הונג קונג עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות ההפגות הסוערות שנערכות בה נגד הממשל הסיני ובעד דמוקרטיה, רובן יוזמות של צעירים וסטודנטים. הם רוצים לשמר את מעמדה ואת חזונה של העיר, שאותם מסמלת, בין היתר, הפנינה האדריכלית החדשה שמקשטת את העיר העצומה - "מגדל החדשנות" שמאכלס את בית הספר לעיצוב של האוניברסיטה הפוליטכנית המקומית, בתכנון האדריכלית העיראקית-בריטית הנודעת זאהה חדיד. קבלו הצצה:

שמו המלא הוא "מגדל החדשנות של מועדון הג'וקי" ("Jockey Club Innovation Tower"), על שם מועדון הרכיבה שתרם 32 מיליון דולר לפרויקט.

מגדל החדשנות. באדיבות האוניברסיטה הפוליטכנית של הונג קונג

ומהצד. באדיבות האוניברסיטה הפוליטכנית של הונג קונג

המגדל, שנחנך לפני חצי שנה, הוא אחד המבנים המרהיבים בעיר. זהו הפרויקט האדריכלי הראשון שחדיד מעמידה כאן, למרות שזה המקום שבו היא קיבלה לראשונה פרסום בינלאומי. זה קרה ב-1983, כשתיכננה את "The Peak", מועדון ספא על גבעה - שמעולם לא נבנה. את הפרויקט הנוכחי תכננה בעקבות זכייה בתחרות שיזמה האוניברסיטה לפני שבע שנים, ובה נקראו אדריכלים לעצב "מבנה שישמש מקור השראה, ישמש סמל וידחוף להפיכתה של הונג קונג למרכז עיצוב באסיה".

סקיצה של הפרויקט, באדיבות משרד זאהה חדיד

בנייתו של מגדל החדשנות, שמשתרע על פני שטח של 120 אלף מ"ר ומתנשא לגובה 76 מטר, החלה ב-2009 והסתיימה באוגוסט 2013. הוא נחנך רק במארס האחרון, בנוכחותם של כל בכירי המדינה. ההנהלה הודיעה ש"המגדל נועד לשנות את הצורה שבה האוניברסיטה נתפסת על ידי האזרחים, ולשמר את חזון האפשרויות הבלתי מוגבלות של עתידה".

תוכנית הפרויקט. באדיבות משרד זאהה חדיד

וחתך. באדיבות משרד זאהה חדיד

המגדל ממוקם ליד תחנת הונג הום (Hung Hom) באזור קואולון (Kowloon), והוא משמש 1,800 סטודנטים לעיצוב. 15 קומותיו מרכזות את כל הפונקציות של בית הספר: כיתות, מעבדות, סדנאות, אולמות הרצאה ומרחבי תצוגה לעבודות הסטודנטים.

הקונספט שלחדיד וצוותה היה "המסה" של מבנה המגדלים הקלאסיויצירת בניין נזיל יותר,עם שטחים מעוקלים שיוצרים מעברים זורמים בין קירות, תקרות וריצפות.חצרות פנימיות ושטחי לובי מפוזרים בכל רחבי המגדל. “נתיבים מעגליים ושטחים משותפים עוצבו על מנת לעודד אינטראקציה בין אזורי הלימוד השונים", הסבירוהמתכננים-מעצבים.

בתוך מגדל החדשנות: רואים איך הכול מתמוסס? באדיבות האוניברסיטה הפוליטכנית של הונג-קונג

מסלולי ההליכה במגדל הופכים במהרה למעגליים ועוברים בין שטחי תצוגה, אולמות אירועים וחדרי סטודיו פעילים, מה שמאפשר למבקר להיחשף לעבודות ולתערוכות.

מסלולי הליכה מעגליים. באדיבות משרד זאהה חדיד

כך נראה המגדל בתוך העיר ההומה

השאלה היא מה יקרה לסטודנטים שלומדים כאן כשיסיימו את לימודיהם. במצב הפוליטי הנוכחי באזור, כשסין נושפת בעורפו של האי בעוצמה רבה, אין לדעת מה צופן העתיד לאזרחי הונג קונג.