1. 4X4 או ג'יפ עירוני: דרום השרון

הפעם פנינו מועדות לאזור דרום השרון, למסלול קל, ידידותי ונוח עם עבירות שטח קלה שמתאימה גם לג'יפונים עירוניים. המסלול סובב את היישוב היפה כוכב יאיר, לא הרחק מהקו הירוק. בדרך הוא עולה ויורד בגבעות וחולף בשמורות טבע, על פני שטחים חקלאיים, מטעים, חורש נטוע יישובים כפריים ועד לסיומו בשמורת הטבע קקון שבעמק חפר . אנחנו סיימנו בשמורה אך אם תרצו עוד, תוכלו להמשיך צפונה, לקטע המזרחי של נחל אלכסנדר ולנסוע לאורך תוואי זרימתו עד לשפכו בחוף מכמורת.

תחילת המסלול בתחנת הדלק פז בכניסה ליישוב כוכב יאיר. מייד אחרי תחנת הדלק פונים צפונה ונוסעים לאורך מטע האבוקדו בדרך העולה לכיוון היישוב צור נתן. עצירה ראשונה בגבעת מצפה ספיר הצופה מגובה 95 מטר על היער שלמרגלותיה ועל אזור השרון שבין חדרה לתל אביב. במקום חניון מוסדר, מתקני שעשועים ומערות קבורה. יורדים מהמצפה וממשיכים צפונה לכיוון הכפר טירה (הזדמנות לסתות מהדרך, להיכנס לכפר ולקנות בשר וירקות בלאדי למנגל של סוף המסלול), נוסעים בדרך העפר הצמודה לכפר עד למושב שער אפרים. הדרך עוקפת את היישוב וממשיכה במסלול העובר בין שדות ופרדסים, חוצה את נחל שכם ומסתיימת בתל קקון הצופה אל נופי עמק חפר והרי השומרון. הגבעה הייתה נקודה אסטרטגית מאז התקופה הרומית ועד 1948 מאחר שהיא ממוקמת על דרך הים לקיסריה. היישוב הקדום היה מרכז צבאי מבוצר בימי הממלוכים ובתקופות ההלניסטית, הביזנטית והצלבנית שהותירו אחריהן שרידים מסביב. בראש הגבעה מצודה שתפקדה גם ככנסייה ער שהגיעו הממלוכים ב־ 1260והפכו אותה למסגד.

בשנים האחרונות, החורש ושרידי הכפר הנטוש עברו פיתוח ושימור, המבצר שוקם, הוכשרו שבילי טיול, הוצבו שולחנות פיקניק ונבנתה מרפסת תצפית במרומי התל. בסמוך לחנייה באר מים מיוחדת ולה שלושה פתחים ושתי קשתות אבן. למרגלות המבצר עץ תאנה ועצי תמרים עתיקים, שיחי אטד ושיחי צבר שיוצאים מתוך גגו.

  • על הדרך : היישוב בורגתא. ברחוב הראשי גן פסלים בלב חורשת קזוארינות המוקדש לפסליו של יגאל תומרקין, שהציב שם פסלי ברזל שחלקם נשארו בצבעם הטבעי,ואחרים נצבעו בצבעים עליזים המתכתבים עם גן השעשועים הסמוך. בצמוד לחורשה "זינגר'ס'" - קפה-מסעדה הממוקם במה שהיה פעם בית כנסת.
  • למה: מסלול קצר, נגיש וידידותי לכל המשפחה עם אפשרות לסיום בפיקניק למרגלות המבצר.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: כל השנה ובעיקר עכשיו ועד סוף האביב כשהאזור מתכסה בפריחות חורף יפהפיות.
  • איך מגיעים: מכביש 444 בכניסה לכוכב יאיר (הגישה גם מכביש 6 בעליה של מחלף אייל). לשמורת קקון - מכביש 5803 בין המושבים אומץ וגן יאשי (מול מריכנזו). .לפרטים: גן לאומי תל קקון.

