למשמע השם "נחל תנינים", רבים שואלים: האם יש תנינים בנחל? הסירו דאגה מלבכם: התנין האחרון בנחל ניצוד בשנת 1912. ישנן כמה גרסאות לסיבת היקראותו של הנחל כך. הידועה שבהן טמונה בתקופה הפרסית, במאה הרביעית לספירה. לפי גרסה זו, העיר קרוקודילופוליס נבנתה ליד הנחל, ואת שרידיה אנחנו רואים בבירור בשטח. נחל תנינים הוא אחד הנחלים היחידים בארץ שמעולם לא זוהמו על ידי הזרמת מי ביוב. הוא זורם כל השנה, ורוב מימיו מגיעים ממעיינות תמסח. מי הנחל אינם מים מתוקים אלא מליחים. זה לא מפריע לבעלי חיים רבים וצמחייה לשגשג בתוך הנחל ולצידיו.

עוד טיולי מים בחגים:

בשנות ה-90 השמורה הוצפה וכאשר החלו לשקמה נתגלו שרידים רבים מתקופות שונות. אלה הראו שבמקום נבנו שסכרים ותעלות מים. הסכר הגדול נבנה במטרה להעלות את מפלס המים בכמה מטרים מעל פני הים וכך להעביר אותם על ידי אמות מים. הסכר יצר אגם ענק ובמקום נבנו גם תחנות קמח המנצלות את כוח המים.

בעונה זו תזכו גם לראות את פריחת החצבים. כאשר שאלתי חבר חקלאי על החצב, הוא סיפר לי שישנה אמונה בקרב החקלאים שככל שהחצב גבוה יותר, כך השנה תהיה גשומה יותר. אני החלטתי לבדוק זאת ומדדתי אותם. גובה החצבים היה בין מטר שלושים למטר וחצי. לפי התיאוריה החלקאית, אם כך, אנחנו צפויים לגשמים רבים השנה.

  • איזור בארץ: מישור החוף.
  • רמת הטיול: קל (מתאים לכל המשפחה).
  • עונה מומלצת: כל השנה.
  • סוג הטיול: רגלי (מעגלי).
  • אורך הטיול: כ-2 ק"מ.
  • משך הטיול: בין שעה לשלוש.
  • צמחייה נפוצה: עצי אקליפטוס, פטל, קנה מצוי, אשלים.
  • חיות נפוצות: אמנון, שפמנון, אנפה, קורמורן, מגלן, צבי ביצה, ולמי שיש מזל יראה גם חתולי ביצות.
  • מסלולי טיול באיזור: גן לאומי קיסריה, חוף הבונים, גני הנדיב, מערת אצבע.
  • אטרקציות באיזור: בזכרון יעקב מומלץ להסתובב ברחובות ולהנות משקט ובתי קפה נפלאים וכמובן לבקר בגני הנדיב, שנבנה לזכרו של הברון רוטשילד. בבנימינה יש טיולי ג'יפים וטיולים מודרכים יש מספר חברות העוסוקות בזה, מומלץ לברר לפני. בחוף דור ישנה חוות סוסים המציעה מגוון טיולים.

הגעה למסלול: נוסעים לכביש 4 עד לפניה לכיוון בית חנניה וכאן כבר יש שילוט נוח וברור.

תיאור המסלול

מחנים את האוטו בכניסה לשמורה ומתחילים ללכת על דרך עפר נוחה מאוד. עוברים להליכה נוחה ליד או בתוך אמת המים. כאן גובה המים הוא כ-40 ס"מ, ולכן ההליכה לילדים היא כיפית ומרעננת, שכן המים נמוכים ונקיים. לאחר הליכה במים מגיעים לסכר שיצר בריכה ענקית של מים צלולים. כאן אפשר להתסכל במים ולראות שפמנונים רבים. הסכר שוחזר בצורה מעולה על ידי רשות הטבע והגנים, וכאשר מתאמים סיורים מודרכים אפשר לראות איך נפתח הסכר ומזרים מים על מנת להפעיל את תחנות הקמח.

מכאן ממשיכים למספר נקודות תצפית על עצי האקליפטוס אשר עליהם מקננות ציפורים רבות. עצים עלו ננטעו במטרה לייבש את הביצה שנוצרה באזור בעקבות זרימת מים רבים. בכל פעם שבהם ננטעו אקליפטוסים לשם מטרה זו המשימה כשלה, ורק בשנות ה-70, כאשר מפעל נחלי מנשה החל לעביר את עודפי המים לשימוש באיזור חדרה, הביצה יובשה ונעלמה. מכאן ממשיכים לצידי הנחל, שם תמצאו מקומות לשכשך רגליים. כעת חוזרים חזרה.

יש אופציה נוספת: המשיכו את המסלול לים. חשוב לתאם ולראות שזה אפשרי. אורך המסלול כ-4 ק"מ . המקום שמור, נקי ומסודר. מומלץ כמובן להביא סל פקניק וליהנות מארוחה בחיק הטבע.

הכותב הוא בעל אתר הטיולים Mytreks

<< עוד טיולי מים: מסלולים רטובים בשביל ישראל