היום (שבת) עשתה נטלי רנטיסי בת ה-18 מרמאללה היסטוריה, כשעמדה על במת תחרות היופי Miss Earth בפיליפינים כנציגה הראשונה של פלסטין בתולדות תחרויות היופי הבינלאומיות. מאז שפורסם בחודש שעבר כי נציגה פלסטינית תשתתף לראשונה בתחרות, הפכה רנטיסי בעל כורחה לסמל לאומי בעולם הערבי בכלל ובקרב הפלסטינים בפרט. טרם יציאתה לתחרות בפיליפינים בתחילת החודש, היא נפגשה עם נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן) בארמון המוקטעה ברמאללה כדי לקבל את ברכת הדרך.
בכתבה נרחבת שפורסמה על רנטיסי השבוע במגזין גרציה הצרפתי, נכתב כי השתתפותה בתחרות היא חזית דיפלומטית נוספת במאבק של הפרלמנט הפלסטיני על דעת הקהל העולמית. "עלינו להילחם בכל החזיתות, אפילו אם זה בתחום הבידור", אמר למגזין הפוליטיקאי הפלסטיני ד"ר מוסטפא ברגותי, "השתתפותה בתחרות היא אבן נוספת בבניית עצמאותנו".
עוד בערוץ האופנה
- עקבו אחרינו באינסטגרם
- איך הפכו הדתיות למתלבשות נועזות
- שלדים במקום פאייטים: בסטודיו של נונונו
- מדריך הטרנדים לחורף: איך ללבוש קטיפה בהצלחה
השבועות האחרונים היו עמוסים במיוחד עבור רנטיסי, סטודנטית לגיאוגרפיה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת ביר זית, שנדרשה להתמודד עם אתגרים חדשים. למשל, הדרישה לצעוד לבושה בביקיני אדום, בדומה לשאר המשתתפות בתחרות שמגיעות מ-95 מדינות, כולל ארצות הברית, צ'כיה, אינדונזיה, גרמניה, לבנון ואפילו עיראק. בראיונות שהעניקה רנטיסי לתקשורת הדגישה כי תימנע מלבישה של בגדי ים בתחרות, מהלך שזכה לגיבוי גם ממארגני האירוע.
לדברי יארא משעור, עורכת מגזין הנשים בערבית ליילק ונציגת התחרות בישראל מאז 2011, מדובר בצעד שהוא לא פחות מפמיניסטי. "רוב התחרויות האלה לא מאפשרות גמישות בנושא, והנה, הפעם אפשרו לשתי מתמודדות לעלות לבמה ללא בגדי ים: רנטיסי עלתה לבושה במכנסיים וחולצה, והנציגה מעיראק עלתה מכוסה בשמלת חוף אדומה. לדעתי, צעד זה נובע מהחשיבות שהתחרות רואה במתמודדות ממדינות אלה ולכן אפשרה להן חופש בחירה, שזה מהות הפמיניזם".
Miss Earth היא תחרות היופי הבינלאומית השלישית בגודלה בעולם, אחרי מיס יוניברס ומיס וורלד, ומדי שנה נשלחות אליה נציגות מעשרות מדינות. ישראל החלה לשלוח מתמודדות לתחרות בשנת 2003 ומשנת 2011 נמצא הזיכיון הישראלי בידי משעור, שהחליטה לתת בולטות לנציגות מהמגזר הערבי בישראל. ב-2011 ייצגה את ישראל הדוגמנית הערבייה הודא נקאש, ב-2013 היתה זו מריה עבוד, ושנה לאחר מכן ייצגה את ישראל טאלה ספאדי. השנה תייצג את ישראל מירה קאחלי, סטודנטית לתקשורת ועיתונות בת 20 מהיישוב תרשיחא בגליל המערבי, שעושה את צעדיה הראשונים בתחום הדוגמנות בשנה האחרונה. כמו רנטיסי, קאחלי היא נוצרייה.
כפי שפורסם לראשונה ב-Xnet, באוקטובר 2014 אישרה תחרות Miss Earth את השתתפותה של נציגה פלסטינית והיתה לתחרות היופי הראשונה בעולם שהכירה בפלסטין כמדינה. על אף האור הירוק ממארגני התחרות, תהליך האיתור של מתמודדת פלסטינית מתאימה לקח תקופה ארוכה. "לפני שנה מצאתי מתמודדת מבית לחם, בחורה מדהימה שהמשפחה שלה נתנה את הסכמתה", מספרת משעור, "ואז כשהיא הלכה לרמאללה לקבל ויזה לחו"ל החלו הבעיות והעיכובים, מה שלבסוף לא אפשר את יציאתה מהארץ. לקראת התחרות השנה, צוות המגזין ואני התחלנו לחפש נציגות ברמאללה. איתרנו ארבע מועמדות, ביניהן נטלי. כשנפגשתי איתה היא היססה בהתחלה. הסברתי לה שהיא לא צריכה להיות טופ מודל, אלא לייצג את פלסטין. אחרי שעתיים היא חזרה אליי עם תשובה חיובית והסכמה מההורים שלה".
תפקידה של רנטיסי הוא לשמש כמעין שגרירה של התרבות הפלסטינית. במהלך השבוע האחרון התקיים במסגרת התחרות שלב ביניים שבו נדרשו המתמודדות להציג את כישרונן בתחום אמנותי. רנטיסי עלתה לבמה בלבוש ערבי מסורתי וכאפייה לבנה, ורקדה דבקה לצלילי השיר "דאמי פלסטיני" (הדם שלי פלסטיני) של הכוכב הצעיר מוחמד עאסף ממחנה הפליטים חאן יונס, הזוכה הגדול בעונה השנייה של תוכנית הכישרונות "ערב איידול", המקבילה הערבית ל"אמריקן איידול". ביום רביעי בערב השתתפה גם בתחרות התלבושות המסורתית כשהיא לבושה שמלה פלסטינית, אך הפסידה לנציגות אינדונזיה, יפן ותאילנד, שקטפו את שלושת הפרסים הראשונים בסדר עולה.
התלבושת שהצליחה לייצר סערה היתה דווקא זו של הנציגה הישראלית מירה קאחלי, שבחרה בשמלת מקסי בדוגמת כאפייה פלסטינית של המעצבת דודו בר אור, שהוצגה בשבוע האופנה האחרון של תל אביב. "זה הציף הרבה תגובות ושאלות על זהות של פלסטינים ישראלים, מתחים שעלו מתחת לאדמה", אומרת משעור, "היו בפייסבוק תגובות שהאשימו שהנה הישראלים גונבים עכשיו גם את הבגד הלאומי של הפלסטינים ולא רק את החומוס. כלומר, הפלסטינים הלא ישראלים האשימו אותה שהיא לובשת בגד פלסטיני, והפלסטינים בישראל לא אהבו שהיא לובשת מעצבת ישראלית. מירה, מצדה, אומרת שכערבייה פלסטינית שחיה בישראל היא מייצגת את שני הצדדים, ואת הזהות המורכבת שלה".
גם רנטיסי וגם קאחלי לא העפילו לבסוף לשלב הגמר של התחרות, אבל לפי מה שאמרה רנטיסי בראיון לגרציה - זה לא מאוד משנה מבחינתה. "גם אם לא אנצח", היא הדגישה, "תהיה לי הזדמנות להציג את פלסטין למתחרות האחרות ולחבר השופטים. בסופו של דבר, אני רוצה לכבד את עמי".
ואיך נראית סצנת האופנה והאמנות של הנוער במזרח ירושלים?