אדריכלות

    גן הקובייה בכפר סבא: לומדים בשתי קומות וחוזרים לארגז החול

    חוזרים ללימודים בערוץ האדריכלות של Xnet, כתבה ראשונה בסדרה: ככל שהמדינה מצטופפת, עוד מוסדות חינוך עולים לגובה. האדריכל מאמין שהמגמה חייבת להתגבר

    מיכאל יעקובסון

    |

    30.08.17 | 20:48

    גן הקובייה בשכונה הירוקה בכפר סבא, שייחנך מחר (יום שישי). אדריכל: ערן זילברמן (צילום: יניב שמידט)
    גן הקובייה בשכונה הירוקה בכפר סבא, שייחנך מחר (יום שישי). אדריכל: ערן זילברמן (צילום: יניב שמידט)
    10 מטרים הוא אורך כל צלע של הקובייה, המחופה בלוחות HPL תוצרת הודו (צילום: יואב פלד)
    הגוון הצהוב הטרנדי לא פסח על הגן הזה, יחד עם גוון עץ בהיר במסגרות החלונות (צילום: יואב פלד)
    אחת משתי כיתות הגן. פתחי החלונות הכמו-אקראיים בשונותם מחדירים את אור השמש פנימה (צילום: יואב פלד)
    תוכנית הגן, שהקמתו המהירה (פחות מחמישה חודשים) עלתה כ-3 מיליון שקלים (תוכנית: רגבים+ אדריכלים, ערן זילברמן)
    עצי פרי (תפוז, אשכולית ותות) ניטעו בחצר הגן סביב מתחם החול, חומר שהפך למצורע בשנים האחרונות, ונדמה שחוזר לתמונה (צילום: יניב שמידט)

    "חינוך מוצלח מתחיל במבנה טוב ובגימור טוב", טוען האדריכל ערן זילברמן (41), המתמחה בתכנון גני ילדים עם תשומת לב עיצובית שמזכירה סטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות. כעת הוא חונך שתי כיתות ב"שכונה הירוקה" בכפר סבא, והם נקראים "מצילתיים" ו"סול".

     

    השטח שקיבל לתכנון צמד הגנים היה מגרש צר בן 1.2 דונם ("כשבמערב אירופה נותנים לא פחות מחמישה דונם" לדבריו), ולאנשי העירייה הוא הציג שתי חלופות: גן טיפוסי חד-קומתי, או גן דו-קומתי שבו כיתה אחת רוכבת על השנייה. מגבלות המגרש הצר הובילו לבחירה בחלופה הדו-קומתית, כחלק ממגמה מתפשטת בשנים האחרונות ברחבי הארץ: ברשויות המקומיות הבינו כי משאב הקרקע אוזל במדינה המצטופפת, וכי מוכרחים לבנות את מוסדות החינוך לגובה. החלופה גם התבררה כיותר זולה, מספר האדריכל, "כי בגלל שיפועי הקרקע הטבעיים במגרש ניתן היה להציב גן על גן, שלכל אחד מהם תהיה כניסה נפרדת ממפלס שונה".

     

    החצר התחתונה והמרפסת העליונה (צילום: יואב פלד)
      החצר התחתונה והמרפסת העליונה(צילום: יואב פלד)

       (תוכנית: רגבים+ אדריכלים, ערן זילברמן)
        (תוכנית: רגבים+ אדריכלים, ערן זילברמן)

         

        בתוך פחות מחמישה חודשים של בנייה, הוקמה קובייה מושלמת שכל צלע שלה נמתחת לאורך 10 מטרים. פתחי החלונות עוצבו כריבועים, המופיעים כמו-באקראי על משטח החזית ופותחים צוהר לפעילות הילדים בגנים. לא רק קשר-עין מתאפשר כאן, אלא כניסת אור השמש לחללים הפנימיים.

         

        החיפוי יקר יותר אך קל יותר לתחזוקה

         

        המראה האלגנטי של הקובייה הוא תוצאה של חיפוי בלוחות פורמייקה (HPL) בגוון עץ, תוצרת הודו, בעובי 8 מילימטרים. חיפוי כזה יקר יותר מצביעה רגילה (600 שקל למטר רבוע, כולל התקנה), אך בראייה לטווח ארוך הוא נוח יותר לתחזוקה: טיח מתלכלך במהירות, מצהיב או משחיר, והרשות המקומית אינה ממהרת לצבוע אותו מחדש. לוחות חיפוי עמידים יותר, באופן משמעותי.

         

        ממבואת הכניסה נכנסים לאולם הפעילות המרכזי - ליבת הגן – שמקושר לחדר שירותים, לחדר גננת, למטבחון ולמרחב מוגן. זילברמן, שהופקד גם על עיצוב הפנים (וגם על עיצוב החצר), בחר בגוונים בהירים המותאמים לנוף הישראלי: אריחי בז'-צהוב (שמופיע גם בחצר), לצד תכלת וגוון עץ בהיר המופיע במסגרות החלונות.

         

        יש גם חול. גן הקובייה כפר סבא (צילום: ערן זילברמן)
          יש גם חול. גן הקובייה כפר סבא(צילום: ערן זילברמן)

           

          בחצר, יחד עם עצי פרי כמו תפוז, אשכולית ותות, כיסו את הקרקע בחול. "החצר כולה היא ארגז חול", מכריז האדריכל, במה שנראה כהמשך למגמת החזרה של החול למגרשי המשחקים. אחרי שנים לא מעטות ששמו של החומר הוכתם בהאשמות על חיידקים, טינופת וסכנת חנק, נראה שמתכננים ורשויות נזכרו שחול הוא גם חומר מוצלח ופשוט שמעודד יצירתיות ופעילות, נעים למגע ובולם פציעות.

           

          תבנו לגובה

           

          זילברמן הוא סניגור של בנייה לגובה, ובאמתחתו כמה גנים רב-קומתיים באזור המרכז. לטענתו, "הבעיה המרכזית בארץ היא שבגלל בעיות תקציב הרשויות בונות גנים בודדים או בצמדים, ואז יש שכונות של בתים רבי-קומות וביניהם גן של קומה או שתיים. זו זילות במשאב הקרקע".

           

          מה אתה מציע?

           

          "לבנות גנים של שש או שמונה כיתות, ואפילו יותר. מקבלים מבנים גדולים עם הנהלה משותפת, חצרות משותפות ומשאבים משותפים. רק שבארץ הרשויות מעדיפות לבחור בדרך הקלה, ולבנות גן אחד ב-3 מיליון שקלים במקום מבנה אחד גדול שעולה 15 או 20 מיליון שקלים".

           

          אך הוא אופטימי וסבור שההכרה בצדקת הציפוף תבוא במהרה. למעשה, משרדו עובד על גן כזה, שייפתח ברמת גן בשנת הלימודים הבאה. צמד הגנים בכפר סבא עלה כ-3 מיליון שקלים (כולל פיתוח וריהוט), והחברה הכלכלית של עיריית כפר סבא הגדילה בכשליש את התקציב הסטנדרטי של משרד החינוך.

           

          אדריכלות ונוף: רגבים + אדריכלים, ערן זילברמן. אדריכל אחראי: ערן זילברמן. צוות: ליה עוזר, סופיה לרין

           

          וכך נראה הגן הקודם של אותו אדריכל בכפר סבא, שזיכה אותו בפרס. לחצו על התצלום 

          והנה הגן הקודם של אותו אדריכל בכפר סבא, שזיכה אותו בפרס. לחצו על התצלום (צילום: תומר כהן)

           

           

           
          הצג:
          כל התגובות לכתבה "גן הקובייה בכפר סבא: לומדים בשתי קומות וחוזרים לארגז החול"
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד