אדריכלות
יצא טונה: נמל התעופה של בירת הטונה האסיאתית ייראה כמו דג ענקמטוסים באים ויוצאים מהעיר הפיליפינית ג'נרל סנטוס סיטי, כדי לספק לאניני הטעם את הטונה צהוב-הסנפיר שהם אוהבים. עכשיו הגיע שלב המיתוג: שדה תעופה בצורת טונה, בלי עצמות!

זה שנים רבות נמנית הפיליפינים על מעצמות הטונה העולמיות, ויש הטוענים כי היא היצרנית השנייה בגודלה בעולם של מוצרי טונה משומרים. המקום שאחראי לעיקר ההצלחה בתחום הזה הוא ג'נרל סנטוס סיטי ( General Santos City), העיר הדרומית ביותר בפיליפינים הממוקמת כ-1,600 קילומטרים מעיר הבירה מנילה, עם מים שגדושים כמויות אדירות של דגים ממשפחת הטונה צהוב-הסנפיר (Yellow Fin Tuna). העיר מספקת כ- 750 טונות של דגים ביום, ומרבית תושביה עוסקים בתחום בצורה זו או אחרת. הטונות המובחרות שהם דגים מוטסות בתוך 24 שעות למסעדות היוקרה של אניני הטעם ברחבי תבל, בעיקר בלונדון, שם רכשה לעצמה העיר הפיליפינית מוניטין.

להמשך קריאה...
מעצב עם שיניים: שולחנות המנהלים והברים המהפנטים של דייל מאתיסיוצר אמריקאי שעבר לפיליפינים הוגה מוצרים שמציתים את הדמיון, משולחנות ועד חפיסות קלפים, שגורמים לעשירי תבל לשלם רבבות דולרים. מקורות ההשראה: אדיסון, פרויד ועגורנים

"מדי פעם אתה מוצא דבר שכל חייך לא ידעת בכלל שאתה רוצה, עד שלמדת שהוא קיים. זה מה שקרה כשנתקלנו בשולחן המנהלים של דייל מאתיס". כך הכריז המגזין האמריקאי "פלייבוי" כבר ב-2008, אבל הקהל הרחב לא ממש נחשף לכך עד היום. דייל מאתיס (Dale Mathis) הוא מעצב אמריקאי בלתי שגרתי, שבונה רהיטים וחפצי אמנות המורכבים ומעוצבים כמו שעונים מכניים, ולכן הוא מכונה לא פעם "מעצב אלקטרו-מכני". הוא מתאר את עצמו כמעצב עם ראש של שען, ידיים של נגר ועין של אמן, כזה שמושפע מעגורנים וממוטות חמים, וגם מתומאס אלווה אדיסון ומזיגמונד פרויד.

להמשך קריאה...
פינת האוכל הקמבודית ניצחה את הסלון האינדונזי בתערוכת WorldBexתערוכת הבנייה הגדולה ביותר באסיה התכוננה לאיחוד הגדול של מדינות דרום-מזרח היבשת הצפוי בסוף 2015. יותר מ-500 חברות הציגו את המיטב של 8% מאוכלוסיית העולם

את תערוכת WorldBex סיקרתי לראשונה לפני ארבע שנים, והשנה חזרתי אליה שוב, ולא במקרה. למה שתערוכת בנייה בפיליפינים תעניין אותנו, הישראלים? את השאלה הזו העלה גם דורון חמו, הנספח הכלכלי של ישראל בטייוואן, שאחראי על הפעילות הכלכלית-מסחרית של המשרד גם בפיליפינים. התשובה היא שמדובר בתערוכת הבנייה הגדולה ביותר באסיה. השנה היא נערכה במנילה (11-15.3) בהשתתפותן של יותר מ-500 חברות, שהציגו בשטח של כ-30 אלף מטרים רבועים.

להמשך קריאה...
הקניון הסולארי של מנילה: חשמל זורם על גגות הקניון הרביעי בגודלו בעולםאלפי לוחות סולאריים הותקנו על מרכז הקניות SM בבירת הפיליפינים ומפיקים 1,500 קילוואט ומפעילים 16 אלף נורות, 59 גרמי מדרגות נעות ו-20 מעליות. החיסכון: 50 אלף דולר בחודש

לקניון SM סיטי נורת' אדסה (SM City North EDSA), שנמצא ברובע קאזון בבירת הפיליפינים, יש נוכחות קבועה ברשימה השנתית של עשרת הקניונים הגדולים בעולם; כיום הוא מדורג בה במקום הרביעי. לפני חודשים אחדים זכה הקניון, המתגאה ב-1,100 חנויות, בתואר חדש: "הקניון הגדול בעולם המופעל (חלקית) על ידי אנרגיה סולארית".

 

בשנה האחרונה הושקעו כשלושה מיליון דולר בהתקנת 5,760 לוחות סולאריים על גגות הקניון, ואלה מפיקים עכשיו כ-1,500 קילוואט ומסוגלים להפעיל כ-16 אלף נורות, 59 גרמי מדרגות נעות ו-20 מעליות.

להמשך קריאה...
העץ הוא גבוה - ומשהו מסתורי, מפחיד ומסוכן מסתתר (אולי) בין ענפיוהגובה: 65 מטר. הקוטר: כ-15 מטר. הגיל: כ-600 שנה. "עץ המילניום" שבפיליפינים מתחרה על התואר "הפיקוס הגדול ביותר באסיה", אבל הפך לאתר תיירות לא רק בגלל ממדיו

בצפון-מזרח הפיליפינים עומד עץ פיקוס בן 600 שנה, שהפך לאגדה. יש הטוענים שהוא העץ הגדול מסוגו באסיה, ואחרים מאמינים שחיים בתוכו רוחות ושדים. את הסוגיה האחרונה לא בדקנו, אבל אין ספק שהעץ הוא גדול ממדים באופן חריג: גובהו 65 מטר, קוטרו כ-15 מטר, וכדי להקיף אותו יש צורך בכ-60 איש שיחזיקו ידיים ויעשו שרשרת מסביב.

האם זהו עץ הפיקוס הגדול באסיה? באדיבות רמון ולסאקווז

האם זהו עץ הפיקוס הגדול באסיה? (צילום באדיבות רמון ולסאקווז)

קיימים מספר זנים של עצי פיקוס בפיליפינים: חלקם גדלים על פני האדמה תוך השתרשות עמוקה, ואחרים צומחים בין סדקים או אפילו על עצים אחרים.

להמשך קריאה...
אפקט הצונאמי כעבור 10 שנים: התרמילאים כבר לא באים לחוף המוות4,000 בני אדם נהרגו לפני עשר שנים בדיוק בחוף קאו לאק. במבחן הזמן, הרשתות הגדולות השתלטו ובנו מלונות פאר, בעוד שהתרמילאים מחקו את המקום ממפת הדרכים. מדוע זה קרה?

זה קרה בדיוק לפני עשור, ב-26 בדצמבר 2004. צונאמי אדיר החריב את חופי האוקיינוס ההודי וגרם למותם של 280 אלף בני אדם. כ-8,000 נהרגו רק בתאילנד, מרביתם בחופי קאו לאק (Khao Lak) שבדרום המדינה, כשעה נסיעה מנמל התעופה של האי פוקט. 

הבלוג של שי ילין

חופים פסטורליים: קאו לאק. באדיבות הבלוג קאו-לאק ילו-פייג'ס

זהו אזור פסטורלי, עתיר חופי ים יפהפיים עם מים צלולים, חולות לבנים ודקלים, שמסביבם הרים וג'ונגלים. הפסטורליה נמחתה בן רגע באסון, כשיותר מ-4,000 בני אדם נספו בין הגלים העצומים ששטפו את דרום-מזרח אסיה.

להמשך קריאה...
נכנס לספר השיאים של גינס בזכות בארבי, פוקימון, דלמטים וביל קוסביצעצוע אחד ביום ממסעדת פאסט-פוד: מעצב גרפי ממנילה אסף כ-11 אלף צעצועים של רשתות מזון מהיר, ועכשיו קיבל הכרה בינלאומית רשמית

אחד מ-101 הדלמטים: צעצוע מבית מקדונלדס. באדיבות הבלוג של פרסיבל לוגו

אחד מ-101 הדלמטים: צעצוע מבית מקדונלדס. באדיבות הבלוג של פרסיבל לוגו

“זה הסיפוק האולטימטיבי בעבור מה שנראה כמו תחביב משוגע" - כך הגיב פרסיבל לוגו (Percival Lugue) כשנודע לו על זכייתו בשיא גינס. בשבוע שעבר הוא קיבל אי-מייל מליסה הופמן, מנהלת השיאים בארגון שמוציא את הספר הנודע, שבישרה לו על ההישג. פרסיבל הוא מעצב גרפי וצייר קומיקס בן 43, תושב מנילה, העובד במחלקת המודעות של העיתון הגדול בפיליפינים, “מנילה בולטין". בזמנו הפנוי הוא הצליח לאסוף 10,904 צעצועים של רשתות מזון מהיר, מהם 5,947 של מקדונלד'ס.

להמשך קריאה...
אחרי אסון הטייפון: בונים בתים מנייר וקרטון בעזרת מתנדבות ישראליותהסופה הקטלנית שהיכתה בפיליפינים בנובמבר אשתקד הביאה את ארגון ''ישראייד'' לשגר נציגות, שעזרו לתושבים בדרכים שלא הכירו. הסיוע נמשך עד היום

מתנדבות ישראליות מסייעות לבנות בתים בפיליפינים. באדיבות ישראייד

בשבוע הבא, 8 בנובמבר, תמלא שנה לאחד מאסונות הטבע הקטלניים שהיכו בפיליפינים. סופת הטייפון הייאן (Haiyan) גרמה למותם של לפחות 6,269 איש והותירה יותר מחצי מיליון בני אדם ללא קורת גג. 

הנזקים של טייפון הייאן. באדיבות הבלוג פריז דריי גיי

אחת הערים שספגו את הפגיעה הכבדה ביותר היא אורמוק (Ormoc), שבה גרים 200 אלף תושבים. העיר ממוקמת במחוז לייטה (Leyte), כ-1,000 קילומטרים מדרום-מזרח לעיר הבירה מנילה. בעיר זו נהרסו 97% מהבניינים; קווי החשמל הופלו, מקורות המים זוהמו, ומרבית התושבים איבדו את ביתם ואת מקום עבודתם.

להמשך קריאה...
''מגדל החדשנות'' בהונג קונג: בית ספר לעיצוב ששואף לכבוש את אסיהבעיר שנלחמת על עתידה ועל רקע המהומות הפוליטיות שמובילים צעיריה, בולט אייקון אדריכלי חדש בתכנונה של זאהה חדיד: בית הספר לעיצוב, שבו כבר לומדים 1,800 סטודנטים

הונג קונג עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות ההפגות הסוערות שנערכות בה נגד הממשל הסיני ובעד דמוקרטיה, רובן יוזמות של צעירים וסטודנטים. הם רוצים לשמר את מעמדה ואת חזונה של העיר, שאותם מסמלת, בין היתר, הפנינה האדריכלית החדשה שמקשטת את העיר העצומה - "מגדל החדשנות" שמאכלס את בית הספר לעיצוב של האוניברסיטה הפוליטכנית המקומית, בתכנון האדריכלית העיראקית-בריטית הנודעת זאהה חדיד. קבלו הצצה:

שמו המלא הוא "מגדל החדשנות של מועדון הג'וקי" ("Jockey Club Innovation Tower"), על שם מועדון הרכיבה שתרם 32 מיליון דולר לפרויקט.

מגדל החדשנות. באדיבות האוניברסיטה הפוליטכנית של הונג קונג

ומהצד.

להמשך קריאה...
לגור בתוך עציץ: פטנט וייטנאמי למניעת הצפות ושטפונותאיך מחברים מחדש את התושבים לצבע הירוק, שנעלם והולך מהנוף של וייטנאם, וגם להתמודד עם נזקי טבע? פרויקט ייחודי שזכה בתחרות בינלאומית בלונדון

 

בתים הפכו לעציצים. "בית בשביל עצים" בסייגון. באדיבות חברת וו-טרונג

לפני כחודשיים התקיים בלונדון טקס חלוקת הפרסים  "AR House Awards" בחסות מגזין האדריכלות The Architectural Review, הבוחר מדי שנה פרויקטים אדריכליים יוצאי דופן בעולם. הטקס התקיים במלון וולדורף אסטוריה, והפרס הראשון הוענק לצוות אדריכלים מוייטנאם על הפרויקט "בית לעצים" (House for Trees), שנבחר מתוך מאות פרויקטים שמועמדותם הוגשה.

"בית לעצים". נבחר מתוך מאות פרויקטים. באדיבות הירויוקי אוקי

“בית לעצים" נבנה כתגובה ירוקה לאורבניזציה המהירה שמשתלטת על וייטנאם בשנים האחרונות.

להמשך קריאה...
איש עסקים, שלפני כמה שנים נחת בבירת הפיליפינים ומאז מנהל בה בין היתר את "ישראלי על האי": מערך שותפים עסקי ורב-גוני המיועד לישראלים הרפתקנים וסקרנים אודות האיים הטרופיים. כאן הוא ישתף אתכם בחוויות אורבניות מרתקות ולעיתים משונות עד מאוד, באיים החייכניים ביותר של אסיה.