת חיים בעיר אחרת ובאזור שונה.

 

בחיפה מצוי גם שפע חסר תקדים של דוגמאות לאדריכלות מעולה ופורצת דרך, בעיקר כזו מהמחצית הראשונה של המאה שעברה, ולצידם כמה אסונות תכנוניים מהמחצית השנייה (שאת חלקם תכננו בלי בושה בוגרי הטכניון); מאלה ומאלה אפשר ומומלץ ללמוד. אלה שיעדיפו להתגורר מחוץ לעיר ייהנו מהרכבלית, שאמורה להתחיל לפעול כבר בהמשך השנה ותקשר בין תחנת הרכבת במפרץ לבין קריית הטכניון שבמרומי הכרמל.

 

דיקן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון הוא פרופ' יאשה גרובמן . בראיון לערוץ האדריכלות של Xnet, הוא פUרש את חזונו ואת רוח בית הספר.

 

אילו קורסים חדשים תציעו בשנה הבאה?

 

"הגדרנו את 'שנת חיפה'. יש לנו שיתופי פעולה עם העירייה וכל הסטודנטים מתמקדים בחיפה; Design–build הוא קורס שבו מתכננים ובונים לקהילה, והשנה זאת גינה קהילתית חדשה בשכונה בעיר בהנחיית האדריכל דן פרייס ובייעוץ של מרצים מהמסלול לאדריכלות נוף".

 

פרופ' יאשה גרובמן, דיקן הפקולטה (צילום : חיים זינגר)
    פרופ' יאשה גרובמן, דיקן הפקולטה(צילום : חיים זינגר)

     

    הוא מתגאה ב"סטודיו רובוטי", שבמסגרתו מדפיסים בתלת-ממד (במעבדה של האדריכל פרופ' אהרן שפרכר) מוצרי בנייה שעשויים מהחומרים הנחפרים באתרי בנייה. הרעיון הוא לצמצם עלויות ובזבוז משאבים, להשתמש בחומרים קיימים באתר הבנייה, ולהימנע משינוע מיותר למקומות אחרים במקביל לשינוע מיותר הפוך אל אתר הבנייה.

     

    כמו כן, מוצעים מדי שנה חמישה סיורים למדינות כמו קובה, גרמניה ואיטליה, כשחלק מהנסיעות כוללות סדנת עבודה: בקוטב הצפוני נערך פרויקט המתמודד עם אקלים קיצוני, ובאוגנדה נערכו סיור וסדנה בהנחייתו של המעצב התעשייתי ד"ר דיויד גוס. שם התבקשו הסטודנטים לסייע לתושבים בפיתוח רעיונות למתקני טיהור מים ולטכנולוגיות בנייה.

     

    בלי תואר שני - אין תואר באדריכלות

     

    גרובמן מציין, כי לפני ארבע שנים הונהג מסלול לימודים חדש. אם אתם מועמדים ללימודי אדריכלות, שימו לב לשוני המהותי: התואר הראשון בטכניון, שנמשך ארבע שנים, הוא ב"מדעי האדריכלות" ולא "תואר באדריכלות". לא ניתן לעשות איתו הרבה, כי כדי לקבל את אישור משרד העבודה לחתום על תוכניות, נדרש תואר של חמש שנים.

     

    כדי לזכות בתואר השלם באדריכלות בטכניון, נדרשים הסטודנטים להשלים גם תואר שני, שנמשך שנתיים נוספות. רק לאחר שש שנות לימודים יוכלו הבוגרים לצאת לשוק העבודה ולהתפנק בשכר אדריכל התחלתי של 7,000 שקלים בחודש – מה שיכפיל את עצמו רק לאחר עשור במקצוע.

     

    סטודנטים במחלקה, בשבוע שעבר. שלל קורסים שאף בית ספר לא יכול להציע (צילום: אלעד גרשגורן)
      סטודנטים במחלקה, בשבוע שעבר. שלל קורסים שאף בית ספר לא יכול להציע(צילום: אלעד גרשגורן)

      הקורסים בתואר השני מתמקדים בפרקטיקה של המקצוע, בין השאר בסיורים באתרי בנייה ובהיכרות עמוקה עם חוקי התכנון והבנייה (צילום: אלעד גרשגורן)
        הקורסים בתואר השני מתמקדים בפרקטיקה של המקצוע, בין השאר בסיורים באתרי בנייה ובהיכרות עמוקה עם חוקי התכנון והבנייה(צילום: אלעד גרשגורן)

         

        "חשבנו שתואר שני בענף הבנייה הוא לא מספיק, ושיש צורך בידע פרקטי נרחב יותר", מסביר גרובמן את המהלך. לדבריו, הקורסים בתואר השני מתמקדים בפרקטיקה של המקצוע, בין השאר בסיורים באתרי בנייה ובהיכרות עמוקה עם חוקי התכנון והבנייה.

