שוק גורמה שגם אפשר לשבת לאכול בו (צילום: רן בוק)

EATALY - את משחק המילים הזה פגשתי לראשונה בטורינו. בטיולים הקולינריים שלי לאיטליה הקדשתי את ימי שבת בערב לארוחת 9 מנות ב"דולצ’ה סטיל נובו " של השף אלפרדו רוסו מ"קרב סכינים". בבוקר שלמחרת היינו מתעוררים (הקבוצה שהדרכתי ואנוכי) ושותים את האספרסו הראשון של היום ב-EATALY - פרויקט שכל כולו כבוד לקולינריה האיטלקית. מדובר במעין מעדניית-על, שמציעה תחת קורת גג אחת מוצרי מזון משובחים מרחבי איטליה, שרבים מהם גם אפשר לשבת ולאכול במקום.

לפני כשבוע נחתתי בניו יורק לכמה ימים של חופש ועדכונים קולינריים. מודה אני לפניכם שאני מאוהב קשות בעיר הזאת, שהיא הבירה הקולינרית העולמית. הכל קורה כאן, וכל השפים שמחשיבים את עצמם (וכאלה שרוצים שיחשיבו אותם) נמצאים כאן.

להפתעתי ולשמחתי גיליתי שמישהו הביא את הפרויקט מטורינו לניו יורק. המישהו הזה הוא בעצם שלושה - כולם פעילים מאוד בעולם הקולינריה הניו יורקי וידועים באהבתם האינסופית לחומרי הגלם שבאים מארץ מוצאם, איטליה: השף מאריו באטאלי, השפית לידיה באטיקיו באסטיאניץ ובנה - ג’ו באסטיאניץ. השלושה חברו ליזם הפרויקט מטורינו, אוסקר פארינטי, ועשו לו עלייה לניו יורק.

כל המוצרים הם מהליגה העליונה (צילום: רן בוק)

כמו בטורינו, EATALY ניו יורק הוא מתחם גדול שכל כולו שיר והלל למוצרי מזון מאיטליה, עם הקפדה על מוצרי איכות מהליגה העליונה. זה נשמע כמו שוק גורמה, אבל יש סדר בבלאגן. המתחם מחולק לפי נושאים: פסטה, קפה, גלידה, גבינות, בשר, דגים ופירות ים, שמנים וחומצים, ריבות - ועוד אלפי מוצרים. בכל מתחם יש מקום לשבת ולאכול את חומרי הגלם, שמבושלים על המקום. באזור הפסטות אפשר לקבל פסטה בכל רוטב אפשרי, מרביולי עד לזניה.

איש נחמד מכין מוצרלה במקום (צילום: רן בוק)

בעמדת הגבינות עומד בחור ומכין מוצרלה - קשה להאמין, אבל קיבלתי מהאיש הנחמד מוצרלה טרייה שהוכנה באותה השנייה ממש... ממממ... כזאת שמדממת חלב! במתחם הבשר אפשר להזמין סטייקים וכדורי בשר ברוטב עגבניות (איטלקיות, כמובן). הגלידה היא כמובן גלידה איטלקית והקפה - נו, ברור. גם הירקות, הפירות והפטריות הם כל כולם מאיטליה או באוריינטציה איטלקית.

יש גם כמה דברים שהם לא מאיטליה - למשל, פטריות (צילום: רן בוק)

המקום מעוצב בעומס: יש שפע מכל דבר ומכל מוצר, וגם הקירות מכוסים באינסוף הסברים: על איטליה, על המחוזות השונים ועל איכות המוצרים. מדי פעם מישהו דוחף איזה משפט באיטלקית - ובקיצור, ההרגשה היא של איטליה במיטבה.

אני ממליץ בחום רב לקפוץ ולהכיר את המתחם הכי טרנדי בתפוח הגדול, ובעיקר אני ממליץ לכולנו ללמוד מהי תרבות קולינרית ואיך מפרגנים לה.

9 כוכבים במדד השף הסקרן!

EATALY ניו יורק, השדרה החמישית 200, בין רחוב 23 לרחוב 24 (ממש ליד בניין המגהץ)

השוק פתוח בכל יום בשעות 23:00-10:00. למסעדות ולבתי הקפה במתחם שעות פעילות שונות - כדאי לבדוק באתר האינטרנט של המקום.