בשבת אחת באמצע אוגוסט התחלתי לבשל לראש השנה. ידוע שכל בלוגר ראוי לשמו חייב לצייד את קוראיו במתכונים לחגים, ומכיוון שתודה לאל אני מחזיקה בעבודה במשרה מלאה, לא היו ברשותי כמה ימים פנויים לפני החג שיכולתי להקדיש לניסיונות.

מאז שמצאתי את עצמי מצלמת באטרף עוגיות חנוכה ב-2 לפנות בוקר כדי שאוכל להעלות את הפוסט לפני שהחג נגמר, הבנתי שאם אני לא מתכננת פוסטים לחגים מראש - אפספס את הרכבת. יש שיטענו שלעלות על הרכבת חודש וחצי מראש זו הגזמה לכיוון השני, אבל היה דווקא מעניין לשחק אותה ראש השנה באמצע אוגוסט. גם כשעגלת הקניות שלי היתה מלאה בתפוחים, מיץ רימון, גזר, יין ובשר זה לא באמת הרגיש כמו ראש השנה. כנראה שזה לא זה בלי האווירה הכוללת - ההרגשה של התחלות חדשות באוויר, אנימציות של תפוחים רוקדים שרצות במייל, פוסטים רגשניים בפייסבוק ושלל החברות - מהסופרמרקטים ועד יצרני נייר הטואלט - שמאחלות לנו שנה טובה.

עוד רעיונות למנות טעימות וזולות:

ובכן, הכינותי לי (מאוד) מראש כמה מטעמים לראש השנה, ותוך כדי התחלתי לחשוב על איך מבשלים ארוחה חגיגית ומכובדת לחג שעלותה אינה אסטרונומית. ברוב הארוחות, ההוצאה הגבוהה ביותר היא על המנה העיקרית הבשרית - בקלות אפשר להשאיר בגללה בחנות מאות שקלים. אבל זה לא חייב להיות המצב, שהרי טווח המחירים בבשר ועוף הוא ענקי.

ראשית, זכרו שלא כולם אוהבים בשר בקר. אם יש לכם ארוחה רבת משתתפים, בטוח שכמה מהאורחים ישמחו לקבל עוף - ילדים, אנשים בדיאטה וסתם כאלה שלא אוהבים את הטעם של בשר. אבל גם אם אתם רוצים להכין בשר לחג, יש הרבה אפשרויות שלא ירוששו אתכם. לדוגמה, בשר בקר קפוא יהיה לרוב זול יותר מבשר שנמכר בקצבייה - והוא אופציה טובה לתבשילים לחג.

כן כן, אני כבר שומעת את צקצוקי הלשון. לו הייתי מתחרה ב"מאסטר שף" בזה הרגע היו זורקים אותי מכל המדרגות. אז אכן, אני יודעת שהרבה אנשים לא אוהבים לקנות בשר קפוא, אבל לי דווקא אין כל כך בעיה עם זה - מכמה סיבות.

קודם כל, גם בקצבייה מוכרים הרבה פעמים בשר קפוא שהופשר. לפעמים זה כתוב ולפעמים לא, ולרוב הצרכן לא עולה על זה (שמתם לב שלפעמים הבשר הטחון עולה בסביבות ה-30 שקל לק"ג ולפעמים 50 פלוס? כשהמחיר הוא 30 שקל לק"ג הוא עשוי מבשר קפוא. זה כתוב באותיות קטנות בתחתית שלט המחיר.

הסיבה השנייה שבגללה אין לי בעיה עם בשר קפוא היא שאני נוטה לקנות נתחים לבישול אטי. משום כך, גם אם לא מדובר בבשר שהייתם מכינים ממנו סטייק, בקדרה עם שלל ירקות ותבלינים זה ייצא טעים.

והסיבה השלישית היא שלמדתי (בניסוי וטעייה, יש להודות) איך לזהות מה כדאי לקנות קפוא וממה עדיף להימנע - ושלרוב אפשר לזהות זאת לפי הכיתוב על החבילה. לא הייתי קונה קוביות בשר לגולש עם 20% מים מוספים. לא הייתי קונה בשר טחון קפוא בתוספת חלבון מן הצומח, כי זה פשוט לא שווה את המחיר: לרוב זה עולה כ-20 שקל ל-500 גרם – יקר יותר מבשר טחון אמיתי מהקצבייה (וחוץ מזה, לרוב הוא לא טעים). קראו את התוויות לפני הקנייה, וכך תדעו איזה אחוז ממה שאתם מחזיקים זה בשר, ואיזה אחוז הוא מים וחלבון צמחי.

נתחי הבשר הזולים יותר הם לרוב אלה שמתאימים לתבשילי קדרה ולבישול ארוך בנוזלים (זה נכון גם לגבי בשר טרי וגם לגבי קפוא - אז גם אם אתם קונים רק טרי, העניין הזה רלוונטי עבורכם). מדובר בבשר קשה יחסית, שמצריך בישול ארוך כדי שיתרכך. לכן חלקי בשר מהסוג הזה נחשבים פחות איכותיים, ונמכרים בפחות כסף.

מכיוון שאני משתדלת שלא לבסס את הקניות שלי על מה שאנשים אחרים חושבים שהוא איכותי, אלא על מה שאני יודעת שטעים לנו, זה לא מפריע לי יותר מדי. הרי אין כמו תבשיל קדרה עשיר שבושל על אש קטנה במשך כמה שעות ומפיץ ניחוחות לכל עבר. זה נותן הרגשה של בית, הרגשה של חג... מממ... (יופי. אני מריירת עכשיו). עם הירקות והקטניות שמצטרפים לתבשיל, מקבלים תוספת בילט-אין שגם "מותחת" את הבשר ועוזרת לו להספיק ליותר אנשים.

אין סוף לגיוונים השונים שאפשר לעשות בתבשילי קדירה, ויש הרבה נתחים שמתאימים לבישול מהסוג הזה. הזולים ביותר הם לרוב מספר 2 (צלעות), מספר 3 (חזה) ומספר 8 (שריר הזרוע). יש גם מספר 4 (כתף מרכזי), מספר 5 (צלי כתף) ומספר 6 (פילה מדומה). אם אתם רוצים ללמוד יותר על חלקי בשר ומספרים, האתר הזה עזר לי מאוד. ואם אתם מתחילים בעניין וכל המספרים האלה נראים לכם כמו ג'יבריש, אל דאגה - גם אני הייתי ככה, אבל בסוף מתרגלים ולומדים לזהות את המספרים והחלקים שמעניינים אתכם.

אז נסכם את כל האמור לעיל בשני טיפים:
  • בשר קפוא זול יותר מבשר מהקצבייה, אבל צריך לפקוח עין על האיכות ולוודא שאין שם יותר מדי תוספות לא רצויות של מים וחלבון מן הצומח.
  • נתחי הבשר הזולים יותר נוטים להיות אלה שמצריכים בישול ארוך בתבשילי קדרה וכדומה.

טוב, הגיע הזמן שאפסיק לקשקש ואביא מתכון. המתכון המוצלח ביותר שיצא ממסיבת ראש השנה שעשיתי באוגוסט היה צלי בשר ברוטב רימונים בבישול אטי. נתח הבשר מבושל בשלמותו בקרטון שלם של מיץ רימונים יחד עם מעט יין אדום, בצל וגזר - ומתקבל צלי עשיר ומתקתק, לגמרי ברוח חגי תשרי. את הבשר פורסים לאחר הבישול, ומסדרים יפה מעל או לצד הגזרים והבצל להגשה חגיגית. אני הכנתי את הצלי מבשר מספר 3, חזה, אבל אפשר להשתמש גם בנתחים אחרים. אני מתכוונת להכין אותו שוב עם בשר מס' 8 (שריר הזרוע).

הערה אחרונה באמת: השתמשתי במתכון ב-1.6 ק"ג בשר, כי זה גודל הנתח שקניתי. אתם לא חייבים להשתמש בדיוק באותה כמות. 200-100 גרם למעלה או למטה לא ממש ישנו, תצטרכו רק להוסיף יותר או פחות מים לכיסוי. אם אתם מכינים בשר בכמות הקטנה או גדולה משמעותית ממה שמופיע במתכון, הכפילו או חלקו את הכמויות בהתאם.

צלי בשר ברוטב רימונים בבישול אטי

עלות: כ-62 שקל (אני יודעת, זה יקר יחסית למתכונים שמופיעים פה, אבל מאכיל די הרבה אנשים וזול יחסית למתכוני בשר אחרים)

כמות: כ-8 מנות

מרכיבים
  • 1.6 ק"ג בשר מספר 3 (כאמור, אפשר גם להשתמש בחלקים אחרים המתאימים לבישול אטי. אם אתם משתמשים בבשר קפוא, דאגו להעביר אותו מהמקפיא למקרר כ-24 שעות לפני הבישול, כדי שיפשיר)
  • 3 כפות שמן
  • 3 בצלים פרוסים
  • 4 גזרים קלופים, חתוכים לפרוסות גדולות למדי
  • 1 כפית טימין
  • 1 ליטר (1 קרטון) מיץ רימון
  • 1/2 כוס יין אדום
  • 2 עלי דפנה
  • מים
  • מלח
  • פלפל שחור

אופן ההכנה
  1. מפזרים מעט מלח ופלפל על כל צדדיו של נתח הבשר.
  2. מחממים כף שמן בסיר ומשחימים את הבשר מכל הצדדים, כמה דקות מכל צד.
  3. מוציאים את הבשר לצלחת, ומחממים בסיר עוד 2 כפות שמן. מוסיפים את הבצל ומטגנים על להבה בינונית עד שהבצל מתרכך ומתחיל להזהיב (כ-10 דקות).
  4. מוסיפים את הגזר והטימין ומטגנים עוד דקה. מחזירים את הבשר לסיר, מוסיפים את מיץ הרימון, היין ועלי הדפנה, ומוסיפים מים עד שהנתח כמעט מכוסה בנוזלים.
  5. מביאים לרתיחה, מעבירים ללהבה נמוכה ומבשלים לפחות שעתיים וחצי-שלוש שעות. אם חלק מהבשר מבצבץ מתוך הרוטב, הפכו אותו פעמיים-שלוש בזמן הבישול, כדי שכל הנתח יתבשל בתוך הרוטב. כדאי לערבב מדי פעם, כדי ליהנות מהריח ולוודא ששום דבר לא נמחץ ונדבק לתחתית הסיר.
  6. כשמחליטים לסיים את הבישול (אין פה איזו נקודה קריטית שבה ברור שחייבים להפסיק, זה יותר עניין של "טוב, מספיק, אני צריכה את הכיריים"), מוציאים את הבשר לצלחת ומשתדלים לדוג החוצה את כל הבצל והגזר. מחזירים את הרוטב שנשאר בסיר לאש, ומצמצמים אותו על להבה בינונית במשך 30-20 דקות (תלוי כמה מים נוספים שמתם).
  7. כשהבשר מתקרר מספיק חותכים אותו לפרוסות דקות. מניחים אותו בקערת הגשה לצד הבצל והגזר, ויוצקים על הכל חלק מהרוטב המצומצם. את יתרת הרוטב אפשר להגיש בכלי נפרד, למי שרוצה עוד (רק זכרו להוציא משם את עלי הדפנה, שלא יאכלו אותם בטעות).