במהלך חיי כבשלנית, אני נתקלת יומיום בדעות מוצקות של אנשים על מיני מזונות, אחת הטענות הרווחות היא שמרק זה לא אוכל, ואני חייבת להסכים אך לחדד- מרק קר הוא לא אוכל. הוא סלט טחון, הוא משקה סמיך ומרענן, אבל הוא לא "ארוחה משביעה", ובדיוק בגלל הסיבה הזו הוא מושלם לימים הבילים ולחים.

לרגל החום הבלתי נסבל, אני רוצה להציג מחדש שני מרקים קרים שככל הנראה כבר טעמתם בגרסאות שונות: גספצ'ו וטרטור. הם קלים לעיכול, קלים להכנה, מצננים את הגוף ודלים בקלוריות.

שני המתכונים שייכים לאסכולת ה"בלי בישול, 2 דקות ובלנדר מוט" האהובה עליי (בעיקר בקיץ). באופן מפתיע למרקים טחונים יש יכולת מופלאה להשביע, והדבר נעוץ כנראה בנטייה של המרקם הטחון לרפד את דפנות הקיבה ולהאט את תהליך התרוקנות הקיבה אל התריסריון ואל המעי. בסדנאות הרזייה רבות ממליצות תזונאיות להתחיל ארוחה בקערית מרק טחון ולהשיג שובע דל קלוריות במקביל להקטנה משמעותית של המנה העיקרית.

מרק גספצ'ו

הן הגספצ'ו והן הטרטור הם מתכונים בריאים, אם מקפידים על כמה כללים בסיסים. במרק עגבניות אני חורגת ממנהגי וממליצה על שימוש במיץ עגבניות קנוי. הוא נוח, טעים ועוזר למרקם הנכון, ואם רוצים את הגושפנקה הבריאותית- במוצרי עגבניות מעובדים יש רמת ליקופן (נוגד חמצון) גבוהה פי כמה מאשר בעגבנייה טרייה. אם מיץ העגבניות סמיך יש להשתמש בכוס מים, כפי שמופיע במתכון. שימו לב: יש גם מיצי עגבניות דלילים ולכן לפני שאתם ממהרים להוסיף מים, הפעילו שיקול דעת!

גם לגבי כמות המלח יש לתת את הדעת: במיץ עגבניות תמיד יש מלח וכן במלפפון החמוץ, אך במרקים קרים התיבול צריך מעט תוקפני יותר מאשר במרקים חמים. הסיבה נעוצה בטמפרטורה - כאשר המזון קר או קפוא, הלשון ובלוטות הטעם עוברות הקפאה ועל כן הן מעט קהות לטעמים. אני מעדיפה להדגיש את החמיצות, אך טעמו והחליטו אם המלח נדרש אם לאו.

כדי להעניק מרקם סמיך למרק השתמשו בפרוסת לחם מלא ומלפפון חמוץ מכבישה ביתית. גם יותר בריא, גם יותר טעים, ותאמינו או לא- זול בחצי.

אפשר להגיש את הגספאצ'ו עם המון דברים לתוספת מרקם וטעם, מכיוון שבענייני בריאות עסקינן, החליפו את הקרוטונים בירקות טריים. הכי הזמין והמתבקש הוא מלפפון חתוך לג'וליינים (גפרורים ארוכים ודקים), אבל אפשר גם בצל סגול, פלפלים בכל הצבעים, קוביות של חלבון ביצה קשה, מלפפון חמוץ או פטרוזיליה קצוצה.

מתכון ל-4 מנות

מצרכים

1 עגבנייה

1 מלפפון חמוץ

1 פרוסת לחם מלא

1 שן שום

½ בצל בינוני

1 כוס מיץ עגבניות סמיך

1 כוס מים

1 כף חומץ תפוחים

1 כפית שמן זית איכותי

¼ כפית מלח

להגשה: מלפפון חתוך לג'וליינים

אופן ההכנה

1. שמים את כל המצרכים בבלנדר (ממחה) וטוחנים למרקם חלק.

2. טועמים, ומתקנים תיבול, חומץ ו/או מלח.

3. מקררים היטב לפני ההגשה, אפשר להגיש עם קוביות קרח.

מרק טרטור

מן הסתם ייקח לכם יותר זמן לקרוא את המתכון למרק היוגורט מאשר להכין אותו. ובכל זאת כמה דגשים למתכון מוצלח:

מומלץ להשתמש ביוגורט טבעי, חמצמץ, מחלב פרות או עיזים לפי הטעם ועומק הכיס, אבל שיהיה יוגורט אמיתי וכמה שפחות מעובד. איך יודעים אם היוגורט טבעי? יוגורט מטבעו הוא מוצר לא ממש הומוגני. הוא רוטט, רועד ותמיד תיווצר בו הפרדה כלשהי בין מוצקים לנוזלים. זה טבעי.

קראו גם את רשימת הרכיבים שעל התווית- כמה שפחות רכיבים ככה יותר טוב.

לגבי התיבול: כמובן שאפשר לשחק עם מינון השום והשמיר, להחליף את השמיר בכוסברה או בזיליקום או נענע, ולהזליף מעט שמן זית איכותי מעל. מי שאוהב מרקם סמיך יכול לקצוץ ידנית את המלפפון ולערבב עם כף את שאר הרכיבים.

מתכון ל- 2 מנות

מצרכים

1 כוס יוגורט

1 מלפפון גדול

1 שן שום

קורט מלח

חופן שמיר טרי (1 כף בערך)

אופן ההכנה

1. טוחנים את כל החומרים בבלנדר מוט עד קבלת מרק נוזלי, מוקצף וירוק.

2. מקררים ומגישים.

מרק טרטור מרענן בשתי דקות (צילום: דודו אזולאי)
מרק טרטור מרענן בשתי דקות (צילום: דודו אזולאי)