האדריכל פרופ' יאשה גרובמן יכהן כדיקן הפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. על מינויו הודיע המוסד החיפאי היום.
גרובמן (51) הוא יליד מוסקווה והיגר לישראל בילדותו. את הכשרתו כאדריכל רכש ב"בצלאל" הירושלמי, ולאחר מכן השלים תואר שני בבית הספר לאדריכלות AA בלונדון, ותואר שלישי בטכניון. החל מ-2010 הוא חבר סגל בפקולטה החיפאית, אף שגם קודם לכן היה מרצה פעיל במוסד, כשהקים עם שובו מה-AA את המעבדה לעיצוב וייצור מבוססי מחשב (T_CODE).
מלבד הוראה עסק גרובמן בפרקטיקה מעשית כאדריכל, וגם אצר תערוכות בתחום זה. הבולטת שבהן הייתה "חמישה רגעים" (2011, בשיתוף אריאל בלונדר), תערוכת הפתיחה של האגף החדש במוזיאון תל אביב לאמנות, שבמסגרתה הוצגו המבנים השונים ששימשו את המוזיאון לאורך השנים.
גרובמן עבד תקופה קצרה במשרדה של האדריכלית הנודעת זאהה חדיד, שם התמקד בתחרות לתכנון בניין המנהלה של חברת הרכב BMW בלייפציג, תחרות שבה זכה משרדה של חדיד במקום הראשון. עם שובו ב-2003 מבירת בריטניה פתח שותפות עם האדריכלית אירית אקסלרוד. בין השאר תכננו את בניין הפקולטה לעבודה סוציאלית והבניין למעורבות חברתית באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע (בהשתתפות האדריכלית רחל ורט), ובהשתתפות אחרים את בית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב. יחד עם משרד האדריכלים ניר חן תכנן את בית הספר התיכון מבואות ים.
גרובמן יחליף את פרופ' איריס ערבות, שכיהנה כראש הפקולטה. ואלה שאר ראשי בתי הספר לאדריכלות בישראל, נכון לעכשיו: ב"בצלאל" זו פרופ' אלס ורבקל, בויצו חיפה פרופ' אירית צרף-נתניהו, ד"ר אפרת בלומנפלד-ליברטל באוניברסיטת תל אביב, ופרופ' בני-ראובן לוי באריאל.
בשיחה עם ערוץ האדריכלות של Xnet עם היוודע דבר מינויו, אמר גרובמן, כי "לתכנון יש נוכחות מתמדת בכל אספקט של חיינו, בין אם אנחנו מבחינים בכך או לא. אני מאמין שלימודים ומחקר בפקולטה לארכיטקטורה נועדו לחשוף ממדים אלה, להביאם לקידמת הבמה ולרתום את הידע הנוצר לטובת פיתוח אנושי ויצירת שינויים מרחיקי לכת באיכות החיים. כדיקן, אפעל לרתום טכנולוגיות פורצות דרך וחדשנות עיצובית לפיתוח פתרונות עיצוביים ותכנוניים המבוססים על הבנה של תהליכים חברתיים והיסטוריים".
בנוגע למעמד האדריכל, הוא סבור שלאורך ההיסטוריה נרשמו בו עליות ומורדות. "העלייה במורכבות המבנים לצד התחזקות מעמד מומחים בתחומים משיקים (מהנדסים, יועצים וכו') החלישה מאוד את מעמד האדריכל לאורך המאה ה-20", אומר גרובמן. "בתקופה האחרונה אנו עדים להיפוך המגמה: כניסתן של טכנולוגיות מידול וייצור בעזרת מחשב, המאפשרות קשר ישיר בין המודל האדריכלי לפרויקט הבנוי, מביאה לעלייה משמעותית במעמד האדריכלים ואדריכלי הנוף. אם במאה ה-20 ה'תוצר' האדריכלי היה תוכנית שדרשה תרגום של בנאים, כיום האדריכלות עוברת להתבסס על מודלים תלת-ממדיים שניתן לתרגם לייצור ממוכן באופן ישיר, כגון בהדפסת תלת-ממד. שינוי זה מחזיר לאדריכלים ואדריכלי הנוף, במובנים רבים, את השליטה על איכות התוצר הסופי, ואת האחריות על נושאים רבים הקשורים לתהליך הבנייה".
כיום לומדים בפקולטה כ-900 סטודנטים, כשליש מהם לתארים מתקדמים. מלמדים בה כ-120 מורים בארבעה מסלולים: אדריכלות, אדריכלות נוף, תכנון ערים ועיצוב תעשייתי. בימים אלה מקדמת הפקולטה את קבלת האישור לתואר שני מקצועי באדריכלות נוף, ובמקביל היא מפעילה תארים שניים מקצועיים במגוון התמחויות.