יפה שיר־רז

עם כל הכבוד לפתגמים עתיקים, לפעמים החיצוניות דווקא כן מעידה על הפנימיות. לפחות ככה זה במקרה של הצלוליט. את התופעה המטרידה הזו, שמתבטאת במצבורי שומן גבשושיים המשווים לעור מראה של קליפת תפוז ומשום מה משתלטת דווקא על הירכיים, הישבן והאגן שלנו, הנשים – כמעט כולנו מכירות מקרוב. 80-90 אחוזים מהנשים סובלות ממנה והיא לא פוסחת גם על הרזות שבינינו, ומה שהכי גרוע - גם דיאטת הרזיה לא עוזרת להיפטר ממנה. מהרגע שהצלוליט מתנחל – הוא שם כדי להישאר.

היא אולי לא, אבל כמעט כולן סובלות מצלוליט בישבן ובירכיים (צילום: שאטרסטוק)

למה דווקא נשים? חלק מהמומחים טוענים שמלבד נטייה גנטית, הופעת הצלוליט נובעת מחוסר איזון הורמונלי בין הורמוני המין הנשיים אסטרוגן ופרוגסטרון. מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שהתופעה קשורה לבעיה בזרימת הדם עקב חוסר פעילות גופנית, שימוש בגלולות למניעת היריון בגיל צעיר מאוד, לידות ואפילו שימוש ממושך בנעלי עקב.
זרימת דם בלתי תקינה מובילה לתפקוד לקוי של מערכת הלימפה, שאחראית להובלת חומרי מזון וחמצן לתאים ולניקוז חומרי הפסולת מהתאים דרך מחזור הדם. כתוצאה מכך נוצרים עודפי שומן ונוזלים שנקרשים בתוך תאי השומן (האדיפוציטים), הנמצאים מתחת לעור ומופרדים זה מזה במחיצות של סיבי קולגן. מכיוון שהמחיצות אינן משנות את גודלן ואילו האדיפוציטים מתעוותים ו"מתנפחים" בגלל עודפי הפסולת שהצטברו -- נוצר המראה האופייני של שקעים במרקם העור, שמכונה "מראה קליפת התפוז" או "גבינת קוטג'". דמיינו כדור גדול של מוצרלה ארוז בחוטים – לא מראה מדהים!
מה בכל זאת אפשר לעשות כדי להיפטר מהצרה המטרידה הזו? פיונה קירק, תזונאית בריטית שכתבה את אחד הספרים המתוקשרים ביותר השנה בתחום התזונה (2 Weeks in the Fast Lane), טוענת שהפתרון היעיל ביותר הוא התזונה. "אין כיום פתרון אמיתי שירפא את הבעיה", היא מסבירה, "אבל באמצעות שינויים תזונתיים אפשר לשפר את זרימת הדם, את הניקוז הלימפטי ואת האלסטיות של העור, לאזן את הורמוני המין ולהפחית אצירת נוזלים. ובשילוב עם פעילות גופנית שמגבירה את הקצב המטבולי ואת שריפת השומן, מחזקת את כלי הדם ואת רקמות החיבור ובונה שריר הזולל קלוריות -- אפשר להפחית משמעותית את הצלוליט ולהשיג מראה עור חלק וגמיש הרבה יותר.

אפשר להחליק את מראה הצלוליט, צריך רק לאכול נכון (צילום: שאטרסטוק)

אז מה היא ממליצה לצרוך?

1. מזונות העשירים באומגה 3
מלבד היתרונות הבריאותיים הרבים, חומצות שומן חשובות אלה עוזרות לכליות שלנו להיפטר מעודף מים שנאגר ברקמות, מגבירות את הקצב המטבולי, מאיצות ייצור אנרגיה ומעודדות את אחסון הגלוקוז בתאי השריר במקום בתאי השומן. הן גם משחקות תפקיד חשוב באיזון ההורמונים.
מה כדאי לאכול?
- דגי מעמקים (סלמון, טונה, הרינג ועוד): 3־4 מנות בשבוע.
- זרעי פשתן: 1 כף מדי יום.
- אגוזים: חופן נדיב אחת ליומיים.
- אבוקדו: 2 בשבוע.
2. מזונות עשירים בסידן
מזונות אלה בונים ומשמרים עצמות ושרירים חזקים ומאפשרים לנו לשרוף יותר קלוריות ולהפחית את העברת השומן מהמעי לזרם הדם, כך שבמקום לאפסן את השומן -- אנחנו מאבדים אותו. רמות נאותות של סידן בתפריט חשובות גם לשמירה על מראה עור בריא ועוזרות למנוע הזדקנות מוקדמת.
מה כדאי לאכול?
- יוגורט טבעי 0% שומן: גביע אחד ליום.
- גבינות רכות (עד 5%): 4 קופסאות בשבוע.
- גבינות קשות: 2 פרוסות בינונית אחת ליומיים.
- טופו: 2 מנות בשבוע (אם אתם צמחונים או טבעונים, עד 3־4 מנות בשבוע)
- ברוקולי: 3־4 פרחים בינוניים אחת ליומיים.
- תרד: 2־3 חופנים גדולים בשבוע.
3. מזונות ומשקאות העשירים בוויטמין C
ויטמיןC חיוני לייצור הקולגן, שהוא החלבון החשוב ביותר בשמירה על גמישות וחוזק העור. בנוסף, הוא גם משפר את זרימת הדם ואת פעילות מערכת החיסון ומאפשר סילוק יעיל של רעלים ופסולת דרך מערכת הלימפה.
מה כדאי לאכול?
- פפאיה: פרי 1 אחת ליומיים (כשהפרי בעונה כמובן)
- פלפלים: 1-2 בשבוע.
- דובדבנים ופירות יער: חופן נדיב מדי יום.
- פירות הדר: פרי 1 מדי יום.
- ברוקולי, כרוב ניצנים או כרוב: 3-4 מנות נדיבות מדי שבוע.

4. לעשות אימון אינטרוולים
פעילות אירובית מרחיבה את רשת כלי הדם המאפשרת לחומרי תזונה להיספג בגוף ועוזרת להיפטר מתוצרי פסולת. אימון אינטרוולים, שגורם לשחרור אנרגיה מתאי השומן, מערב מאמצים אינטנסיביים למשך דקה (הליכה/ ריצה/ ג'וגינג מהר ככל שאתם יכולים) ולאחריהם מאמצים פחות אינטנסיביים (האטו לצעד שאתם יכולים לשלוט בו) למשך 1־4 דקות.
כמה? 30 דקות של אימון אינטרוולים אחת ליומיים. אם סוג האימון הזה חדש לכם, התחילו בדקה אינטנסיבית ולאחריה 4 דקות של פעילות פחות אינטנסיבית. הגדילו בהדרגה לדקה אינטנסיבית ולאחריה 2 דקות פחות מייגעות.
מידע נוסף על שריפת שומן, טיפים להיפטרות מצלוליט תוכלו לקבל באתר האינטרנט של פיונה קירק.