מחאה על שער ווג פולין: אניה רוביק יוצאת נגד החוק האוסר על הפלות

הדוגמנית והאקטיביסטית בת ה-37 צילמה את עצמה לשער מגזין האופנה במסר פוליטי ואישי. "גופה של אישה נחשב למשהו רע ומגונה. עירום הוא סמל למהפכת הנשים"

איתי יעקב

|

24.11.20 | 10:33

אניה רוביק על שער ווג פולין (מימין) ועל השטיח האדום. "זכותה של אישה לבחירה על גופה היא מבחן הלקמוס לחברה בריאה ומתקדמת" (צילום: אניה רוביק, AP)
אניה רוביק על שער ווג פולין (מימין) ועל השטיח האדום. "זכותה של אישה לבחירה על גופה היא מבחן הלקמוס לחברה בריאה ומתקדמת" (צילום: אניה רוביק, AP)
"כנסייה ומדינה התמזגו יחד והולידו סכסוך". הפגנה בפולין נגד חוק ההפלות (צילום: AP)
"כנסייה ומדינה התמזגו יחד והולידו סכסוך". הפגנה בפולין נגד חוק ההפלות (צילום: AP)

מגזין ווג פולין חשף אמש את גיליון דצמבר, עם עמדה ברורה וחד משמעית נגד חוק ההפלות שמסעיר את המדינה. על שער הגיליון הרשמי ניצבת הדוגמנית הפולנייה הנודעת אניה רוביק עם יריעת בד אדומה המכסה את גופה העירום וידיה הכבולות. על לחיה צויר מעין ברק אדום, סמל מחאת הנשים בפולין. בשער נוסף, שפורסם הבוקר (שלישי) בעמוד האינסטגרם של המגזין, עומדת רוביק בעירום מלא כשידה הימנית מכסה את איבר מינה ובידה השמאלית היא מחזיקה זיקוק עשן אדום. רוביק הסבירה את הצילום כמחווה לאמזונות החזקות בתצלומיו של הלמוט ניוטון, שנהג לצלם עירום אמנותי.

 

"אני עירומה בתמונה הזאת", הסבירה רוביק. "בחברות פטריארכליות גופה של אישה נחשב למשהו רע ומגונה. עירום הוא סמל למהפכת הנשים". בכך תובעת רוביק את חירותה על גופה. לא פלא שאת השערים צילמה וסגננה רוביק בעצמה, לצד טור דעה בנושא ההפלות וזכויות הלהטב"ק במדינה האירופאית, שנמצאת בימים אלה במשבר עמוק שהחמיר בעקבות נגיף הקורונה.

 

רוביק בת ה-37 היא מהדוגמניות העסוקות ביותר בעולם, עם קמפיינים בולטים לסן לורן וזארה, ועורכת ראשית של מגזין האופנה הדו-שנתי 25magazine. היא חיה ופועלת בניו יורק כבר שנים ארוכות, אבל הלב, כך נראה, נותר בפולין.

 

"אני צופה בהפגנות ברחובות בתערובת של גאווה ואימה" (צילום: AP)
    "אני צופה בהפגנות ברחובות בתערובת של גאווה ואימה"(צילום: AP)

     

    "בשנת 2020 פולין היא מדינה מפוצלת, וכאישה פולנייה אני חוששת מאוד. כנסייה ומדינה התמזגו יחד והולידו סכסוך. זכות הבחירה של נשים נמצאת עכשיו תחת מצור, ולקהילת ה-LGBTQIA מתייחסים כמו לאזרחים סוג ב'", כתבה רוביק בטור דעה שפורסם באתרי ווג הבינלאומיים.

     

    "בפולין קיימת החקיקה המחמירה ביותר בנושא הפלות באיחוד האירופי, והן אינן חוקיות למעט שלושה יוצאים מן הכלל: אונס, גילוי עריות או כאשר יש סכנה לחיי האם. אבל גם החרגות אלה נמחקים אט-אט. זה לא ישפיע רק על הנשים שלנו, אלא על הקהילה כולה. ב-22 באוקטובר הוציא בית המשפט את ההפלות מחוץ לחוק במקרה של ליקוי עוברי קשה ובלתי הפיך. זה בעצם אומר שהמדינה תאלץ נשים לשאת את ההריונות שלהן עד תום וללדת ילדים עם מומים קשים, והם עלולים למות, בכאב קיצוני, דקות ספורות לאחר מכן".

     

    דבריה של רוביק מגיעים לאחר פסיקת בית המשפט העליון בסוף חודש אוקטובר. מתוך 13 חברי ההרכב, רק שניים לא תמכו בפסיקה, שהתקבלה בעקבות עתירה של מחוקקים מהימין שטענו כי החוק מפר סעיף בחוקה הקורא להגנה על חייו של כל אדם. ארגונים למען זכויות נשים והאופוזיציה גינו את הפסיקה, שמרחיקה את המדינה מהמיינסטרים האירופאי.

     

    פולין היא המדינה היחידה באיחוד האירופי שמגבילה משמעותית את הזכות להפלות, פרט למלטה. בעקבות ההחלטה יצאו בחודש האחרון עשרות אלפי נשים להפגנות בערי המדינה, כשהן קוראות "חופש, שוויון, זכויות נשים", ואחרות נשאו שלטים שבהם נכתב "בושה" ושההחלטה החדשה היא "מלחמה נגד נשים".

     

    "חופש, שוויון, זכויות נשים" (צילום: Omar Marques/GettyimagesIL)
      "חופש, שוויון, זכויות נשים"(צילום: Omar Marques/GettyimagesIL)

       

      "זכותה של אישה לבחירה על גופה היא מבחן הלקמוס לחברה בריאה ומתקדמת", הוסיפה רוביק. "רגע זה ישפיע על הקהילה הפולנית לעשרות שנים קדימה. הנשים שלנו – אימהותינו, נשותינו ובנות העתיד שלנו – סומכות עלינו שנעמיד אותן בראש. יש רגעים וימים שבהם אני מרגישה מבועתת, המשפחה והקהילה סביבי חשים חרדה וחוסר ודאות. אני צופה בהפגנות ברחובות בתערובת של גאווה ואימה, כשאני תוהה כיצד הפכה פולין שלנו למקום הזה. אחרי כל מה שניצב בפנינו במאה השנים האחרונות – אנו מוצאים את עצמנו כאן. אני מנסה להישאר חיובית ולעשות כל שביכולתי לתמוך בגברים ובנשים הנאבקים נגד דיכוי ונלחמים למען חירותנו והכרה בזכויות האדם. ברגעים קשים אלה, אני מקיימת שיחות טלפון ושיחות עם חבריי, שמחזירים לי את הביטחון שנוכל לבצע ואת השינוי על ידי אומץ ושיח בחברה".

       

      בדבריה התייחסה רוביק גם לקהילת הלהטב"ק במדינה, שסובלת מיד קשה ואפליה מתמשכת, תוך שהיא מפנה אצבע מאשימה לכנסייה במדינה הקתולית: "קהילה זו חיה בפחד בגלל התנהגות שמבוססת על פחד ובורות. הכנסייה הפולנית בוחרת בסתירה ישירה לדרך שהאפיפיור פרנציסקוס מוביל את האמונה הקתולית בשנת 2020 ואילך (בחודש שעבר אמר פרנציסקוס כי "להומוסקסואלים יש את הזכות להקים משפחה", א"י). פולין טובה מזה. אנחנו טובים יותר מזה. למדנו דברים רבים במהלך חיינו, אך יסוד העומד בבסיסנו הוא שלפולין יש יכולת לשגשג ולהסתגל במהלך משברים. יש טוב בכל אחד מאיתנו. עלינו להישאר רגועים, להקשיב, להתמקד, ולעולם לא לערער את שלמותנו כחברה וכמדינה. אנחנו חופשיים רק כשכולנו שווים".

       

         

        ומה חושבת אבישג רבינר על תעשיית שימור הנעורים?

        אבישג רבינר מול המראה: "ההזרקות נראות לי כמו אלימות ושנאה עצמית". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: טל שחר)
        אבישג רבינר מול המראה: "ההזרקות נראות לי כמו אלימות ושנאה עצמית". לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: טל שחר)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד