שמורת הר חורשן ממוקמת כק"מ דרומית למושבה בת שלמה והגישה אליה קלה ונוחה. מסלול הג'יפים הוא בעבירות בינונית, אם כי בקטעים מסוימים הוא מדורג בעבירות קשה יותר, בעיקר בשלב העליות הקשות המיועדות לרכבי שטח עם הילוכי כוח. טיפ שלנו, בקטעים האלה רצוי שתהיו עם שני כלי רכב לפחות, כדי שאחד יסייע וידריך את השני במקרה של היתקעות.

עוד מסלולי שטח:

אורכו של המסלול 10 ק"מ, שמתחילים משמאל לחוות דובי, בכניסה לדרך העפר. מהחווה פונים מערבה ונוסעים לאורך השדות ובתוך שדרת עצי האקליפטוס הסוככים על יובליו ומעיינותיו של נחל דליה. על הדרך מעבר חוצים את מי הנחל, ותשכחו מביצועים והיתקעות במים, כי עומקם 20־30 ס"מ ומהמעבר בו הוא משחק ילדים.

הלאה, מערבה, לכיוון ההר, ובדרך אפשר לראות את כביש חוצה ישראל שפצע את הטבע עם עמודי הבטון הענקיים הנושאים אותו באוויר. העפלנו לפסגת ההר, שם היתה תחנתנו הראשונה ושם גם סיפרו לנו שהר חורשן נקרא בערבית היטארי, המפחיד, וקיבל את שמו בשל החיות והשודדים שהסתובבו בעבר בשטחו. היום תוכלו לפגוש בדרך פרות שמלחכות עשב טרי באחו.

ממרומי ההר פנורמה על ארובות חדרה, יקנעם, מושב עמיקם, הפארק הביוספרי של רמות מנשה, המוחרקה, דליית אל־כרמל, עוספייה, יערות הכרמל ועד לאוניברסיטת חיפה עם המגדל האקדמי הנישא בראשה ונראה למרחקים. לאחר תה־קפה ופיקניק קטן בצל העצים, המשכנו בנסיעה מערבה כשהפעם מצטלבים עם השבילים המסומנים של קק"ל. נוסעים לאורכם ואחרי כחצי שעה מגיעים לצידו המערבי של ההר. סיומו של המסלול בכניסה לכביש 70.

  • על הדרך: חוות דובי. מעבר לטיולי הרכיבה שיוצאים מהחווה מתקיימים במאנז' אימונים של פעלולים ואקרובטיקה על גב סוסים, תפיסת בקר ומדי פעם גם מופעי רודיאו. מהחווה יוצאים טיולי רכובים משעה ועד ליומיים, כולל לינת קמפינג בשטח וארוחות שמתבשלות על מדורה ועד לפיקניק זוגי רומנטי כולל יין. 04-9895743

  • למה: מסלול קרוב ונגיש, במרחק שעת נסיעה מתל אביב, חצי שעה מחיפה וקצת יותר מירושלים. 3־4 שעות בשטח ותוכלו להספיק לחזור ולהשלים את מנוחת השבת.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: כל השנה עם עדיפות לעונה הקרובה, אז יתחילו הזרימות בנחלים.
  • איך מגיעים: ממחלף אליקים, מכביש 70, פונים לכביש 672 ונוסעים עד לקיבוץ רמות מנשה שם פונים ימינה. בכיכר שבכניסה לקיבוץ פונים שמאלה לכיוון חוות דובי

דו-גלגלי: טיול אופניים במכמורת

כשלוש שעות של רכיבה קלילה במסלול מעגלי שתחילתו וסיומו בחוף בננה ביץ' במכמורת. אורך המסלול כ־15 ק"מ וכיוון הרכיבה הוא צפונה, עובר לאורך מצוקי מכמורת עד לחוף אולגה וחזרה מהחנייה (טיפ שלנו, אל תשאירו חפצים ברכב) עוברים את החוף של כושי ובפניית העפר הראשונה פונים שמאלה. לאחר כ־300 מטר, בשלט המפנה לשמורה, נכנסים לתוכה.

המקצוענים והמנוסים יבחרו להמשיך ולדווש במסלול הסינגל המסומן לאורך הצוק, המיומנים פחות יבחרו בדרך המקבילה הצמודה אף היא לצוק. שני השבילים גם יחד מובילים עד לחוף הים של אולגה ולאורכם תוכלו לראות את צמחיית החוף, את המפרצונים היפהפיים בחוף, את הגולשים בים ואת המרחפים עם גלשני הקייט סרף. בחוף חדרה אפשר לעשות אחורה פנה ולחזור, אך אנחנו ממליצים לתת עוד קצת גז ולהמשיך ובדיווש עד לפארק נחל חדרה.

מחוף אולגה ממשיכים לרכוב בכביש העוקף את אולגה ממערב לכיוון צפון. לאחר כפר הים מתעקלים מזרחה עם הכביש ואחרי כ־500 מטר פונים צפונה לכיוון הארובות תחנת הכוח. גדות הנחל עברו ניקוי ושיקום ולאורכו הכשירו פארק יפה המלווה את הנחל עד שפכו לים. לאורך הגדה המרוצפת הציבו ספסלים, מזרקה דקורטיבית, חורש ומתחת לארובות מפל מים שנוצר מטורבינות התחנה. מעל החנייה דיונה עם שדרת דקלים ובראשה אנדרטה לזכר אבשלום פיירברג. מראש הדיונה משקיפים על התמונה היפה של הנחל הגולש לים. לכבוד חג האור אתם מוזמנים להיכנס לתחנה ולהצטרף לסיור במרכז המבקרים, כולל נסיעה באוטובוס לאורך רציף הפחם שנכנס לעומקו של הים.

  • על הדרך 1: בית חנקין שבראש הצוק הגולש לים. הבית שבנה יהושע חנקין, גואל האדמות, לרעייתו האהובה אולגה הפך לבית קפה שזכה לאחת מהפנורמות הכי מרשימות בארץ, שם תוכלו לטעון אנרגיות שלאחר הרכיבה עם ארוחת בוקר טובה או לסיים בארוחת ערב קלילה על רקע השקיעה הממכרת (9443076–057).

  • על הדרך 2: חוות חפצי־בה, חווה חקלאית משנת 1890, ראשית ההתיישבות היהודית באזור, ששוקמה על ידי חברת החשמל והפכה אותה למרכז מבקרים היסטורי־נוסטלגי, כולל שיפוץ בית משאבות המים (04-6348742/4).

  • למה: לכל עונה יש את יפי הים שלה שמרחיב את הלב, תרתי משמע.
  • כמה: ללא תשלום.
  • מתי: כל השנה ובחורף מדלגים על ימים שלאחר הגשם בגלל הבוץ ובקיץ העדיפות היא לשעות הבוקר המוקדמות או לקראת שקיעה.
  • פרטים: מצמן את מרוץ

קליק אחד ויש לכם פנוי בפנאי פלוס