עם קצת עזרה מידידים צרפתים. גבינות של משק בלומנטל (צילום: דן חיימוביץ')

חיפוש ב-GPS אחר נווה דורון העלה חרס. יישוב האב, באר יעקב, דווקא עלה בקלות על המסך - ויצאתי לדרך. כשאני מונחה אוזנייה מפאת הרכיבה הקשבתי להוראות וחלפתי בדרך על פני הכניסה לבסיס צריפין. הסביבה הצרובה הזכירה לי את ימי במדים: חום כבד וחלומות על טרמינל. לא הרבה השתנה מאז: גם כשעברתי שם השבוע עומס החום היה כבד והלחות העיקה.

עם זאת, אני מניח שב-1951, כשישראל ומרים בלומנטל ייסדו את המשק שלהם, האזור היה גן עדן רצוף פרדסים, מטעים ובתי משק אדומי רעפים. עגלות עם כדי חלב נעו בשבילים ונערות ונערים רקדו הורה ושרו שירי מולדת. מאז - ובמיוחד בשנים האחרונות - הפך האזור לג'ונגל פראי של בנה ביתך ומגדלך.

כמו רבים ממשפרי הדיור של ימינו, גם ישראל ומרים בלומנטל הגיעו לכפר מהעיר הגדולה תל אביב. אבל בניגוד למקביליהם המודרניים, היה להם חלום נעורים: להקים משק צאן. את החלום רקם ישראל עוד כשהיה נער בקיבוץ תל יוסף, שם עבד בדיר והתאהב בעזים ובכבשים. בתחילה התפרנס המשק של משפחת בלומנטל מגידול כבשים לבשר, תרנגולות ופירות הדר. אם הייתם שואלים אותם באותן שנים על העתיד, אין סיכוי שהם היו מפנטזים על תמונה משפחתית כמו זו, שבה כבר שלושה דורות של גבנים:

מימין: הנכד אופיר, הבן מרדכי, מרים, ישראל, הבת חיה ואשתו של אופיר - לירון (צילום: דן חיימוביץ')

כך החלה הגשמתו של החלום. עם השנים נוספו למשק גם עזים, והעדר פרה ורבה והפך לעצום ורב: יותר מ-1,300 ראש, נכון להיום. גם משפחת בלומנטל התרחבה עם השנים, ורוב בניה ונכדיה עובדים כיום במחלבה.

המעבר מייצור חלב בלבד לייצור מגוון גבינות ומוצרים אחרים היה הדרגתי. חיה יצאה לקורס גבנות במכללת רופין, שאחריו החלה להכין גבינה לבנה ויוגורט. עם הזמן הבינו בני המשפחה שיש צורך בייחודיות, ויצרו קשר עם מומחה צרפתי שסייע להם בפיתוח מוצרים חדשים. קפיצת המדרגה הבאה התרחשה לפני כ-18 שנה, כשחיה נסעה להשתלם בצרפת. היא הגיעה לעיר לימוז' וחיפשה בשוק המקומי נייר אריזה מיוחד לגבינות. למזלה, היא נתקלה במוכר גבינות נחמד, ששלף ערימת ניירות והציעה אותם לחיה ללא תשלום. מתברר שבחושיה המחודדים איתרה חיה את האדם הנכון: אותו צרפתי, מיסייה קטליפו, התגלה כ"דון" של הגבינות בשוק – ובאזור כולו. קטליפו הפך לידיד המשפחה, וזוכה לקבל בכל שנה שי מארץ הקודש.

בסיור בצרפת למדה חיה גם כיצד להכין גבינות מסורתיות - בין השאר את הסנט מור, שאת סודותיה גילו לה במחלבה קטנה המייצרת את הגבינה זה דורות רבים. הסנט מור היא גבינה גלילית בעלת ציפוי אפר ועובש לבן, שמקורה בעיר טורן. בתהליך ייצורה מוחדר לכל אורכה קש, שתפקידו להחדיר חמצן לתוך הגבינה במהלך ההבחלה. כשהיא צעירה, לגבינה טעם עדין - ועם התבגרותה הופכים הטעמים לחזקים ודומיננטיים. בתום שמונה שבועות היא יכולה להיות קשה מבחוץ ורכה מאוד – אפילו נוזלית – במרכז.

לא ויתרו על הקש המסורתי. גבינת סנט מור של משק בלומנטל (צילום: דן חיימוביץ')

כל הגבינות מיוצרות בעבודת יד באולם המחלבה הקטן והמשפחתי. החלב הנחלב מהעדר של משפחת בלומנטל עדין ושומר על רמתו לאורך השנה. השליטה של המחלבה בכל שרשרת הייצור מאפשרת שמירה על איכות וטעם אחיד. כל הגבינות חפות מחומרים משמרים והן זוכות לכשרות בד"ץ. זה מה שטעמנו:

גבינת פטה כבשים מצוינת, עדינה ונימוחה עם מליחות מדויקת. נמכרת ברשתות באריזת ואקום ובחנות המחלבה באריזות פלסטיק עם תמלחת.

סנט מור מצוינת. הקש ,שנדיר לראותו במקומותינו, עושה כאן את העבודה. זו שטעמנו היתה בשלה - בת כמה שבועות - עם טעמים עשירים שהזכירו לי גבעות ירוקות ושמיכת פיקניק באחו הצרפתי.

"ורדית" - גבינה קשה המיוצרת בגלילים גדולים מחלב עזים בדרגות יישון שונות. הורדית המיושנת שטעמנו היתה בעלת מרקם יבש-פרמזני וטעם עוקצני הנוטה לחריפות. אגב, הגבינה נקראת על שם הנכדה הראשונה לבית בלומנטל: ורד.

נקראת על שם הנכדה. ורדית (צילום: דן חיימוביץ')

תום מחלב כבשים, המוצעת בשתי דרגות בשלות. בגבינות אני בדרך כלל הולך על המבוגרות, אבל במקרה של התום העדפתי את הצעירה, שהיתה עדינה וטעמה הורגש רק לאחר כמה שניות של התמוססות בפה.

גבינה בסגנון ברי, שהיתה מעט קשה אך בעלת טעמים חזקים ומודגשים.

למחלבת טל עוד מוצרים רבים, ובהם דאבל קרם כבשים, גבינות רכות למריחה, יוגורטים, מעדני חלב ושוקו. בחנות המחלבה, הפועלת במקום, נמכרים כמה מוצרים שלא תוכלו למצוא ברשתות השיווק, כמו קרם פרש מעולה (קאימק), גבינת צפתית טרייה או פטה כבשים בתמלחת. לצד מוצרי החלב נמכרים עוד שלל מוצרים, ובהם שמן זית והקרקרים הנפלא של "עופר ודיטרה אופים".

נמכרת בשתי דרגות בשלות. גבינת תום (צילום: דן חיימוביץ')

במשק פועל גם בית הקפה "טל טלה", המציע ארוחות בוקר וצהריים המבוססות על גבינות הצאן המיוצרות במחלבה. בימי שישי מוגש במקום בראנץ'. נוסף על כך, המשק מארח (בתיאום מראש) קבוצות ילדים לסיורים מודרכים בפרדסים ובדיר.

טל טלה – משק בלומנטל
מושב נווה דורון 36, באר יעקב
טלפון: 057-7553731

דן חיימוביץ הקים ועורך את gvinot.co.il - פורטל הגבינות הישראלי, המרכז מידע על מחלבות וגבינות איכות בארץ