חלימה עדן, סטודנטית בת 19, עשתה השבוע היסטוריה בתולדות תחרויות היופי בארצות הברית, כשהיתה למתמודדת המוסלמית הראשונה בתחרות מיס מינסוטה שהופיעה מכוסה בחיג'אב, כיסוי הראש המסורתי. בעוד חברותיה לתחרות צעדו על הבמה בביקיני זעיר וחושפני, עלתה עדן מכוסה בבורקיני כחול וחיג'אב בצבע זהב. הקלישאה החבוטה כי יופי פנימי חשוב יותר מיופי חיצוני, אומצה מהר מאוד על ידי עדן, שלא זכתה בכתר הנכסף ונופתה כבר בשלב מוקדם. "שכבה נוספת של בגדים לא מגדירה את היופי שלך, כי יופי הוא דבר פנימי", אמרה לרשת CBS בתום התחרות, "במשך תקופה ארוכה חשבתי שלהיות שונה זה דבר שלילי, אבל ככל שהתבגרתי, הבנתי שנולדנו להתבלט ולא להתמזג. כמה משעמם היה העולם הזה אם כולנו היינו אותו הדבר?"
על רקע עליית האסלאמופוביה והאנטישמיות בארצות הברית עם הבחירה בדונלד טראמפ כנשיא, המקרה של עדן מציג פתיחות וקבלה מסוימת של השונה בתחרויות היופי, אבל לא רק. לאחרונה אנו עדים לנראות גוברת של נשים מוסלמיות במרחב הציבורי והאופנתי – מקולקציות ייעודיות של מותגים כמו דולצ'ה & גבאנה ו-DKNY; דרך בלוגריות אופנה מוסלמיות והתצוגה של המעצבת אניסה הסיבואן בניו יורק, שהעלתה את כל הדוגמניות למסלול בחיג'אב; ועד פרזנטורית חדשה של חברת הקוסמטיקה קאבר גירל.
עוד בערוץ האופנה
- עקבו אחרינו באינסטגרם
- איפה נמצאת בריז'יט בארדו בגיל 82?
- הדוגמניות של ויקטוריה'ס סיקרט כובשות את פריז
- מה עומד מאחורי הבגדים של בן אל תבורי?
במקביל, הן החלו להשתלב בתחרויות יופי. ב-2011 נוסדה באינדונזיה התחרות World Muslamia, המאגדת מדי שנה 20 מתמודדות מוסלמיות מאיראן, בנגלדש, מלזיה, תוניסיה, בריטניה, צרפת ומדינות נוספות. מלבד תחרות היופי, המתקיימת על פי דקדוקי האסלאם והצניעות המתבקשים, משתתפות המתמודדות בסדנאות רוחניות הכוללות שינון פרקים מהקוראן וקורסים כיצד להפוך לרעיה ואם טובה.
בדומה לסייפת האולימפית איבטיחאג' מוחמד, שעשתה היסטוריה כאמריקאית הראשונה עם חיג'אב באולימפיאדה – הפכה עדן לסמל עבור נשים מוסלמיות בעולם בכלל ובארצות הברית בפרט, והיא מקווה שהמעמד החדש יעזור לה לשנות תפיסות מוטעות ושליליות.
"אני רוצה לתת לאנשים פרספקטיבה שונה על נשים מוסלמיות, ולעצור את הסטריאוטיפים המוטעים", הסבירה בראיון לתחנת הטלוויזיה MPR, "התחרות הזאת היא יותר מאשר תחרות יופי. יופי הוא לא רק חזות חיצונית, אלא ביטחון עצמי. כבר מן ההתחלה החלטתי שהחיג'אב לא צריך להפריע לי להשתתף, וגם לא הבורקיני. רק בגלל שאף פעם לא ראיתי אישה לבושה בורקיני בתחרות יופי, לא אומר שאני לא צריכה להיות הראשונה שתעשה את זה".
ההשתתפות של נשים מוסלמיות בתחרויות יופי משיגה שתי מטרות: הצגת הפנים היפות של האסלאם כלפי החברה המערבית, ושבירת מוסכמות בקהילה המוסלמית. המתקפה התמידית שאיתה מתמודדות נשים מוסלמיות הן מבית והן מבחוץ, זוכה למתיחה של גבולות השיח על ידי שגרירות כמו עדן.
רק השבוע עבר בהולנד חוק חדש האוסר על לבישת בורקה וניקאב – כיסוי ראש מוסלמי המכסה את הפנים עם רשת לעיניים, וכיסוי ראש עם פתח צר לעיניים בלבד – במקומות ציבוריים דוגמת מוסדות לימוד, בתי חולים, בנייני ממשלה ותחבורה ציבורית. חוקים דומים כבר עברו קודם במדינות כמו בלגיה וצרפת. החיג'אב ה"ידידותי" יותר, החושף את הפנים, עוד מותר במדינות רבות, אך עצם הגבלת חופש הנראות של נשים מוסלמיות עלול להתפרש כמתקפה דתית ופמיניסטית.
בארצות הברית, בינתיים, מציף סיפורה של עדן, שנולדה במחנה פליטים בקניה והיגרה עם משפחתה לארצות הברית בגיל שש, את כותרות העיתונים ומגזיני האופנה. בשבוע החולף היא הפכה למרואיינת מבוקשת בטלוויזיה ובעיתונים היומיים, שם הודתה כי נרשמה לתחרות במטרה לעורר מודעות לנשים מוסלמיות באקלים הפוליטי הנוכחי בארצות הברית. לדבריה, במינסוטה שבה היא מתגוררת נמצאת הקהילה הסומלית הגדולה ביותר בארצות הברית, והחיכוכים הבין-עדתיים צפים על בסיס יומי, ואף עלו מאז בחירתו של טראמפ לנשיאות. "מאז תחילת החודש הופיעו בכמה מקומות במינסוטה הודעות שטנה נגד מוסלמים וקבוצות אתניות אחרות", סיפרה עדן בראיון לרדיו המקומי.
על אף שעדן לא תייצג את מינסוטה בתחרות Miss USA, עצם השתתפותה עטופה בכיסוי ראש דתי, מעיד על נכונותה של הנהלת התחרות לייצר שיח רב-תרבותי – במיוחד בתחום שמואשם לרוב ביצירת מודל יופי אחיד. "ארגון מיס יוניברס ו-Miss USA גאה להיות בחוד החנית של גיוון בתחרויות יופי", הכריז מנהל התחרות דניס וואלאס. באופן אירוני, שתי התחרויות היו בבעלותו של טראמפ עד ספטמבר 2015, ונראה כי עזיבתו מאפשרת כעת לקולות נוספים וחדשים לייצג את היופי האמריקאי, אפילו לנשים עם טבעות ליישור השיניים, כפי שמתגלה כשעדן מחייכת.
היא עצמה כבר ממנפת את הפרסום להצהרות בומבסטיות. ביום שלישי האחרון, שלושה ימים לאחר התחרות, התפנתה עדן לפנות ל-4,900 העוקבים שלה באינסטגרם, ופרסמה פוסט הקורא להתאחד למען עתיד טוב יותר באמריקה. "השנה הזאת היתה מלאה בשליליות, אך זה הזמן להתרחק משנאה וללמוד לקבל. אני בוחרת באהבה", כתבה, "אומה שלא תעמוד יחד, סופה ליפול".
ומה לבשה המתחרה הפלסטינית הראשונה בתחרות Miss Earth?