ביום שישי עשתה הסייפת האמריקאית איבטיחג' מוחמד היסטוריה, כשצעדה באצטדיון המרקנה בריו עם הנבחרת האולימפית של ארצות הברית כשלראשה חיג'אב. מוחמד בת ה-30 היא הספורטאית האמריקאית הראשונה החובשת את כיסוי הראש המוסלמי, אם כי בתולדות המשחקים האולימפיים עשו זאת לפניה - ביניהן האצנית האפגנית טאמינה קושטני והג'ודוקאית הסעודית ווג'דן שחרקני - אבל באקלים של בחירות 2016 לנשיאות ארצות הברית, הפכה הספורטאית המוסלמית אמריקאית לסמל ולנושא דיון נרחב.
>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק
מגזין TIME פרסם בשבוע שעבר מאמר תמיכה במוחמד, וקרא לתת לה את כבוד נשיאת דגל ארצות הברית בראש המשלחת. אותו מגזין גם בחר בה לאחת ממאה האנשים המשפיעים של 2016, כי "סיפורה של מוחמד הוא סיפורה של אמריקה", כך נכתב, בזכות ערכים של מצוינות, דבקות במטרה והישגיות, שהביאו את הילדה ממשפחה מוסלמית בניו ג'רזי לסייפת מספר 8 בעולם.
להבדיל אלפי הבדלות, באותו שבוע ממש נבחרה מוחמד במגזין ווג לאחת מחמש הספורטאיות עם הסטייל הטוב ביותר, בזכות "מלתחה חובקת סגנונות ועשירה בפרטים, כפי שניתן לראות בשמלה המעודנת שלבשה לקבלת הפנים בבית הלבן עם הנשיא אובמה". בתחרויות הסיף האישיות שהתקיימו אתמול (שני), לא הצליחה מוחמד להעפיל לגמר, לאחר שהפסידה בקרב לצרפתייה ססיליה ברדר. עם זאת, עוד יש סיכוי למדליה: ביום שבת תתחרה מוחמד יחד עם נבחרת ארצות הברית בסיף בתחרות הקבוצתית.
מוחמד, בתם של מורה ושוטר מניו ג'רזי, עשתה את צעדיה הראשונים בעולם הספורט בגיל 13. היא מספרת כי הוריה בחרו עבורה בסיף, מכיוון שזהו ענף ספורט שמלבושיו צנועים, ומאפשרים את כיסוי הגוף כולו. בשנת 2007 השלימה תואר ראשון ביחסים בינלאומיים באוניברסיטת דיוק, ובמקביל סללה את דרכה בספורט. בשנת 2010 הצטרפה לנבחרת האולימפית של ארצות הברית, וכיום היא ממוקמת שנייה בארצות הברית וכאמור, שמינית בעולם.
כאישה אפרו-אמריקאית מוסלמית, הנמצאת בחזית התקשורתית, הפכה מוחמד לסמל להתנגדות לתהליכים של גזענות, שנאת זרים וקיפוח אוכלוסיות מוחלשות בארצות הברית. במרץ האחרון היא עוררה סערה, לאחר שסירבה להסיר את החיג'אב כדי להצטלם לאישור כניסה לפסטיבל המוזיקה והקולנוע SXSW, וגרמה למארגני האירוע להתנצל בפניה בפומבי. המקרה הזה הוא המשך ישיר לפעילותה למען נשים מוסלמיות, כאשר לפני שנה הגיבה בראיון למגזין TIME לדבריו של דונלד טראמפ, שקרא לאסור כניסתם של מוסלמים לארצות הברית. "כשאתה מסיט לשנאה כזו, אתה לא חושב על ההשלכות של המילים שלך וכיצד זה משפיע על מוסלמים, ובאופן ספציפי יותר, על נשים מוסלמיות שלובשות את דתן מדי יום", אמרה מוחמד.
העיסוק בחיג'אב קרוב ללבה ומרכזי בחייה של הספורטאית הצעירה, ולא רק במובנים הפוליטיים. בשנת 2014 הקימה מוחמד את חברת האופנה Louella, המבוססת בלוס אנג'לס ומציעה פריטי לבוש צנועים לנשים מוסלמיות. את העסק הקימה יחד עם אחיה, מתוך מחשבה על היום שאחרי הקריירה בסייף, ובעיקר לאחר שחשה מתוסכלת מההיצע הדל של בגדים צנועים בשוק האמריקאי. "הקמתי את העסק לאחר שאני והחברות שלי לא מצאנו בגדים ללבוש", אמרה בראיון ל-USA Today באפריל 2015. "רצינו בגדים יפים, צנועים ובמחירים סבירים".
באתר החברה ניתן לראות את דוגמניות המותג, מכוסות בהתאם לדקדוקי האיסלאם, חמושות בחיג'אב שאף שיערה לא מציצה ממנו, או טוניקות ארוכות בצבעים שונים מעל מכנסי ג'ינס, ושמלות מודפסות עם שרוולים ארוכים, לפעמים עם כיסויי ראש מרהיבים, המזכירים את אלה של יהודיות אורתודוכסיות. המותג מציע טווח מחירים הוגן (שמלות ב-65 דולר, קרדיגנים ב-45 דולר), ונחשב מוביל בטרנד האופנה הצנועה ששוטף בשנתיים האחרונות את תעשיית האופנה.
"עד לאחרונה היתה תפישה שנשים מתוך הקהילה המוסלמית, וגם היהודית, שבוחרות להתלבש באופן צנוע, לא רוצות להיות אופנתיות, ואני חושבת שזה בדיוק ההיפך", סיפרה בראיון למגזין ELLE ביוני השנה. "...החיג'אב מאפשר לאנשים להתמקד בדברים שיש לי לומר ולא באיך שאני נראית".
ומי עיצב את מדי הנבחרות של המדינות השונות באולימפיאדה?