מסקנותי מהשבועות האחרונים: יש הרבה מתכונים לעוגות גבינה באינטרנט. המון. יש כל כך הרבה מתכונים שזה מבלבל. בסך הכל מדובר בעוגת גבינה. כל מה שצריך זה מוצר חלב גבינתי כלשהו, קצת סוכר, קצת ביצים, אולי קצת קמח - וזהו, לא?

אבל כמה זמן אופים? עם אמבט מים או בלי? עם חום אחיד? אולי חום גבוה בהתחלה ונמוך בסוף? אולי להפך? ורגע, איזו גבינה - טוב טעם? מסקרפונה? ריקוטה? גבינת שמנת? גבינה לבנה? ואיזה אחוז שומן - 3%? 5%? 9%? אולי תערובת? אההה!!!

אני לא יכולה להגיד לכם איך לבחור את המתכון הטעים או המוצלח ביותר. לשם כך צריך היכרות עם ההעדפות של קהל האוכלים, קצת הבנה ביחסים הרצויים בין המרכיבים השונים, ובעיקר ניסיון. אבל פה זה בישול בזול, ואני כן יכולה להגיד לכם איך לבחור מתכונים זולים יותר לעוגות גבינה.

שבועות הוא חג מתעתע מבחינת עלויות. לכאורה, אין בשר אז זה זול. ובכן, כמו שאומרים הצעירים המדליקים - אז זהו, שלא. גבינה יכולה להיות עסק יקר. וכשמתחילים להתעסק בעוגות גבינה עם שוקולדים ושמנות וגבינות מסוגים שונים העלויות יכולות ממש להרקיע שחקים.

אז איך בוחרים מתכון בעלות שפויה בלי להצטייד במחשבון צמוד וחבר טלפוני ליד מקרר הגבינות בסופר? נוֹ פִיר! בישול בזול בעיר - ואת העבודה הקשה עשיתי בשבילכם. אם נדע כמה עולים המרכיבים היקרים יותר במתכוני עוגות הגבינה נוכל לסרוק מתכונים, להעריך את מחירם ולהחליט במהירות אם הם נמצאים בתקציב שלנו או לא. לצורך התרגיל, הבה נקבע שאנחנו רוצים עוגת גבינה ב-20 שקל או פחות. בלתי אפשרי? ממש לא. עד סוף הפוסט יהיו לכם שניים כאלה.

נתחיל בכמה נתונים*:

  • גבינה לבנה 250, 500, 750 גרם: 7.49 שקלים, 13.29 שקל, 19.19 שקל - בהתאמה
  • גבינת "טוב טעם": 10.49 שקל
  • מסקרפונה: 21.99 שקל
  • ריקוטה: 15.99 שקל
  • שמנת להקצפה: 8 שקלים
  • שמנת חמוצה: 2.35 שקלים
  • גבינת שמנת 30%: 13.19 שקל לאריזת גבינת נפוליאון (220 גרם) או 4.89 שקלים ל-100 גרם במעדנייה. אם אתם מכינים בעצמכם משמנת חמוצה, כמו שהסברתי בשבוע שעבר, העלות תהיה כ-4.7 שקלים לכמות קרובה לזו שבאריזת נפוליאון
  • חמאה 100, 200 גרם: 3.7 שקלים, 7.4 שקלים בהתאמה
  • ביצים: פלוס מינוס 1 שקל לביצה

(*אם אין ציון משקל, המחירים הם לאריזה בגודל סטנדרטי. המחירים הם אלה שמופיעים באתר שופרסל ישיר – מן הסתם חלק מהמוצרים נמכרים במחירים שונים בחנויות שונות, אך אנו משתמשים בנתונים לצורך הערכה כללית בלבד).

מהנתונים האלה אנחנו כבר יכולים להסיק כמה מסקנות: עוגת גבינה שעשויה מגבינת מסקרפונה תהיה, ככל הנראה, יקרה מאוד. גם עוגת גבינה מריקוטה לא תהיה זולה. גבינת "טוב טעם" או גבינה לבנה הן כבר אופציה יותר שפויה, ושמנת חמוצה (או שמנת חמוצה מסוננת במקום גבינת שמנת 30%) היא האופציה הזולה ביותר, וזה מובן. מדובר במוצר בפיקוח.

טעים, אבל יקר

בואו נתחיל בתרגיל קטן: מה לא עונה לקריטריונים שקבענו לגבי המחיר?

ניקח לדוגמה עוגת גבינה ושוקולד לבן עם פירורים של ניקי ב. זו עוגה נפלאה, וגרפתי מחמאות מקיר לקיר כשהכנתי אותה. אני מרשה לעצמי להשתמש בעוגה הזו בתור דוגמה של "מה לא" כשרוצים להכין עוגה זולה במיוחד רק כי אני יכולה להגיד לכם מניסיון כמה היא טעימה - שלא תחשבו שאני מנסה להשמיץ את המתכון או לרדת עליו. אז בואו נסתכל על המרכיבים:

  • 200 גרם חמאה קרה
  • 200 גרם קמח (כוס וחצי פחות כף)
  • 100 גרם סוכר (1/2 כוס)
  • 2 חלמונים
  • 200 גרם גבינת שמנת 30%
  • 500 גרם גבינה לבנה 9%
  • 150 גרם סוכר (3/4 כוס)
  • 500 מ"ל שמנת מתוקה (2 מכלים)
  • 150 גרם שוקולד לבן (חבילה וחצי)
  • 14 גרם ג'לטין
  • 1/4 כוס חלב

עבור אילו מרכיבים יש לנו נתוני מחיר? 200 גרם חמאה, גבינת שמנת, גבינה לבנה ו-2 שמנת מתוקה. לאן הגענו?

7.9 שקלים + פעמיים 4.89 שקלים + 13.29 שקל + פעמיים 8 שקלים = 46.79 שקל

כלומר, הגענו לכמעט 47 שקל רק על מוצרי החלב. על אף חיבתי העמוקה לעוגה הזאת (שאם הפרוטה מצויה בכיסכם, אני בהחלט ממליצה לכם להכין אותה), היא לא עוברת את מבחן העוגה בפחות מ-20 שקל.

ולעומת זאת

יאללה עוד אחד! הפעם קאפקייקס שוקולד במלית גבינה של בצק אלים.

הנה המרכיבים:

  • 1 וחצי כוסות קמח
  • 1 כוס סוכר (לבן, חום, או חצי חצי)
  • 1/4 כוס קקאו
  • 1 כפית סודה לשתייה
  • 1/4 כפית מלח
  • 1/3 כוס שמן צמחי
  • 1 כף חומץ
  • 1 כפית תמצית וניל
  • 1 ושלושת רבעי כוס מים רותחים
  • 1/2 חבילת גבינת שמנת 30% שומן (בערך 110 גרם)
  • 1/4 כוס סוכר
  • 1 חלמון
  • 1 כף גדושה קמח
  • 1/2 כפית תמצית וניל
  • שוקולד צ'יפס

אמנם הרבה מרכיבים, אבל אין הרבה שנמצאים ברשימת הנתונים שלנו. בסך הכל ביצה אחת ו-110 גרם גבינת שמנת 30%, כששאר המרכיבים זולים הרבה יותר - קמח, סוכר וכו'. ההערכה הראשונית תיתן לנו:

1 שקל + 1.1 כפול 4.89 שקלים = 6.38 שקלים

מעולה! לאחר חישוב שאר המרכיבים קיבלתי מחיר כולל של כ-13 שקל (ההערכה של בצק אלים היתה 14 שקל). בשביל קינוח שבועות-י זה ממש זול! 13 שקל ויש לכם קאפקייקס חמודים, גבינתיים, פאדג'יים ומנוקדים בשוקולד צ'יפס מלמעלה. הידד לבצק אלים על מתכון טעים, פשוט וידידותי לכיס!

רגע, הבטחנו מתכון

ניתוח העלויות האחרון שלנו היום יתייחס למתכון שהכנתי לכבוד הפוסט, גרסה שלי למתכון עוגת גבינה ושמרים של דורית מיינצר שפורסם ב"על השולחן".

המרכיבים המקוריים:

  • 30 גרם שמרים טריים
  • 60 מ"ל (1/4 כוס) חלב פושר
  • 375 גרם (1/2 2 כוסות + 3 כפות) קמח
  • 45 גרם (1/4 כוס פחות כפית) סוכר
  • 2 ביצים
  • 1/4 כפית מלח
  • 45 גרם חמאה מומסת
  • 600 גרם גבינה לבנה 9%
  • 150 גרם (3/4 כוס) סוכר
  • 30 גרם (4 כפות) קורנפלור
  • 3 ביצים
  • קליפה מגוררת מלימון אחד (או פחות, לפי הטעם)

יש לנו נתוני מחיר עבור 5 ביצים, 45 גרם חמאה ו-600 גרם גבינה לבנה. הערכה ראשונית:

5 שקלים + 1/2 של 3.4 שקלים + 13.29 שקל + 2.64 שקלים

(100 הגרם הנוספים של הגבינה הלבנה) = 22.63 שקל

לא בדיוק מזהיר – אבל יש פה כמעט 16 שקל רק על הגבינה הלבנה (ובפועל כנראה שיותר, כי לא מוכרים אריזות של 600 גרם גבינה לבנה). אם נחליף אותה ב-3 גביעי שמנת חמוצה, שעלותם הכוללת 7.05 שקלים, נקבל הערכה ראשונית של 13.75 שקל. זה כבר יותר מבטיח. ואכן, כשאני משקללת את כל המרכיבים אני מעריכה שהעלות היא כ-17 שקל בסך הכל. ווהו!

טוב, כל המספרים האלה כבר עייפו אותי (אני כל הזמן מקלידה ץ במקום . מעצבן!!) אבל אני מקווה שהצלחתי להעביר פה קצת מהשיטה של בישול בזול. עם מעט איסוף נתונים ומעט חישובים, אפשר לחסוך הרבה ועדיין לאכול טוב.

ועכשיו למתכון.

מדובר בעוגת גבינה עדינה ורכה, ביתית ומשכרת עם ניחוח של בצק שמרים. כדאי (אני לא צוחקת אתכם. הפוסט הזה באמת היה מתיש. אין לי כוח לכתוב יותר. העוגה טעימה. תאמינו לי. טוב?)

עוגת גבינה ושמרים

מבוסס על: מתכון של דורית מיינצר שפורסם ב"על השולחן", עם שינויים שלי

עלות: כ-17 שקל (ועכשיו אתם יודעים למה!)

כמות: תבנית עגולה (פיירקס או קפיצית) בקוטר 24 ס"מ לפחות

(כ-14 פרוסות)

מרכיבים

לבצק
  • 1 כף שמרים יבשים (או 30 גרם שמרים טריים)
  • 1/4 כוס חלב פושר (60 מ"ל)
  • 1/2 2 כוסות קמח
  • 1/4 כוס סוכר
  • 2 ביצים
  • 1/4 כפית מלח
  • 50 גרם חמאה מומסת

למלית

  • 3 גביעי שמנת חמוצה
  • 3/4 כוס סוכר
  • 4 כפות קורנפלור
  • 3 ביצים
  • 1 כפית תמצית וניל (או קליפה מגוררת מלימון אחד, אם אתם בקטע הלימוני)

אופן ההכנה

הבצק
  1. שמים את השמרים והחלב בכוס ובוחשים עד שהשמרים נמסים. מעבירים לקערה (או לקערת המיקסר, אם אתם מכינים את הבצק בעזרתו).
  2. מוסיפים את הקמח, הסוכר, הביצים, המלח והחמאה.
  3. לשים כ-8 דקות – בידיים או במהירות אטית במיקסר עם וו לישה - עד שנוצר בצק אחיד.
  4. משמנים קערה נוספת ומעבירים אליה את הבצק. מכסים במגבת ומתפיחים במקום חמים במשך שעה-שעתיים, עד שהוא מכפיל את נפחו. אל תיבהלו אם לוקח לבצק זמן לתפוח - מדובר בבצק כבד - אבל בסופו של דבר הוא תופח.
  5. כשמסיימים להכין את הבצק, מרפדים מסננת במגבת מטבח נקייה (או בכמה שכבות של נייר סופג). מניחים בתוכה את השמנת החמוצה, כדי שתגיר נוזלים בזמן שהבצק תופח, ושמים מעל קערה. שומרים במקרר.

המלית
  1. כשהבצק סיים לתפוח מרכיבים את המלית: מערבבים בקערה גדולה את הסוכר עם הקורנפלור. מוסיפים את השמנת המסוננת ומערבבים היטב.
  2. בקערה נפרדת, טורפים את הביצים ויוצקים מעט מהן לקערה קטנה, לצורך הברשת הבצק. מוסיפים את הביצים הטרופות ואת תמצית הווניל לתערובת הגבינה ומערבבים.

הרכבת העוגה
  1. מחממים תנור ל-160 מעלות.
  2. משמנים את התבנית.
  3. לשים מעט את הבצק ומחלקים אותו לשני כדורים - האחד בגודל שני שלישים מהבצק והשני בגודל שליש.
  4. מרדדים את כדור הבצק הגדול לעיגול הגדול מעט מקוטר התבנית, כך שיספיק גם לציפוי הדפנות שלה.
  5. מניחים את הבצק בתבנית ומהדקים לבסיס ולדפנות. יוצקים על הבצק את מלית הגבינה.
  6. מרדדים את כדור הבצק השני לעיגול בקוטר התבנית. מניחים על המלית ומהדקים את השוליים לדפנות התבנית. דוקרים את העוגה בסכין בכמה מקומות, כדי שיהיה לאדים מאיפה לצאת.
  7. מתפיחים כ-15 דקות ולאחר מכן מברישים בשארית הביצה הטרופה.
  8. אופים כ-55 דקות, עד שהבצק מזהיב. רצוי לאפות את העוגה בחצי התחתון של התנור לפחות חלק מהזמן, כדי לוודא שגם שכבת הבצק התחתונה נאפית.