לפני כמה שבועות הגיבה גולשת על אחד הפוסטים בבלוג שלי, וביקשה קצת מידע בסיסי ופשוט: איך נכנסים בכלל לעולם הזה של צמצום עלויות באוכל? איך יודעים מה זול ומתי העונה? איך משווים מחירים? או אז ישבתי במשך שעתיים וכתבתי תגובה שאליה ניסיתי לדחוס את כל מה שלמדתי עד כה על אוכל זול. הדבר הכי חשוב זה מוּדעות, טענתי אז, ואני עדיין מסכימה עם עצמי (מאוד מבלבל לא להסכים עם עצמך).

אני רוצה להרחיב על הנושא הזה, כי "מודעות" הפכה לאחת מהקלישאות הניו אייג'יות האלה שמשמעותן כבר נשחקה מרוב שימוש. אבל כשאני אומרת מודעות בהקשר הזה, אני מתכוונת למשהו מאוד קונקרטי: דעו כמה כל דבר עולה.

"מה, את רוצה שנשנן את רשימת המחירים של כל המוצרים בסופר?" אתם שואלים את עצמכם. אז בפשטות, כן. זה יעזור מאוד. הבעיה היא שלרובנו יש דברים יותר חשובים לעשות עם הזמן שלנו, כמו לצפות במאסטר שף או להביט בצבע שמתייבש. חוץ מזה, שינון פשוט שכזה לא ממש יעזור לכם, כי המחירים משתנים. אז איך עושים את זה?

קודם כל, כשאתם עושים קניות, דעו כמה כל דבר שאתם מכניסים לעגלה עולה. כל דבר. אם לא מסומן על זה מחיר, חפשו את הסימון על המדף. אם אין, אל תקנו (באמת!) אם אתם קונים פירות או ירקות במשקל, נסו להעריך מה המשקל שקניתם ומה יהיה המחיר הסופי. עברו על החשבונית בסיום הקנייה ובדקו עד כמה הייתם קרובים. אפשר גם לנסות לשים לב בזמן התשלום בקופה, אבל היכולת לעשות זאת תוך כדי ריקון העגלה מצד אחד ואריזה בשקיות מצד שני דורשת יכולת חלוקת קשב די גבוהה (חוץ מזה שבזמן הזה אתם צריכים לפקוח עין גם על המוצרים שבמבצע - האם באמת נתנו לכם את ההנחה שהבטיחו לכם? האם הסכום ירד מהחשבונית? האם צריך ללכת לקופה הראשית בשביל זה? וכו' וכו').

ברגע שתתחילו לשים לב כמה כל דבר עולה, תקבלו פתאום תמונה הרבה יותר ברורה של הוצאות האוכל שלכם - ותתחילו להבין איך אפשר לצמצם אותן. אתם קונים הרבה אוכל מוכן וקפוא, למשל שניצלים? אולי הרבה יוגורטים ומעדנים בטעמים שונים ומשונים? אולי בשר יקר? ואולי סתם מוצרים שאתם לא צריכים אבל הם היו במבצע? כשיודעים לאן הכסף הולך אפשר להתחיל לתקן.

השלב הבא בתהליך המודעות הוא לנסוע להודו ולהצטרף למנזר. סתם. השלב הבא בתהליך המודעות הוא להסתכל קצת מסביב על המחירים, גם על מוצרים שלא תיכננתם בהכרח לקנות. אולי יש מוצרים זולים חדשים שתשמחו לשלב בתפריט? אולי תיכננתם לקנות ירכי עוף, אבל אם תסתכלו שנייה הצדה תגלו שדווקא שוקי הודו זולים השבוע? אולי תיכננתם לקנות בטטות למרק כתום אבל דווקא הדלורית במבצע עכשיו?

הכי קל לעשות השוואות כאלה במקומות שבהם המחירים מסומנים בגדול, כמו באזור הפירות והירקות ובקצבייה. אבל אני מוצאת את עצמי סורקת גם את מדפי השימורים או הקטניות מדי פעם, סתם כדי לגוון ולראות אם יש איזה מוצר משתלם שטרם גיליתי. היתרון הבולט של פיתוח המודעות הזאת הוא שברגע שאתם מתחילים לזכור מה המחירים של מוצרים שונים, אתם יכולים לתכנן מראש את התפריט שלכם כך שיתבסס על מוצרים זולים יותר. גיליתם בשבוע שעבר שהמלונים זולים אבל האפרסקים עדיין די יקרים? אפשר לתכנן מראש להגיש סורבה מלון במקום עוגת אפרסקים. שמתם לב שדג סול נוטה להיות זול יותר מנסיכת הנילוס? התחילו לשוטט באינטרנט ולחפש מתכונים בהתאם.

מודעות. זה שם המשחק.

בביקורי בסופרמרקט בשבועות האחרונים גיליתי שאמנם חם ומגעיל בחוץ, אבל מחירי פירות הקיץ עדיין לא להיט. אפרסקים, שזיפים, משמשים - כולם נמכרו ביותר מ-10 שקלים לק"ג. יוצאי הדופן המובהקים היו המלונים: מחירם נע בסביבות ה-3 שקלים לק"ג בפעם האחרונה שבדקתי, והמלון שרכשתי היה מתוק ונפלא => חייבים להכין משהו עם מלון לבלוג!

תיכננתי להכין את מרק המלון של אחותי, אבל אז מתכון מעניין ולא שגרתי שהתחבא בתחתית תיקיית המתכונים צד את עיני. למזלי, היו לי כמעט את כל המרכיבים בבית - אז החלטתי לנסות.

הקפצתי, חתכתי, סידרתי את כל המרכיבים בתבנית פאי לבנה, ופתאום נגלה לי פסיפס צבעוני שכולו שיר הלל לקיץ: ורוד-סגול עז מהבצל הסגול, ירוק מהמלפפון והנענע, כתום מהמלון, לבן מהפטה ושחור מהפלפל. גם מנעד הטעמים של הסלט רחב: מתיקות מהמלון, רעננות מהמלפפון והנענע, מליחות מהפטה, חמיצות מהלימון, חריפות מהפלפל - בכל ביס מקבלים שילוב אחר של טעמים שמתחברים, באופן מפתיע, בהרמוניה מאוד יפה. באמת סלט מרהיב ביופיו ובטעמיו. המנה נטרפה שניות לאחר סיום הצילומים.

בנוסף לכל, הסלט גם קל להכנה. מקפיצים את הבצל, קולים את האגוזים, חותכים, מפזרים - ומגישים. נראה לי שיהיה כיף להגיש סלט כזה בפיקניק סטייליסטי, או סתם לחברים על המרפסת.

סלט מלון ופטה

מבוסס על: מתכון מהבלוג Sippity Sup עם כמה שינויים שלי

עלות: כ-13 שקל

כמות: 8-6 מנות

מרכיבים
  • 1 בצל סגול
  • 1 כף שמן
  • מעט אגוזי מלך (כ-1/4 כוס)
  • 1 מלון קטן עד בינוני (עדיף כתום, בשביל היופי)
  • 2 מלפפונים
  • חופן עלי נענע (עלים מ-8 גבעולים בערך)
  • מיץ מלימון אחד
  • 100 גרם גבינה בולגרית או גבינת פטה
  • פלפל שחור גרוס

אופן ההכנה
  1. פורסים את הבצל לחצאי טבעות דקות. מחממים את השמן במחבת ומקפיצים את הבצל במשך כ-3 דקות. אנחנו לא רוצים להזהיב את הבצל, רק לרכך ולהמתיק אותו קצת (ולתת לו צבע ורוד-סגול יפהפה).
  2. בינתיים, קוצצים גס את אגוזי המלך.
  3. כשהבצל מוכן מעבירים אותו לכלי אחר כדי שיתקרר, וקולים את אגוזי המלך במחבת במשך 3-2 דקות. פה לא כדאי לעשות משהו אחר תוך כדי: אגוזים עוברים ממצב קלוי למצב של פחם מאוד מהר. שומרים את האגוזים הקלויים בצד.
  4. חותכים את המלון לשניים ומקלפים מכל מחצית את הקליפה עם סכין. פורסים לפלחים וחותכים כל פלח לחצי (או שתחתכו איך שבא לכם. זה לא באמת קריטי).
  5. חותכים את המלפפון לפרוסות דקות וקוצצים את הנענע. מעבירים את שניהם לקערה ויוצקים עליהם את מיץ הלימון.
  6. כשהבצל המוקפץ מתקרר, מוסיפים גם אותו לקערה ומערבבים בעדינות.
  7. מרכיבים את הסלט: מסדרים את פרוסות המלון בתבנית הגשה (רצוי רחבה ובהירה, כדי שהצבעים יבלטו). מפזרים מעל את תערובת המלפפונים והבצל. מפוררים מעל את הפטה, מפזרים את אגוזי המלך וגורסים מעל הכל פלפל שחור.