קשר השתיקה: האם מחסור ביוד גורם לבעיות פוריות בקרב נשים בישראל?

תשע מתוך 10 נשים הרות בישראל סובלות ממחסור ביוד, ומחקרים מתריעים מפני נזק בלתי הפיך. כל מה שצריך לדעת על אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף האדם

מוגש בשיתוף "סיקורה"

|

09.09.19 | 10:16

כמות נמוכה מדי של יוד בגוף, נמצאה כמעכבת היקלטות להיריון בנשים בגיל הפוריות (צילום: Shutterstock)
כמות נמוכה מדי של יוד בגוף, נמצאה כמעכבת היקלטות להיריון בנשים בגיל הפוריות (צילום: Shutterstock)
כנראה שרובנו כבר שמענו על יוד, אבל מה שלא כולם יודעים הוא שהיוד הוא אחד המינרלים החשובים ביותר לגוף האדם. מסתבר שתפקוד הגוף שלנו תלוי בו ואנו זקוקים לו בתזונה שלנו מאחר וגופינו אינו יודע לייצר יוד בעצמו. חשוב לאכול מספיק יוד בכל שלבי החיים ובייחוד בתקופת הפוריות, ההיריון, ההנקה והילדות. למרות כל זאת, בשנים האחרונות אנחנו אוכלים כנראה פחות ופחות מהמינרל החיוני וזה ממש לא באשמתנו.

 

היוֹד חיוני לתפקוד בלוטת התריס שלנו

מחקרים מראים שצריכת יוד נמוכה היא סיבה עיקרית למחלות בלוטת התריס בעולם. בלוטה זו אחראית על חילוף החומרים שלנו המעורב בתהליכים רבים בגוף. לצריכת יוד השפעה גם על מצב הרוח, בריאות השיער, לחץ הדם, איזון המשקל, חום הגוף, מצב הלב ותפקוד המח. כשחסר יוד בתזונה, עלולות להתפתח מגוון הפרעות בריאותיות הקשורות לבלוטת התריס בכל שלבי החיים, כאשר חוסר חמור ביוד מתבטא בתת פעילות של בלוטת התריס.

 

כמה יוד צריך לצרוך ביום? >>

 

ד"ר יניב עובדיה, דיאטן מחקר במערך לנשים ומיילדוּת במרכז הרפואי אוניברסיטאי "ברזילי" ותזונאי-דיאטן קליני מוסמך, העוסק באבחון, טיפול ומחקרים קליניים בנושא תזונה ובלוטת התריס, מסביר: "אחת הבעיות החמורות שאני ורבים מעמיתיי מתמודדים עמה הינה חוסר המודעות להשלכות של מחסור ביוד בתזונה. במקרים רבים, נזק בריאותי שנגרם מחוסר יוד עלול להיות בלתי הפיך ולכן חשוב לאכול מספיק יוד בכדי למנוע מראש בעיות בריאות הקשורות בחוסר יוד".

 

עיכובים משמעותיים בהיריון בנשים עם חסר יוד (צילום: Shutterstock)
    עיכובים משמעותיים בהיריון בנשים עם חסר יוד(צילום: Shutterstock)

     

    מחסור ביוד עלול פגוע בפוריות האשה

    ממחקרים שבוצעו נראה כי אכילה של מעט מדי יוד בתזונה עלולה לפגוע בפוריות. מחסור ביוד, כפי שציינו, מוביל לתת פעילות של בלוטת התריס. תת פעילות זו עלולה לגרום להפרשה עודפת של ההורמון פרולקטין ולשיבושים בריכוזי ההורמון הנשי אסטרוגן ובביוץ. כנראה בגלל תופעה זו כמות נמוכה מדי של יוד בגוף, נמצאה כמעכבת היקלטות להיריון בנשים בגיל הפוריות.

     

    מחקר שפורסם בשנת 2018 בנוגע לקבוצת נשים אמריקאיות שחוו עיכובים משמעותיים במשך הזמן שחלף מהפסקת שימוש באמצעי מניעה ועד להפסקת המחזור החודשי והיקלטות המיוחלת להיריון, נמצאו ריכוזי יוד נמוכים בשתן. עוד התגלה שככל שריכוזי היוד היו נמוכים יותר בשתן, משך העיכוב היה ארוך יותר. ד"ר עובדיה מוסיף: "חלק ניכר מההריונות אינו מתוכנן ולכן חשוב לצרוך מספיק יוד בכל תקופת גיל הפוריות, בדגש על נשים המתכננות להרות. מאחר שממצאים עדכניים מצביעים על עיכובים משמעותיים בהיריון בנשים עם חסר יוד, חשוב שנשים בגיל הפוריות יהנו ממשק יוד תקין על מנת לשפר את סיכויי ההיקלטות להיריון".

     

    חסר יוד ניתן למניעה בקלות – צורכים יוד בכמות מספקת ולאחרונה אף עדכן משרד הבריאות בישראל את המלצותיו ומבקש מנשים בגיל הפוריות וסביב תקופת ההריון והלידה לצרוך תוספת של יוד. למרות שינוי ההמלצות – המידע לא מגיע לקהל הרחב וישנם לא מעט רופאים שאינם מודעים או ממליצים על נטילת יוד בתקופת הפריון.

     

    מזונות עשירים ביוד (צילום: Shutterstock)
      מזונות עשירים ביוד(צילום: Shutterstock)

       

      מחסור יוד נפוץ בעולם

      מחסור ביוד הינה בעיית בריאות ציבור עולמית. נתונים עדכניים של ארגון הבריאות העולמי וארגון היוד העולמי מראים כי כנראה עד כשליש מתושבי כדור הארץ מצויים בסיכון לאכילה מועטת מדי של יוד מנת להבטיח תפקוד מיטבי של בלוטת התריס.

       

      בעבר, צריכה מועטה מדי של יוד היתה נפוצה במדינות מסויימות מהעולם השלישי או באיזורים הרריים המרוחקים מהים. לאנשים שהתגוררו קרוב לים היתה כנראה גישה למי תהום עשירים ביוד ולמאכלים מהים, כגון אצות ודגים, שהכילו יותר יוד מהמזון באיזורים מרוחקים מהים.

       

      כיום, המצב שונה בתכלית: התגלה שבמדינות מפותחות ובאיים אנשים רבים אינם אוכלים מספיק יוד . נכון להיום קיים מחסור יוד באיזורים רבים בעולם, כולל במדינות מפותחות בים התיכון כגון איטליה וישראל. ד"ר עובדיה מחדד: "למרות שמערכת הבריאות בישראל מפותחת וישראלים רבים צורכים דגים, זה לא מספיק על מנת להבטיח צריכת יוד נאותה בכלל הציבור."

       

      מחסור יוד ושימוש נרחב בהתפלה בישראל

      מחקר מקיף שבוצע לראשונה בישראל שנת 2016 וכלל דגימות שתן של מעל 1,000 ילדים ומעל 1,000 נשים הרות מכל המגזרים והאזורים הגיאוגרפים בארץ, גילה שקיים בארץ חוסר יוד בתזונה. בכשני שליש מהדגימות של הילדים נמצאו ערכים נמוכים מהסף התחתון המומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי. מצב חמור יותר נמצא בקרב הנשים ההרות – כמעט תשע מכל עשר דגימות הצביעה על מחסור ביוד! בנוסף, המחסור החמור ביותר התגלה בטרימסטר הראשון.

       

      ד"ר עובדיה מסביר: "נראה שמרבית הנשים בארץ מתחילות את ההריון עם חסר משמעותי ביוד. סביר להניח שאכילת מעט מדי יוד בישראל קשורה במקרים של בעיות פוריות בארץ." אחת הסיבות למחסור היוד השורר בישראל הינה מעבר לשימוש נרחב במים מותפלים (דלילים מאוד ביוד) שהשפיע על שרשרת המזון שלנו והוביל כנראה למצב שבו אנו צורכים מעט מדי יוד במים ובמאכלים רבים שבעבר הכילו כנראה כמויות גבוהות יותר של יוד.

       

      בשורה התחתונה

      אכילה מספקת של יוד חשובה לכולם וחיונית בייחוד לנשים בגיל הפוריות, בתקופת טרום הריון, בהיריון ובתקופת ההנקה. משרד הבריאות ממליץ לנשים בהריון ולמניקות לצרוך יוד בכמות של 150- 250 מק"ג ליום.  

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד