לתת מתכון לסלט שווה ערך מבחינתי למתכון למציאת חברים, בני זוג ואהבה. אפשר לדבר על זה שנים, אבל בסוף עובדים עם מה שיש, מאלתרים, מקווים ומתפעלים (אם הצליח לנו) עד אין קץ מהתוצאה. רק צריך לשמור על איזון, חומרי גלם איכותיים והגיון בריא.

איך משדרגים את הסלט?

סלט טוב יכול להתבסס על חסות ועלים ירוקים מרירים ממשפחת הרוקט- אורוגולה- חמציץ, ניתן למתן את המרירות הירוקה עם שבבי גזר ואגוזי מלך (שלמים ולא קלויים!) שתורמים מתיקות מאזנת.

אם משתמשים בעלים של חסת אייסברג מתוקה ופריכה אפשר להתפרע עם פרוסות צנונית דקות ופלפלים בכל הצבעים שיתנו כיוון מריר ופיקנטי.

אני אוהבת פרוסות פטריות טריות שמשדרגות בנוסח שנות ה-90 את הקערה, זרעי דלעת וחמניות (לא קלויים!), פרוסות דקיקות של כרובית טרייה (חכו לעונה לקראת החורף), כעת ניתן להתנחם בכרוב סגול או לבן ואפילו גבעולי סלרי מתוקים ופריכים פרוסים דק. אפשר להוסיף נבטוטי קטניות או קוביות טופו טרי (הטרי טעים מאוד, אפילו בלי תיבול נוסף).

להתפרע עם גזר (צילום: דלית שחם)
להתפרע עם גזר (צילום: דלית שחם)

איך גורמים לילדים לאכול סלט?

גם את הסלט הישראלי הקצוץ דק אפשר לשדרג עם חופן נענע קצוצה, חתיכות של פילה לימון (בשר הלימון ללא הקליפות החיצוניות), בזיליקום או זעטר טרי, להחליף את מיץ הלימון בחומץ בלסמי. אם אתן מחובבי הבצל בסלט הקצוץ כדאי להשתמש בבצל הסגול, כך מרוויחים פעמיים: הבצל הסגול פחות חריף מאחיו הלבן וגם קיבלנו ירק מקבוצת הסגולים שנחשבת בריאה ומומלצת עד מאוד לצריכה יום יומית.

אני נוהגת להכין קערות סלט אישיות, כל אחד מקבל את ההרכב האהוב עליו (הקטנה לא נוגעת בעגבנייה, הגדול אוהב מאוד לימון ובזיליקום, אבא שלהם מטביע בחומץ בלסמי את הקערה ואני אוהבת זרעים, נבטוטים ואגוזים). לא מדובר בעבודה קשה יותר מאשר קערת סלט משותפת וכך נותנים כבוד לטעמים האישיים של כל אחד ומקדמים את אהבת ואכילת הסלט.

כל אחד והתוספת שלו (צילום: דלית שחם)
כל אחד והתוספת שלו (צילום: דלית שחם)

מה מסתתר ברוטב לכם?

רוב הסלטים המוכרים לנו מבתי קפה ומסעדות הם הזאב הרשע בשמלתה של סבתא התמימה. תחת הילת הבריאות (בעיקר חסה ועלי בייבי) מסתתרות הרבה הפתעות לא רצויות.

רוטב סלט קלאסי מכיל בין חצי לשני שליש מכמותו שמן מכל סוג שהוא. משום שהרוטב סמיך, והודות לחסה ועלי הבייבי מדובר על שטח פנים ענק, אנו נדרשים לכמות גדולה מאוד של רוטב על מנת להנפיק סלט עסיסי. בקיצור, דיאטטי וקליל - זה לא.

רוב הרטבים לסלט מכילים רכיב מתוק (סילאן, דבש, סוכר) שנועד למתן את החומציות העזה (חולי סוכרת ראו הוזהרתם), ומכילים מלח בכמות לא קטנה.

בלי הפתעות לא רצויות. רוטב עשבי תיבול (צילום: דלית שחם)
בלי הפתעות לא רצויות. רוטב עשבי תיבול (צילום: דלית שחם)

רוטב עשבי תיבול

אני רוצה להציע לכם רוטב סלט מעט שונה: עתיר עשבי תיבול ירוקים ורעננים, חמוץ ונטול שומן ומלח. זהו רוטב מאוד ירוק, חד טעמים וניתן לשנות את הרכב עשבי התיבול לפי טעמכם האישי. אפשר גם להשתמש בו למנות מבושלות, כגון אורז מלא וירקות מאודים.

לשם שינוי נשתמש גם בבשר הלימון ולא רק במיץ שלו. בשר הלימון, ללא הקליפות (הצהובה החיצונית והלבנה הפנימית) תורם סמיכות לרוטב וחמצמצות נהדרת

המצרכים:

½ צרור פטרוזיליה

½ צרור שמיר

½ צרור כוסברה

4 גבעולי בצל ירוק

1 לימון

1/3 כוס מים

אופן ההכנה:

1. קולפים עם סכין את קליפת הלימון, הן את החלק הצהוב והן את החלק לבן, מרחיקים את הגרעינים.

2. טוחנים את בשר הלימון עם כל החומרים בבלנדר עד היווצרות רוטב חלק.

5 דקות עבודה, וגם לכם יש כזה (צילום: דלית שחם)
5 דקות עבודה, וגם לכם יש כזה (צילום: דלית שחם)

גלי לופו אלטרץ היא מדריכת סדנאות לבישול בריא