יפה שיר־רז

HCG הוא הורמון המיוצר על ידי השליה בחודשי ההיריון הראשונים, ומשמש כתרופת מרשם לבעיות של אי פריון בנשים. מפתח הדיאטה, ד"ר אלברט סימונס, טען שמתן ה־HCG בזריקות מדכא את התיאבון, בדומה למה שקורה לנשים בתחילת ההיריון, כשרמת ההורמון גבוהה במיוחד, ובנוסף - שההורמון מפרק את השומן המאופסן בירכיים, בבטן ובישבן, כך שהגוף יכול להשתמש בו כמקור לאנרגיה ואינו זקוק כמעט להשלמת קלוריות "מבחוץ". כתוצאה מכך, שווק ההורמון לצד הנחיות מחמירות לדיאטה "רצחנית", המבוססת על הרעבה למחצה, שכוללת כ־500 קלוריות בלבד, בטענה שההורמון "מונע תחושת רעב".
כפי שחשף מגזין מנטה בתחקיר שפורסם לפני שנה (בגיליון ספטמבר 2011), הדיאטה, שעשתה בשנים האחרונות קאמבק מחודש, פותחה למעשה בשנות ה־50 והפכה ללהיט בשנות ה־60 ו־70. זאת, למרות ש־20 מחקרים לפחות שללו את הטענות בדבר יעילותה בהפחתת משקל ובדיכוי הרעב. עם השנים, לאחר שה־FDA (רשות המזון והתרופות האמריקאית) חייב את משווקיה לפרסם הצהרה המודיעה כי ה־HCG לא יעיל, הדיאטה דעכה, אך כאמור - חזרה לאחרונה ובגדול, כשבמסגרת הקאמבק הוחלף ההורמון בטיפות, ספריי או טבליות "הומאופטיים", ששווקו על ידי מטפלים באתרי אינטרנט. בין המשווקים שלה, בארה"ב וגם בישראל, היו אפילו רופאים, שאחד מהם היה ד"ר אוז, הרופא הטלוויזיוני הפופולרי באמריקה, שהכריז בתוכניתו שתחת פיקוח והשגחה של רופא, הוא סבור ש"שווה לנסות אותה".

רוצה להיות רזה? הורמון ההיריון נדרש רק בהיריון, הוא מסוכן להרזיה (צילום: שאטרסטוק)

הקאמבק הזה, שהגיע גם לישראל, הדאיג מאוד דיאטנים ורופאים שהזהירו שמדובר בשרלטנות ובהונאה לשמה, ושלא זו בלבד שהדיאטה אינה יעילה - אלא שהיא עלולה אף לסכן את הבריאות. במאמר שפורסם באתר האינטרנט של תוכניתו של ד"ר אוז, ובהמשך גם בבלוג שלו, תקף ד"ר פיטר כהן מבית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד את זריקות ה־HCG וקרא להן "אפקט פלצבו יקר" ו"הונאה". "הדיאטה הזו מזעזעת", הוא כתב, "היא לוקחת את הדיאטות חסרות האחריות לגבהים חדשים".
בתגובה לטענות שהדיאטה גורמת להפרדת השומן מהמחסנים שלו בגוף, הוא כתב: "אני מאמין שהיא יכולה להפריד אתכם מהכסף שלכם, ובעיקר מבריאותכם".
בעקבות ההייפ המחודש, אסר לאחרונה ה־FDA את השימוש ב־HCG למטרת הרזיה, ואף נקט בצעדים כנגד מי ששיווק את החומר שלא כחוק. במרץ 2011 פרסם גם משרד הבריאות הישראלי אזהרה לציבור מפני רכישת מוצרי דיאטה המכילים HCG והבהירה כי ההורמון אינו מאושר למטרת הרזיה.
אלא שליצירתיות של כמה מהיצרנים והמטפלים אין גבול כנראה – האיסור הוביל לגל של שיווק "מתחכם" העוקף את איסור רשויות הבריאות, כשבמקום ההורמון המקורי משווקים כעת תחליפים בדמות מוצרים "הומאופטיים טבעיים", המבוססים על אצות או תוספי תזונה שמכילים מיצויים צמחיים, שלכאורה "מחקים" את פעולת ההורמון או "מעודדים" את ייצורו. זאת, שוב - בליווי דיאטה המבוססת על הרעבה למחצה.
כיוון שזריקות ההורמון המקוריות עצמן הוכחו כלא יעילות, מאוד לא הגיוני להניח שהתחליפים שלהן יהיו יעילים. אבל ההיגיון הפשוט הזה כנראה לא ממש מעניין את אותם יצרנים ומטפלים, ממש כשם שהסיכון הטמון בדיאטה הרצחנית שהם מציעים למטופליהם לא מטריד אותם. הם הרי יודעים שכל מי שיתקיים על 500 קלוריות ממילא ירזה, ושאת ההצלחה בהרזיה תמיד אפשר יהיה לנכס לחומר שהם משווקים.
השיווק האגרסיבי של החיקויים ה"הומאופטיים" מלווה בפרסומות וביחסי הציבור מושקעים, הכוללים בין היתר מסיבות עיתונאים, הצגת "סיפורי הצלחה אישיים", הודעות לעיתונות עם כותרות בסגנון "מהפכה בעולם הדיאטות" ואף הקמת אתרי אינטרנט ייעודיים לשיווק הדיאטה. למרבה הצער – הפרסום האגרסיבי הזה הצליח להוביל לבאזז עצום, כשרבים רבים מתפתים לרכוש את התוספים בעלות של מאות שקלים.
מאחר שהתוספים אינם מכילים את ההורמון עצמו, אלא מבוססים כאמור על צמחים ואצות, הם מותרים לשימוש, וככל הנראה אינם מסוכנים כשלעצמם. לעומת זאת, הדיאטה הרצחנית מסוכנת בהחלט. לדוגמה, מחקר שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition תיאר 17 אנשים שנפטרו בפתאומיות מהפרעות קצב לאחר חמישה חודשים בממוצע של דיאטה מהירה ואינטנסיבית מדי. "הנזקים שיכולה דיאטה כזו לעשות הם קשים", אומר ד"ר דרור דיקר, מנהל פנימית ד' במרכז הרב תחומי לטיפול בעודף משקל בבית חולים השרון. "היא עלולה לגרום לעלייה עצומה ברמות הטריגליצרידים, ואצל אנשים שיש להם מלכתחילה רמות גבוהות, הסכנה עלולה להיות גדולה עוד יותר. מאחר שהמשווקים שמציעים את הדיאטה לא מבצעים למטופלים בדיקות דם או בקרה רפואית, זו בעיה רפואית לא פשוטה, שעלולה לסכן את המטופלים".

החומרים הדרושים לגזרה חטובה: תזונה בריאה ופעילות גופנית (צילום: שאטרסטוק)

לדברי מומחים, נזקים נוספים שעלולה לגרום דיאטה המכילה רק 500 קלוריות הם אבדן מסת שריר ופגיעה בשריר, ומאחר שהדיאטה מבוססת על מיעוט פחמימות והרבה מאוד חלבון, היא עלולה לפגוע גם בתפקוד הכלייתי.
"יתר על כן", אומר ד"ר דיקר. "אמונת השווא שמשדרת הדיאטה, שב־40 יום אפשר לפתור את בעיית ההשמנה, מבלי לשנות הרגלי חיים ולהתחיל לעשות פעילות גופנית, היא מסולפת ומסוכנת כשלעצמה. השמנה היא בעיה כרונית, שאי אפשר לטפל בה ב'זבנג וגמרנו'".
על הרקע הזה יזם מגזין מנטה בחודש יוני האחרון פנייה חוזרת למשרד הבריאות, שבמסגרתה הוצגו השאלות הבאות: האם בכוונת משרד הבריאות לפרסם אזהרה גם כנגד תחליפי ה־HCG? מה עמדת המשרד ביחס לטיעונים לפיהם התחליפים מאפשרים לבצע את הדיאטה ללא סיכון, לפרק שומנים עודפים ולא רקמת שריר ולהשיג הרזיה "בטוחה, קלה ומוצלחת"? האם המוצרים המוגדרים כ"הומאופטיים" רשומים בספר התרופות ההומאופטיות של משרד הבריאות?
בנוסף, מאחר שבין משווקי הדיאטה ישנם גם רופאים, שאלנו את המשרד האם הוא מתכוון להזהיר רופאים ומטפלים המשווקים את הדיאטה?
בתגובה לשאלות, השיב משרד הבריאות שהטענות המיוחסות למוצרים לא קיבלו את אישור המשרד, יעילותם אינה מוכחת, שהם לא נרשמו בספר התרופות ההומאופטיות ויעילותם אינה מוכחת, ושדיאטה של 500 קלוריות ליום עלולה להיות מסוכנת. כמו כן, ציינה דוברת המשרד בתגובה, שבכוונת המשרד לפתוח בחקירה כנגד משווקי התוספים.
בעקבות הפנייה פרסם בחודש אוגוסט משרד הבריאות חוזר לאנשי המקצוע, המזהיר מפני סכנות הדיאטה המבוססת על חיקויי ה־HCG ותפריט דיאטה דל מאוד באנרגיה. "דיאטה זו מסוכנת לבריאות, ויש להזהיר את המטופלים שלא לעשותה", נכתב בחוזר. "המשתמשים בדיאטה דלה מאוד באנרגיה נמצאים בסיכון מוגבר לתופעות לוואי הכוללות בין היתר חוסר באלקטרוליטים, הפוגע בפעילות השרירים והעצבים, ובעיקר בפעילות ובקצב הלב ואף למוות.
החוזר ממשיך ומנחה את אנשי המקצוע "לא להשתמש בתוספי התזונה הממליצים על שימוש בדיאטה זו המסוכנת לבריאות. מוצרים אלו מבטיחים הבטחות שווא לציבור, ואת "הפתרון המלא לבעיית עודף המשקל" באמצעות דיאטת רזון קיצונית, ושלל הבטחות כמו "שינוי מנגנון חילוף החומרים וחיסול מאגרי השומן המיותר בגוף" ו"איתחול מחדש של הגוף כך שהוא לא יצבור עודף שומן בעתיד". המשווקים את הדיאטה אף טוענים כי הדיאטה "טבעית", "אינה פוגעת בגוף", "לא מפרקת רקמת שריר אלא שומן עודף". לטענה זו אין כלל תימוכין מדעיים. המסרים שבדיאטות אלה אינם ניתנים להוכחה, ואף עלולים להטעות את הציבור ולהזיק לבריאותם של המבצעים את הדיאטה הקיצונית. הטעיית הציבור חמורה אף יותר, מפני שנטען כי "אין צורך להתעמל או לבצע פעילות גופנית בזכות השימוש בתוסף התזונה", דבר המחמיר עוד יותר את דילול רקמת השריר".

עוד בנושא: