בשעה טובה פארק רמות מנשה, מהריאות הירוקות היפות והחשובות בישראל, נכנס לרשימת אונסק"ו של השמורות הביוספריות בעולם. הבשורה המשמחת היא סיבה טובה לארוז את כל המשפחה ולצאת לטייל בשמורה היפיפייה.

שמורה ביוספרית היא מרחב מרחב טבע בקרבת מגורים, השומר על איזון רצוי בין האדם לטבע. פארק רמות מנשה, המשתרע על 84 אלף דונמים, שוכן בתחומי המועצה האיזורית מגידו, בין יקנעם לקיבוץ גלעד. הוא מאופיין ברובו בחורש ים תיכוני שעיקרו עצי אלון תבור, חלקו טבעיים וחלקו נטע האדם.

במרכז פארק הטבע זורם נחל השופט - מפלונים, בריכות שכשוך, ציוץ ציפורים והרבה אוויר צח שהפכו אותו לאחד מהמקומות המקסימים והאהובים על מטיילים. המסלול קל, נגיש (גם לעגלות תינוק), נוח להליכה ועובר במקביל לערוץ הנחל. לאורכו מרפסות עץ תלויות מעל המים, ספסלים ופינות מוצלות למנוחה.

נחל השופט. מסלול קל ומעגלי (צילום: אריאלה אפללו)
נחל השופט. מסלול קל ומעגלי (צילום: אריאלה אפללו)

תחילתו במעיין אמי הנובע בתוך בריכת נופרים בסמוך לחניון החרובים. ההליכה בו היא במסלול מעגלי שיורד באפיק הנחל בין חורשת אורנים וברושים, סבך קני סוף, ערבה, פטל וכליל החורש. בחורף הוא שופע מים ואת גדותיו מעטרים רקפות, כלניות, עריות וחרציות אך גם בקיץ, למרות שיש בו רק נביעות קטנות, הוא עדיין מקום שכיף לטייל ולהתפקנק בו.

בסוף מסלול ההליכה פנינת חמד עם חורש קטן שמצל על מפל קטנטן ובריכת סלע טבעית שאפשר לשכשך בה. על גדה אחת מזרזפים המים על שרידי טחנת קמח ובגדה השנייה מערה פתוחה ומרתקת. זה הזמן לשלוף שמיכה, חטיפים, יין, תרמוס קפה. ראו הוזהרתם בשבת המקום הומה, אך אם תצליחו "לגנוב" כמה שעות באמצע השבוע מובטח שגן העדן הזה יהיה כולו שלכם.

אחרי אתנחתא בתחתית הנחל חוזרים לחניון וממשיכים בנסיעה לאורך שביל הכורכר העביר לכל הרכבים. הדרך עוברת בעמק השלום במרכזו נשאים שני ברושים בודדים המנציחים את שני השומרים שנרצחו כשהגנו על האזור.

פיקניק בגבעת הרקפות (צילום: אריאלה אפללו)
פיקניק בגבעת הרקפות (צילום: אריאלה אפללו)

אפשר להמשיך הלאה ולטפס לכיוון יער הזורע יער הזורע וגבעת אנדרטת הקיבוצים הצופה אל העמק ואפשר לפנות שמאלה, לחצות את יובלו הצר של נחל השניים, מחנה הגדנ"ע ג'וערה, מערת הפלמ"ח ולסיים בצומת מנשה (כביש 672).

אם תרצו עוד פנו שמאלה בצומת לכיוון קבוץ גלעד וגבעת הרקפות. נכון, הרקפות בתנומת קיץ אך שביל ההליכה המוסדר המקיף את הגבעה עובר בצל העצים ומראות הנוף המרשימים מומלצים מאוד לטיול גם בימים חמים.

איך מגיעים לנחל השופט: מכביש 70 נכנסים ליוקנעם המושבה וממשיכים עד לגדר הצמודה לקיבוץ הזורע שם פונים ימינה עד למעיין אמי. בסופ"ש המושבניקים סוגרים את השער המוביל לנחל.

דרכים נוספות להגעה:

* מצומת התשבי ( כביש 70) - פונים דרומה לכביש 66. לאחר 6 ק"מ פונים ימינה (יש שילוט) לכיוון פארק יערות מנשה. מטרים ספורים לאחר הכניסה פונים ימינה בדרך העולה לכרמל. ממשיכים בדרך עד לפניה ימינה לעברה נחל השופט וחניון החרובים (כל הדרך משולטת).

* מצומת מגידו (כביש 65) - פונים לכביש 66 ונוסעים כ-ק"מ 28 עד לשילוט המפנה שמאלה לנחל

על הדרך

מוזיאון ההגנה, ג’וערה (בסמוך לעין השופט) – ביקור בבסיס ההדרכה למפקדי ההגנה, שמתפקד גם כבסיס גדנ"ע לתיכוניסטים. המוזיאון ממקום בבית אבן בן 200 שימש את האפנדי בתקופה העותמאנית. בסיור במקום לומדים, דרך סרטונים ומיצג, על הכשרתם של קציני ההגנה, מורשת קרב וסיפור המאבק על ההתיישבות והביטחון בארץ באותה תקופה. 04-9597402. בתשלום .

ציזבטים וערבי שירה במערת הפלמ"ח (צילום: אריאלה אפללו)
ציזבטים וערבי שירה במערת הפלמ"ח (צילום: אריאלה אפללו)

מערת הפלמ"ח, קיבוץ משמר העמק - מפגש מרתק עם המקום בו הוקמו היחידות המיוחדות של הפלמ"ח. המערה שמשה כבסיס לאימונים, בה נפגשו מפקדי הפלמ"ח וממנה יצאו החיילים לפעולות הנועזות. במערה מוקרן סרט בנושא, תצוגת נשק וציוד מאותם ימים ובתאום מראש מקיימים ערבי שירה, צ'יזבטים מסביב למדורה וטיולי מורשת קרב באזור. 04-9898946, 052-4471109. בתשלום

חוות דובי, רמת מנשה - מעבר לטיולי הרכיבה שיוצאים מהחווה מתקיימים מידי פעם במאנז' אימונים ומופעי ראווה של פעלולים ואקרובטיקה על גב סוסים, תפיסת בקר ומופעי רודיאו. מהחווה יוצאים טיולי רכיבה מודרכים משעה ועד ליומיים כולל אוכל ולינת קמפינג בשטח. הטיול הקצר והנינוח עובר במסלול טבעתי לאורך חורש ושדרת אקליפטוס, יורד לנחל שלף ועין חלילים ומתאים גם למתחילים. המסלולים הארוכים יותר עוברים במרחבי העמקים, אזור מגידו, הר חורשן, היישובים עמיקם ובית שלמה, עמק יזרעאל והכרמל הדרומי ואפשר לשלב עצירות וארוחות בוקרים בשטח שמתבשלות על מדורה.

04-9895743, 052-4573868

טיול סוסים בחוות דובי (צילום: אריאלה אפללו)
טיול סוסים בחוות דובי (צילום: אריאלה אפללו)

אומנות במושבה - יוקנעם התגלתה על ידי עירוניים חובבי אווירה פסטורלית שהפכו את המושבה המנומנמת ליעד נדל"ני ותיירותי מבוקש. בין פמפום מכונות החליבה ברפת לקרקור התרנגולות בלול צצו להן בשנים האחרונות אחוזות לתפארת ולמרות זאת היא מצליחה לשמר צביון כפרי הודות למושבניקים שורשיים שעדיין יוצאים לחליבות וממשיכים לאסוף ביצים בלול. לצד החקלאיים גרים במושב פסלים, ציירים, נגרים ותכשיטנים שפותחים בתיהם למבקרים. כך למשל הפסל אלכסנדר קירזנר שביתו והגן משמשים גלריה לכ- 250 פסלים מלאי רגש ועוצמה שמפוסלים באבן, שיש, בזלת וברונזה ועוסקים במחול ומוזיקה. בנפחיה מצאנו את נעם, בחור צעיר שעוסק במלאכת הנפחות ומפסל ומפרזל חפצי נוי מברזל. לפיני נחמני, נווט בחיל האוויר ואומן עם סיפור חיים מרתק גלריה שפתוחה חופשי למבקרים שיכולים לקנות את יצירות העץ להשאיר כסף בקופה ולרשום לעצמם קבלה.

קליק אחד ויש לכם מנוי בפנאי פלוס