כל מי שמנהל משטר דיאטה או תזונה מאוזנת יודע שהשגרה בתפריט עלולה לפגוע במוטיבציה וברצון להמשיך לקיימה לאורך זמן. עם זאת, אנו נוטים לאכול יותר כאשר המגוון גדול יותר. איך משלבים בין דיאטה ושמירה על תזונה וגיוון?

עוד בערוץ דיאטה

>> איך לשדרג את הסלט בלי לחשוש מהקלוריות

>> איך לשמור על המשקל אחרי הדיאטה

>> מה דופק לנו את הדיאטה? 10 טעויות נפוצות

על מזון במזנון ותחושת שובע

מתברר שכאשר שאנחנו אוכלים ארוחה בסגנון "בופה", אנו נוטים לצורך כמויות גדולות יותר של מזון מאשר כשהוא מוגש במנה אישית המוגבלת למספר הפריטים.

במחקר שנערך באוניברסיטת אוקספורד, הגישו החוקרים לקבוצת סועדים ארוחה בת ארבע מנות שונות: נקניקיות, לחם, חמאה וקינוח על בסיס שוקולד ובננות. כהשוואה ניתנה לקבוצת סועדים אחרת ארוחה בת ארבע מנות, שכל אחת מהן כללה רק מרכיב אחד מאלה. שתי הקבוצות הונחו לאכול עד שישבעו.

התוצאות הראו שצריכת המזון בקרב המשתתפים בקבוצה שהוגשה לה ארוחה מגוונת היתה גבוהה ב-44% מהצריכה בקרב מהמשתתפים בקבוצה שקיבלה את אותו מרכיב בכל ארבע המנות. ארוחות המבוססות על מגוון קטן יחסית של פריטי מזון תורמות גם בטווח הארוך לשמירה על משקל קבוע. הגדלת מגוון המזונות בתפריט היומי עשויה לתרום להשמנה בטווח הארוך.

במלים אחרות, ארוחות המורכבות מפריטי מזון קבועים עשויה להיות כלי חשוב בטיפול ותכנון של תזונה לשמירה או ירידה במשקל, בכך שתתרום לצמצום משמעותי בתשוקה לאוכל ותגביר את השובע.

3 טיפים לגיוון

אל תקנו בכמויות גדולות: העונה מביאה עמה פירות חדשים כמו תפוזים, בננות, רימונים, אפרסמונים, אנונות ועוד. חלק מפירות הסתיו יישארו עד תום החורף וחלקם עונתם קצרה כמו האנונה והגויאבה. השתדלו לקנות רק שני מיני פירות, וכך לא תתפתו באכילה מופרזת של פירות. הדבר נכון לכל דבר מזון. ביחרו את מה שאתם אוכלים והשתדלו לקנות מספר פריטים מצומצם ממנו, ובכך להקטין את סכנת ההגזמה.

בצעו שינויים קטנים: מומלץ ורצוי להכניס שינויים קטנים ותוספות מפתיעות למזונות מוכרים הנצרכים על ידינו ביום יום. לדוגמה, תפריט בריא כולל בדרך כלל סלט כארוחה נלווית. נסו לגוון את הסלט במנת פרי כמו אגס או רימון, כף של תערובת שקדים, אגוזים ופירות יבשים. ניתן לעשות דבר דומה עם דגני הבוקר הבריאים שאתם אוכלים, ולהוסיף להם פרי טרי או יבש או אגוזים בודדים.

רעיון מדליק נוסף לגיוון הוא להוסיף פלפלים טריים למנת הפחמימה בצהריים. חיתכו עגבניה ובצל דק-דק, ערבבו באורז והגישו את האורז בתוך פלפל בינוני (במקום להכין סלט). ניתן להוסיף גם מעט זיתים וכפית שמן זית.

גוונו, אבל אל תגזימו: מגוון גדול מדי של פריטי מזון בארוחה (יותר מסוג אחד של חלבון או פחמימה, ואפילו יותר מסוג אחד של סלט) עלול לעודד אכילת יתר, לשבור שגרה ולבסוף לגרום לאכילת יתר ולהשמנה. על מנת לא לפגום בהנאה ועניין מספיק להוסיף תוספות קטנות למנות מוכרות, תוך שמירה על גבולות ומשקל לטווח רחוק.

  • מריאנה אורבך היא דיאטנית קלינית