         

        אנשי סגל בולטים במחלקה: האדריכלים תגית כלימור, גבי שוורץ, איתן קימל וניר חן. "יש לנו 40 אנשי סגל, כמו פרופ' אלונה ניצן-שיפטן ופרופ' גדי קפלוטו", מציין גרובמן, "שכולם חוקרים מובילים בתחומם, ומלמדים גם סטודנטים בשנה הראשונה ללימודים".

         

        האם יש תוכנית לחילופי סטודנטים וקורסים בחו"ל: לטכניון הסכמי חילופי סטודנטים עם כ-70 אוניברסיטאות, ומדי שנה יוצאים לחו"ל כ-30 סטודנטים במסגרת התוכנית. לאלה הבוחרים ללמוד באוניברסיטה בדסאו, מקום משכנו של בית ספר "באוהאוס", מוענקת מלגת מחיה. במקביל, מדי שנה מגיעים לטכניון כעשרה סטודנטים מחו"ל ללמוד תקופה בתואר הראשון.

         

        כיצד מכין המוסד את בוגריו להמשך החיים המקצועיים, וכיצד מתעדכנת תוכנית הלימודים עם התמורות הטכנולוגיות בזירת התכנון?

         

        "אנחנו מאד קשובים לנושא הטכנולוגי ולשינוי שעובר ענף הבנייה", מכריז גרובמן. "חשוב לנו שהבוגרים שלנו יהיו מובילים מבחינת היכולת שלהם לחשוב עם כלים, להשתמש בכלים בצורה חופשית, ושלא יהיה להם מעצור מבחינת יכולת החשיבה המרחבית. לכן, התחלנו ללמד תוכנות מתקדמות כבר בשנה הראשונה ללימודים - אוטוקאד ופוטושופ וכל משפחת התוכנות של אדובי - ואת התוכנות רוויט וגראסהופר. בצד של הייצור אנחנו רואים את הקשר של התעשייה, שהולך להיות הרבה יותר קרוב אל המתכנן, ולכן השקענו בכלים שעומדים לרשות הסטודנטים, כמו מדפסות תלת-ממד וחיתוכי לייזר".

         

        הוא מציין את הקורס "איך לייצר כמעט כל דבר", שמערער על התפישה הממושכת שלפיה אדריכלים יודעים לייצר רק ניירות ולשלוח אותם לאתרי בנייה. כאן לומדים להכין קובץ שלם, שממנו מייצרים באמצעות מכונות חדישות את חומרי הבנייה, ואפילו מבנים שלמים. הפקולטה מתכננת לחזק את הקשר עם הפקולטה להנדסה, כמו גם עם המכון הלאומי לחקר הבנייה בטכניון. אם הקשר הזה יתממש, הוא יתבטא בסדנאות ובקורסים משותפים, ובאירוע יזמות מרתוני (הקאתון), שמטרתו לפתח חברות-הזנק בתחום הבנייה.

         

        מה היחס בין מספר התלמידים למספר התלמידות בקרב הסטודנטים: לדברי גרובמן, היחס המגדרי דומה לשאר המוסדות המקבילים, שהוא 70:30 לטובת הבנות (בבצלאל זה שוויוני). "בגלל המשכורות, זה די פשוט להגיד", הוא שולף את הנימוק השגור לרוב הנשי על ספסל הלימודים - כמו במקצועות אחרים במשק. ואז מוסיף, בענייני השכר הירוד: "אני מעריך שאחת הסיבות העיקריות לשכר הנמוך היא האופן שבו נבדקים או מאופיינים המכרזים הגדולים של השירות הציבורי, שכל התחרות בהם היא על שכר טרחה ועל כסף ופחות על איכות".

         

        המקצוע במשבר, השכר נמוך. למה בכלל לבחור במקצוע האדריכלות?

         

        "אני מאמין שלימודי אדריכלות הם שליחות, ולא רק משלח יד. השכר לשכיר במשרד אדריכלים פרטי נמוך אמנם, אך כשכיר בשירות הציבורי השכר הוא סביר, מה גם שבוגרים שלנו מגיעים עם תואר שני שמעניק להם נקודת התחלה גבוהה. לימודי אדריכלות הם פתח לעיסוק בתחומי נישה רבים הקשורים למקצוע, שבהם השכר גבוה מהממוצע. נכון שמשך הלימודים ארוך ותובעני, אך לימודי אדריכלות פותחים פתח לידע בתחומים נוספים, ומאפשרים המשך לתואר שני בתחומים מגוונים".

         

        מעוניינים להירשם ללימודי אדריכלות בטכניון? מועד אחרון להרשמה: 31.3. תנאי סף לנרשמים: נוסחה ממוחשבת משקללת ציוני בגרות, פסיכומטרי ומבחן כניסה, וגם מינימום 4 יחידות במתמטיקה ובאנגלית. אין צורך בתיק עבודות.

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד