מאת: פיליס גלזר

סגנון והכנה: נטשה חיימוביץ'

ערכים תזונתיים: טל טל, דיאטנית קלינית

בדרך כלל אנחנו לא חושבים על זה, אבל ראש השנה לא רק משופע בסמלים מתוקים (כמו תפוחים ותמרים),‬ זו גם בדיוק העונה שבה הפירות נמצאים בשיא מתיקותם. אז הנה אתגר מתוק השנה: קינוחי פירות חגיגיים, עם המתיקות הטבעית של הפרי וכמעט בלי סוכר. ובכל זאת, תמצאו גם עוגת דבש אחת, כי עם מסורת לא מתווכחים.

חג מתוק ושמח!

קלפוטי תאנים

הקלפוטי הוא קינוח צרפתי פשוט ואלגנטי שבמקור מכינים עם דובדבנים. פה הוא מופיע בגרסה ירוקה עם תאנים טריות, שלא משאירה אף סועד אדיש.

חומרים (10 מבנות):

  • 1 תבנית אובלית
  • 14 תאנים טריות
  • ‭1/2‬ כוס סוכר חום מוזהב בהיר
  • ‭1/2‬ כוס חלב
  • 3 כפות חמאה מומסת
  • קורט מלח
  • 4 ביצים (או 3 ביצים ו־2 חלבונים)
  • 1 כוס קמח מלא מנופה
  • אבקת סוכר לקישוט (לא חובה)

אופן ההכנה:

‭.1‬ מחממים את התנור ל־170 מעלות. משמנים תבנית אפייה או כלי פיירקס בצורה אובלית.

‭.2‬ מסירים מהתאנים את הקצוות וחוצים אותן. מסדרים בצפיפות בשכבה אחת בתבנית המשומנת, כך שחלק מחצאי התאנים יפנו למעלה וחלק כלפי מטה.

3.‬ טורפים במטרפת יד את כל החומרים חוץ מהקמח. טורפים פנימה את הקמח בהדרגה ומערבבים עד לקבלת בלילה סמיכה. יוצקים על התאנים.

‭.4‬ אופים 25־30 דקות או עד שהמאפה מזהיב. מצננים בטמפרטורת החדר. אם רוצים, מפזרים על העוגה אבקת סוכר לפני ההגשה.

  • ערכים תזונתיים למנה: 158 קלוריות, 30 גרם פחמימות, 3 גרם חלבון, 4 גרם שומן

קרפאצ'ו פירות ברוטב רימונים ודבש

 קרפאצ'ו פירות ברוטב רימונים ודבש (צילום: יוסי סליס)
קרפאצ'ו פירות ברוטב רימונים ודבש (צילום: יוסי סליס)

קינוח מרשים, צבעוני ומתוק, שאפשר להגיש כמנה אישית או בכלי הגשה מרכזי. לחיתוך הפירות, רצוי להצטייד במנדולינה או בסכין ייעודי לעגבניות (להשיג בחנויות המתמחות),‬ שיפיקו פרוסות דקיקות ושוות.

חומרים (6 מנות)

  • 1 אפרסק
  • 1 קרמבולה פרוסה דק
  • 1 אננס קטן, מקולף ופרוס (בצורת כוכבים) לפרוסות דקיקות
  • 1 מנגו (או אפרסמון) בשל ומוצק, פרוס דק
  • 1 קיווי, מקולף ופרוס לאורך לפרוסות דקיקות
  • 2 תאנים טריות, חתוכות לחצאים או לרבעים

לרוטב:

  • ‭1/4‬ כוס רכז רימונים
  • ‭1/4‬ כוס דבש
  • ‭1/2‬ כפית חומץ בלסמי

אופן ההכנה:

‭.1‬ מחלקים את כל הפירות, חוץ מהתאנים והקרמבולה, בין צלחות ההגשה או מסדרים בצלחת גדולה אחת. מניחים אותם כשהקצוות חופפים בצורת מעגל או מגדל (תנו לחוש האמנותי שלכם להתפרע).‬ מניחים את התאנים והקרמבולה סביב הפירות, כקישוט.

‭.2‬ מערבבים את כל חומרי הרוטב. מטפטפים מעט בכפית על פרוסות הפירות. מקשטים בטפטופי רוטב את שולי הצלחת. אם רוצים, יוצרים עיגול רוטב ובעזרת קיסם מושכים ממנו קרניים כך שיהפוך לשמש.

  • טיפ: להגשה אלגנטית, יוצקים את הרוטב לבקבוק פלסטיק לחיץ עם פייה קטנה או לטפטפת ומציירים איתו על הצלחת.
  • ערכים תזונתיים למנה: 155 קלוריות, 40 גרם פחמימות, 1 גרם חלבון, 0 גרם שומן

טורט תמרים ואגוזי פקאן

עוגת קפה לחה ונהדרת, משובצת תמרים ואגוזי פקאן ומבושמת בניחוח עדין של וניל. הודות למתיקות הטבעית של הפירות, אין כמעט צורך בסוכר.

חומרים (8 מנות)

  • תבנית קפיצית בקוטר 22 ס"מ
  • 3 ביצים מופרדות
  • ‭1/3‬־‭1/2‬ כוס סוכר דמררה או סוכר חום מוזהב
  • ‭1/2‬ כפית תמצית וניל טהורה
  • 1 כוס קמח מלא מנופה
  • 1 כפית אבקת אפייה
  • ‭1/4‬ כפית מלח
  • ‭3/4‬ כוס פקאנים קצוצים דק
  • 1 כוס תמרים לחים, מגולענים

לציפוי:

  • 1 מכל גבינת שמנת ‭5%
  • ‭1/2‬ כפית תמצית וניל טהורה
  • 2 כפות דבש או לפי הטעם

אופן ההכנה:

‭.1‬ מחממים את התנור ל־180 מעלות. משמנים ומקמחים את תבנית האפייה. פורסים את התמרים לטבעות או לרצועות דקות לאורך.

‭.2‬ מערבלים במיקסר חלבוני ביצים עם מעט מלח עד לקבלת קצף יציב. מעבירים לקערה אחרת.

‭.3‬ מערבלים בקערת המיקסר (אין צורך לשטוף) את החלמונים עם הסוכר עד לקבלת תערובת קרמית. מוסיפים תמצית וניל. מערבבים פנימה קמח, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים את האגוזים והתמרים ומערבבים היטב. מוסיפים בתנועות קיפול את קצף הביצים.

‭.4‬ יוצקים את התערובת לתבנית ואופים 40־50 דקות, עד שקיסם שהוחדר למרכז העוגה יוצא יבש. מוציאים ומצננים. כאשר העוגה קרה הופכים על צלחת הגשה.

‭.5‬ מכינים את הציפוי: מערבבים את הגבינה עם תמצית הווניל וממתיקים בדבש. מצפים את העוגה בצורה אחידה, כולל הדפנות.

  • ערכים תזונתיים למנה: 276 קלוריות, 40 גרם פחמימות, ‭8.5‬ גרם חלבון, 11 גרם שומן.

ג'לי יין מוסקט עם ענבים בשני צבעים

ג'לי יין מוסקט עם ענבים בשני צבעים   (צילום: יוסי סליס)
ג'לי יין מוסקט עם ענבים בשני צבעים (צילום: יוסי סליס)

חגיגת הגפן! השילוב של יין עם ענבים צבעוניים יוצר קינוח מרשים, שמראהו לא מסגיר כמה קל להכינו. צפו למחיאות כפיים!

חומרים (4 מנות)

  • 1 שקית ג'לטין
  • ‭1/2‬ כוס מיץ ענבים טבעי או מים קרים
  • ‭1 1/2‬ כוסות יין מוסקט
  • 1 כף דבש (לא חובה)
  • ‭1 1/3‬ כוסות ענבים ירוקים ואדומים, חצויים

להגשה:

  • סירופ אגבה בטעם פטל (להשיג בחנויות טבע)
  • דבש נוזלי מהול במים

אופן ההכנה:

‭.1‬ שופכים את הג'לטין לקערה קטנה, מוסיפים ‭1/2‬ כוס מים או מיץ ענבים ומערבבים. מניחים בצד ל־30 שניות.

‭.2‬ יוצקים לסיר מחצית מכמות היין. מוסיפים את המים עם הג'לטין ומבשלים תוך כדי ערבוב עד שהג'לטין נמס והתערובת שקופה לגמרי. מסירים מהאש, מוסיפים את שאר היין ואת הדבש ומערבבים. טועמים ומוסיפים עוד דבש אם רוצים.

‭.3‬ יוצקים את הג'לי לתבנית מרובעת בגודל ‭20X20‬ ס"מ ומקררים במקרר עד שהג'לי מתקשה. חותכים לקוביות. מחלקים את הקוביות לסירוגין עם הענבים לכוסות יין גבוהות. מזליפים למעלה כמה טיפות סירופ אגבה או דבש מדולל עם מעט מים.

  • ערכים תזונתיים למנה: 134 קלוריות, 24 גרם פחמימות, 0 גרם חלבון, 0 גרם שומן

גיוונים:

‭.1‬ הופכים את הג'לי לסורבה: מקפיאים את הג'לי וטוחנים בבלנדר. מגישים מיד.

‭.2‬ במקום ג'לטין, מכינים עם אגר־אגר (תחליף ג'לטין צמחי הנמכר בבתי הטבע)‬: מרתיחים 1 כוס יין עם 2 כפות גדושות פתיתי אגר־אגר. מערבבים עד שהאגר־אגר נמס. מוסיפים עוד כוס יין ומערבבים. מקררים בטמפרטורת החדר.

הערה: אם מכינים את הקינוח גם לילדים, רצוי להרתיח את כל היין בבת אחת, כדי לאדות את האלכוהול. אל דאגה – הטעם יישאר!

עוגת תפוח בדבש עם חמוציות

בכל זאת, בלי עוגת דבש אי אפשר. עוגה קלה ונהדרת בהשראת סמלי ראש השנה, מנוקדת בחמוציות אדמדמות.

חומרים (10 מנות):

  • תבנית בגודל ‭14x24‬ ס"מ
  • ‭2/3‬ כוס דבש
  • ‭1/2‬ כוס שמן קנולה
  • 2 ביצים
  • 1 כפית תמצית וניל טהורה
  • 2 כפות ברנדי
  • 1 כוס קמח לבן
  • 1 כוס קמח מלא
  • 1 כפית אבקת סודה
  • 1 כפית קינמון
  • ‭1/4‬ כפית אגוז מוסקט טחון
  • ‭1/4‬ כפית ג'ינג'ר טחון
  • ‭3/4‬ כפית מלח
  • 2 תפוחי עץ בגודל בינוני, קלופים ופרוסים דק
  • ‭1/2‬ כוס אגוזי מלך, חצויים ושבורים
  • 250 גרם חמוציות מיובשות

אופן ההכנה:

‭.1‬ מחממים את התנור ל־170 מעלות. משמנים תבנית אפייה.

2.‬ מערבלים את הדבש במיקסר במהירות גבוהה כ־8 דקות, עד שהוא משנה את צבעו ומלבין. מוסיפים שמן, ביצים, תמצית וניל וברנדי ומערבלים.

‭.3‬ מנפים יחד את הקמחים, אבקת הסודה והתבלינים. מוסיפים לתערובת הדבש ומערבבים בכף עץ. מוסיפים תוך כדי ערבוב את התפוחים והאגוזים.

‭.4‬ אופים בתנור החם 45־50 דקות או עד שקיסם שהוחדר במרכז העוגה יוצא נקי. מוציאים את העוגה, מצננים כ־10 דקות ומחלצים מהתבנית. מניחים על רשת צינון עד שתתקרר לחלוטין. להגשה פורסים בעזרת סכין משוננת.

  • ערכים תזונתיים למנה: 371 קלוריות, 61 גרם פחמימות, 5 גרם חלבון, 13 גרם שומן.