2. רפטינג הפרתקני בנהר הירדן

בדרך לחנייה חצתה את דרכנו חבורה של גברים מסוקסים, יחפים ועירומים בפלג גופם העליון, כשהם ולבושים במכנסי גומי צמודים שמבליטים את שריריהם. אנחנו עמדנו עטופים במעילים, צעיפים וכפפות, קופאים מקור ותרים אחר מקור חום שיפשיר לנו את האף הקפוא. ואלה? בלי כחל ושרק, בנונשלנטיות, ירדו למים הקפואים, לבשו את החלק העליון של חליפת הגומי, חגורו אפודת הצלה, חבשו קסדה, נופפו לשלום ונעלמו בשנייה, נישאים על גלי המים הגועשים של הירדן.

חובבי האקשן והאתגר יתענגו על רפטינג סוער לאורך נהר הירדן ההררי, המדורג ברמה 4-5 שנחשבת לקשה ואקסטרימית במיוחד. כל סירה מלווה במדריך מקצוען ולפני הירידה למים תקבלו חליפת צלילה וקסדה, הדרכת התנהגות ובטיחות במים ותרגול של body rafting – ציפה על הגב וניווט אל גדות הנהר למקרה שתפלו למים (לא נפוץ אך אפשרי).

תחילת מסלול השיט נעשית בחלק הנינוח והרגוע של הנהר שממשיך עד מצד עטרת שם מתחיל הירדן ההררי הסוער שנתיב הנהר הוא בסימן ירידה. לאורך המסלול אשדים סוערים, מעברים צרים, גלים ותמרון בין סלעים וגזעי עצים שנפלו למים. על אם הדרך, בקטעים השקטים והמתונים יותר, תוכלו להתענג על הנוף הירוק, על מדרונות ההרים הגולשים לשפת הנהר ועל עדרי הפרות שינעצו בכם עיניים משתהות. סופו של המסלול לאחר 15 ק"מ מתחת לגשר הדודות, משם יחזירו אתכם בג'יפ בחזרה ההתחלה.

  • על הדרך : שלל תענוגות האקסטרים, האתגר, השטח והמים בהם שייט קייקים, אומגה למים (בעונה), השכרת אופניים, טיולי טרקטורונים וג'יפים מודרכים ומתחם למשחקי פיינטבול וגם מסעדת גריל בניחוח טורקי.
  • למה: בשל ההרפתקה, החוויה והריגוש מאיצי האדרנלין.
  • כמה: 345 שקל לאדם ל-4 שעות של שייט במסלול הארוך.
  • מתי: עד ירידת מפלס המים, אי שם בסוף האביב.
  • פרטים: רפטינג נהר הירדן, גדות. 050-8529514, 04-9007000.
  • איך מגיעים: מצומת גדות, בכביש 91, פונים לכביש 918 וממשיכים לפי השילוט עד לחורשת האקליפטוס.

3. 4X4: רכב שטח בדרום רמת הגולן

כמעט מכל מקום במרומי דרום הגולן תוכלו להתבשם מיופייה של הכנרת, המכותרת בהרי הגליל והגולן הסוגרים עליה, וזו כשלעצמה נקודת פתיחה נהדרת לטיול השטח שלנו באזור. יצאנו לדרך מצומת כורסי ומיד אחרי מוצב נוקייב פנינו שמאלה לדרך העפר המסומנת והתחלנו בעלייה לכיוון רמת הגולן בנסיעה בדרגת קושי בינונית.

לאורך הדרך מטעי פרי ובסוף העלייה מעיין בצל חורשת עצי שיזף, מקום נהדר לאתנחתא ראשונה ולהפסקת קפה. הלאה עם הדרך, כשתחנתנו הבאה שרידי הכפר ביר א-שגום שבשנת 1900 התיישבו בו חברי אגודת בני יהודה שעשרים שנה אחרי נרצחו על ידי הערבים. ב- 1971 חודשה שם ההתיישבות היהודית כשהמושב נושא את אותו השם. מבני יהודה הישנה פנינו שמאלה, הג'יפ המשיך לטפס ובצומת הראשון פנינו ימינה והמשכנו עם השביל עד למרומי המצוק המערבי. נסענו לאורך המצוק עד למצפה אופיר כשלאורך הדרך שרידים של בונקרים סוריים ושדות מוקשים מסומנים ומגודרים. המצפה הוא עוד תחנת חובה לעצירה, ממנו אחת התצפיות הכי יפות על האגם הלאומי. המצפה הוקם על ידי ג'ימי שעל, ששתל בו 16 עצי זית כמניין שנותיו של אופיר במותו.

מהמצפה חזרנו לכביש 789, חלפנו על פני מכלאת הבקר ומייד אחריה פנינו ימינה לדרך העפר שהובילה אותנו לערוצו של נחל סמק. נסענו במקביל לסבך ערוץ הנחל, מידי פעם חצינו אותו ואת מטעי הבננות בדרכנו חזרה לצומת כורסי.

  • על הדרך: חניון בג'וריה, פינת חמד יפהפייה ומטופחת שמומלצת מאוד להפסקת פיקניק. בחניון חורשת עצי אקליפטוס ענקיים ושולחנות פיקניק. הכניסה לחורשה בסמוך לקיבוץ נטור על כביש 808 המוכר גם בשם ציר המפלים.
  • למה: כי פגשנו על הדרך צבאים שדילגו בקלילות על הסלעים, להקת חזיר בר שרצו בכבדות מצחיקה ולקראת שקיעה עוד הספקנו לשמוע את יללות התנים, הזאבים והשועלים.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: לכל עונה היופי המייחד אותה.
  • איך מגיעים: מכביש 92, סובב כנרת, לכיוון עין גב.
  • פרטים: תיירות גולן.

4. 4X4 רצועת החוף בין מכמורת לתל תנינים

לים יופי ועוצמה מהפנטים, בעיקר ברצועת החוף שבין מכמורת-אולגה-קיסריה- ג'סר א־זרקא, שם אפשר לראות מופע מרשים של גולשי הגלים. בעוד הם מצטננים במים, אנחנו התכנסנו בג'יפ החמים וכבשנו את מסלול השטח שהוביל אותנו צפונה מרכס הכורכר ועד לכפר הדייגים הציורי, סך הכל כ-18 ק"מ בעבירות קלה.

תחילת המסלול בסוף הכביש שחוצה את מושב מכמורת ומתחבר לדרך העפר המסומנת בכחול. נסענו צפונה על רכס הכורכר המערבי ועל המצוקים הנישאים שגלשו לרצועת החוף היפהפייה. אחרי ק"מ הגענו למצוק התלול בתל גדור, ממרומיו השקפנו על רצועת החוף שבין חיפה לנתניה. הלאה בדרך העפר לכיוון חוף אולגה, בסופה התחברנו חזרה לכביש ואחרי כ-3 ק"מ חברנו לדרך הלבנה שהובילה אותנו לשפך נחל חדרה, מול תחנת הכוח ולמרגלות ארובות רבין. זו הנקודה בה עצרנו לפיקניק על גדת הנחל המטופחת, בסמוך למזרקה, בעוד הילדים התגלגלו על הדיונה במרומיה אחוזת קברו של אבשלום פיינברג.

בחזרה לרכב: פנינו ימינה ונסענו לאורך הנחל, עברנו את חורשת האקליפטוס והתחברנו לקטע משביל ישראל עד לגשר הבטון. חצינו את הגשר שמעל הנחל, פנינו ימינה ונסענו לאורך שפת הנחל. בשילוט המפנה לחדרה פנינו צפונה וחברנו לכביש, שם פנינו שמאלה לכיוון כביש החוף. כאן אפשר לסיים למעשה את הקטע הראשון של הטיול, אך אנחנו בחרנו להמשיך מערבה לקיסריה.

נסענו בכביש הראשי של היישוב ובשילוט לשכונה שתיים פנינו שמאלה עד לדרך העפר שעל המצוק. מימין לנו שרידי אמת המים הרומית, משמאל מגדלי האבן שהשקיפו על העיר העתיקה. מהנקודה זו פנינו דרומה עד לשרידי בית הכנסת מהתקופה הביזנטית. זה עוד מקום מומלץ לעצירה שממנו אפשר לראות גם את העיר הצלבנית הנושקת לים. פנינו צפונה, נסענו בלונה פארק של חולות הזהב, במקביל לקשתות האמה, ואחרי 2 ק"מ הגענו לדרך שעברה בין האמה הרומית לאמה הביזנטית הנמוכה שהובילה עד לגדר כפר ג'סר א־זרקא, שם פנינו שמאלה לדרך העפר. פנינו ימינה והמשכנו עד למעגן הקטן עם המגדלור וסירות הדייגים שהתנדנדו על הגלים.

המשכנו להצפין לכיוון תל תנינים, חצינו את הגשר הנמוך, פנינו ימינה והתחברנו לכביש שחצה את הכפר והוביל לכביש 4, שם הסתיים מסלולנו.

  • למה: כי גם הים הוא נוף מהפנט.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: כל יום, כל השנה.
  • איך מגיעים: מכביש 2 (כביש החוף) פונים למכמורת, חוצים את הישוב ואחרי מה שהיה בעבר כפר נופש פונים שמאלה לדרך העפר המסומנת בכחול.

5. 4X4 מנחל תנינים עד לשמורת עיינות תמסח

בנחל תנינים, כך מספרות האגדות, שטו להם לפני 100 שנה שם לקוסטים קטנים שהעניקו לנחל ולאמת המים את שמם. תחילת המסלול בתל תנינים הממוקם מעל שפך נחל תנינים ומעל שפכו לים. לאחר תצפית מהתל חזרנו לג'יפ והמשכנו מזרחה בנסיעה לאורך הנחל ולאורך החציבה של אמת המים הביזנטית עד לנקודת המפגש של נחל תנינים עם נחל עדה. שם חצינו אותם במעבר על הגשר העתיק.

אחרי המעבר על הגשר פנינו ימינה והמשכנו בנסיעה לאורך מצוק הכורכר ובמקביל לחורשת האקליפטוס של שמורת נחל תנינים. בהמשך דרך העפר הופכת לסלולה ועוברת בין מטעי הפפאיה והאננס. עברנו מתחת לגשר כביש החוף עד לצומת ממנה התחלנו לזגזג בפניות, כשפנינו מועדות מזרחה. מהצומת פנינו שמאלה לדרך העפר, לקחנו מייד את הימינה, ושוב ימינה ומיד אחר כך שמאלה. המשכנו במקביל לשטחים החקלאיים עד לשמורת עיינות תמסח. זה המקום לחניית ביניים ולסיבוב בשמורה היפה תוך שנזהרים מהסוסים שרועים בשטח.

הכניסה לשמורה היא במעבר על גשר העץ המוביל למעיינות ולמרות הפיתוי (בימים חמים, כמובן) הכניסה למים אסורה. זה המקום בו פתחנו כסאות, שלפנו את ערכת התה-קפה והתענגנו על הנוף. מהשמורה המשכנו בנסיעה מזרחה לאורך מטע הבננות עד לסיום המסלול בואנו חזרה לכביש 4.

  • על הדרך: עברו השעות ונעשינו רעבים. טיפסנו במעלה ההר עד למדרחוב של זיכרון יעקב. ברחוב מספר רב של מסעדות, בתי קפה ואפילו מקדונלד'ס אחד. אנחנו בחרנו "בנשיקה", אחת המסעדות המומלצות והאהובות עלינו שלעולם לא מאכזבת.
  • למה: מסלול שמתאים ליום חורף קר, אבל נהדר גם בתחילת האביב.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: כל יום, כל השנה.
  • איך מגיעים: מכביש 4, בין בנימינה לזיכרון יעקב, פונים בשילוט לבית חנניה בכביש 6531 ונוסעים לפי השילוט עד לנחל תנינים.

6. 4X4 נהיגת שטח במערב הגולן לאורך הירדן

הפעם זנחנו את הג'יפ ועברנו לדייט עם ריינג'ר ירקרק ב"רפטינג נהר הירדן". המתחם ממוקם על גדות הנהר, באזור הכי ירוק, הכי פורח והכי זורם על גדת נהר הירדן. משם העמקנו בנסיעה נגד הזרם למחוזות הטבע המוריקים ולשפת המעיינות בחלק המערבי של מורדות הגולן.

מסלולנו החל בחורשת האקליפטוס, משם המשיך וחצה את גשר הפקק והתפתל לכיוון האזור הדרומי של עמק החולה והתעלה המזרחית של הירדן. מימין הנהר הזורם, משמאל השדות הירוקים ומאות מטרים של מטעים. חלפנו על פני שמורת אחו גונן כשתחנתנו הראשונה בסמוך לבריכת הקצינים. אז היא עלתה על גדותיה, נשפכה לנחל גילבון ואילצה אותנו בשמחה ללחוץ על דוושת הגז ולחצות אותה בתוך המים. בסוף מעבר המים חיכה לנו מטע שקדיות פורח ומהמם ביופיו, למרגלותיו זרם הנחל. מה נגיד ואיך נתאר את כל היופי ולא נשמע קיטשים? עזבו, סעו ותראו בעצמכם.

המשכנו בדרך העפר הלבנה (המסומנת באדום) צפונה עד לתחנה השנייה בחרבת דרדרה (חניון אשמורת) – חניון מוסדר בתוך חורשה אקליפטוס בה זורמים פלגי מים מנביעת עין דרדרה. המשכנו בשביל למרגלות הרי הגולן, על דרך הפטרולים הסורית שעברה בין המוצבים שטיפסו לרמה. עלינו מעט בדרך ההררית כשסלעי בזלת מקשטים את הדרך, מימיננו תל הלל עליו ישבו הסורים במלחמת ששת הימים. ממרום התל נוף עמק החולה שנהר הירדן חוצה אותו, השדות, אגם החולה והרי הגליל שמכתרים את העמק.

בנקודה זו הדרך מתפצלת. אנחנו בחרנו את המסלול השמאלי שהוביל עוד כמה עשרות מטרים עד לעין פג'אר (על ניתבו של נחל שוח) שמסתתר מתחת לעצי המילה הסורית. המקום מקסים ביופיו ומחייה נפשות בימי קיץ חמים. עצרנו להפסקת קפה בטרם עשינו את דרכנו חזרה. למי שרוצה עוד, מכאן אפשר להמשיך על ציר המעיינות לעין תינה ועין דרבשייה או להתפצל לעין פיק עד לתל עזזית והחרמון .

  • על הדרך: חניון נהר הירדן ובו שלל תענוגות האקסטרים, האתגר, השטח והמים - משחקי פיינטבול, אומגה למים (בעונה), השכרת אופניים, טיולי טרקטורונים וג'יפים, שייט קייקים ורפטינג סוער.
  • למה: עונג צרוף של יפי הטבע שמרגש וממלא את הנפש באושר גדול.
  • כמה: 200 שקל לנהג, 80 שקל לכל נוסע (עד 4).
  • מתי: כל השנה ובמיוחד עכשיו. פרטים: רפטינג נהר הירדן, גדות. 050-8529514, 04-9007000.
  • איך מגיעים: מצומת מחניים בכביש 90 פונים לכביש 91, נוסעים עד צומת גדות, פונים שמאלה לכביש 918 וממשיכים לפי השילוט

7. 4X4 נהיגת שטח מקיבוץ גונן אל מפלים והנחל השוצף

הצטרפנו ליוסי לרון ואלמוג חצבני מכפר הנופש גונן ,שהובילו בשיירת ג'יפים אל "החצר" האחורית של קיבוצם הטובל בטבע אין סופי. מסלול השטח שלנו החל ביציאה משער הקיבוץ, שם פנינו שמאלה ואחרי כ-200 מטר פנינו ימינה לשביל העפר שהוביל לתוך השטחים החקלאיים. מימין שמורת אחו גונן ומשמאל שדות החיטה המוריקה, השדות החרושים שמחכים לזריעה העונתית של העגבניות, הבצל, השום והכותנה.

מעלינו חגו להקות עגורים שנתנו מופע נחיתה בחיפוש אחר שאריות זרעים בשדה. בסוף שביל העפר (כ-1.5 ק"מ מהכביש) פנינו שמאלה, ומשמאל זכינו לנוף מרשים של עצי הפוליאנה העירומים על רקע השדות, מורדות הגולן והחרמון הלבן שבלט מעל הכל. מימין התגלתה זרימתו השופעת של הירדן ותאמינו לנו, באותו הרגע הרגשנו כמו בתוך גלוית נוף מרהיבה במיוחד.

עצירה ראשונה מתחת לגשר הצינורות התכול. טיפוס על הגשר העצים את תמונת הנוף אז גם יכולנו לצפות על מרחבי עמק החולה, על האגמון ועל מורדות ההרים שגלשו לעמק. גדות הירדן כוסו בפלומה ירוקה של עשב טרי וזה המקום לפרוס שמיכה ולעשות פיקניק קטן ולהתענג על הפריחות ועל שפעת המים. המשכנו בדרך, נוסעים על אדמת הכבול השחורה שהייתה פעם חלק מימת החולה, כשהיעד הוא עין דיבשה, אחד ממעניינות הדופן של הגולן. אפשר לחזור מאותו השביל שבאנו או לחפש שביל אחר שחוזר לכביש כשהכיוון מזרחה. מהכביש (918) פונים שמאלה ואחרי כ-4 ק"מ פונים שמאלה לדרך העפר הקצרה המובילה למעיין. מאחורי סבך הצמחייה גילנו טחנת קמח עות'מנית בנויה מאבני בזלת שמתחתיה ארובות בתוך המים שהפעילו את הטחנה בעזרת זרימת המים. בימים חמים זה המקום להשתקע בצל סוכת הגפנים ולשכשך במים.

תוכלו להצטרף אל אחד ממבחר טיולי הג'יפים - בעקבות נחלים ומעיינות, פריחות,שמורות טבע ועוד, שמציעים החברים בדלפק הקבלה של הכפר או לצאת לטיול עצמי ברכבכם מלווים בהמלצות ומפות שתקבלו מהם.

על הדרך: רעבים? בכפר הנופש מסעדה-קפה-בר המגישה ארוחת בוקר עשירה וארוחות ערב בשריות עם קדרות ומרקים חורפיים.

  • כמה: 700 שקל לעד 7-9 בג'יפ, החל מ- 620 שקל לזוג ללילה בבקתות ומ-515 שקל בחדרי האירוח.
  • מתי: בחורף ובאביב.
  • פרטים: כפר הנופש נופי גונן, קיבוץ גונן. 04-6955220.
  • איך מגיעים: מצומת מחניים, בכביש 90, פונים לכביש 91 בצומת גדות פונים לכביש 918 עד הכניסה לגונן.

  • קליק אחד ויש לכם מנוי לפנאי פלוס

>>9 טיולי אופניים מומלצים