מעלה קרחות: כל מה שרציתם לדעת על שיער דליל והדרכים לטפל בו

איך לדעת אם אתם סובלים מנשירת שיער מוגברת, מי המפורסמות הצעירות שכבר מתמודדות עם התקרחות, והאם יש דרך לפתור את המצב ולהחזיר את הרעמה לראש?

הילה יחימוביץ'

|

17.08.17 | 09:43

גם הכוכבות מתמודדות עם נשירת שיער. נעמי קמפבל סובלת מאלופציה – מחלה שכיחה המתבטאת בהתקרחות (צילום: Gettyimages)
גם הכוכבות מתמודדות עם נשירת שיער. נעמי קמפבל סובלת מאלופציה – מחלה שכיחה המתבטאת בהתקרחות (צילום: Gettyimages)

מהבלונד הקצוץ של קארה דלווין ועד האפרו של סולאנג' נואלס – טרנדים בעיצוב השיער הפכו לאחד הנושאים האהובים ברשת, עם שלל מדריכי יוטיוב ייעודיים ודוגמאות מהשטיח האדום. אבל מה עושים כשהבעיה היא לא איך לעצב את השיער, אלא שהשיער הולך ונעלם? נשירת שיער מוגברת היא תופעה שמשפיעה על גברים ונשים כאחד, ולא תמיד רק כחלק מתהליך ההזדקנות. ירדנו לשורש השערה ואספנו את כל המידע על התופעה בניסיון לענות על שאלת מיליון הדולר: האם באמת יש דרך להפוך שיער דליל לשופע?

 

"איבוד השיער מסמל עבור רבים את אובדן היופי, לא פחות", אומרת פרופ' סוזי קגן (צילום: Shutterstock)
    "איבוד השיער מסמל עבור רבים את אובדן היופי, לא פחות", אומרת פרופ' סוזי קגן(צילום: Shutterstock)

     

    "איבוד השיער מסמל עבור רבים את אובדן היופי, לא פחות", אומרת פרופ' סוזי קגן, מרצה לסוציולוגיה ומומחית לדימוי הגוף, "מאז ומעולם השיער היה חלק משמעותי בבניית הדימוי העצמי שלנו. כבר בתקופת התנ"ך אנחנו מגלים שהשיער מהווה מקור כוח, דרך סיפור שמשון, שמהשיער שאב את אונו, עד שהגיעה דלילה (אולי מכאן מקור שמה?) שגזרה את מחלפותיו ובכך לקחה ממנו את כוחו.

     

    "בשונה משיער גוף, שבתרבות שלנו מנסים להיפטר ממנו, אנחנו משמרים בקנאות את שיער הראש – כמו כתר. הוא כרטיס הביקור שלנו, ומגיל מאוד צעיר מלמדים אותנו לטפח אותו: ילדות שקולעות צמות או עושות פן לפני אירוע, בנים צעירים שמסגננים את המראה עם תסרוקות טרנדיות. ואז, כשהשיער הופך לדליל או נעדר, אנחנו מרגישים שמשהו פחות יפה בנו. בדרך כלל זה מיד נקשר לעניין הגיל, כשנעלמים העור החלק והשיער השופע – תכונות השמורות לנעורים – אנחנו כאילו הופכים ל'לא רלוונטיים' מבחינה אסתטית. זו הסיבה שבגיל השלישי אנחנו רואים מאמצים עילאיים של נשים מבוגרות, המבלות שעות במספרה כדי להתפיח את השיער ולייצר לו מראה יותר מלא".

     

    אנשי הבמה עוברים לרוב אינספור שינויי תסרוקות וצבעי שיער בתדירות גבוהה, מה שיכול לגרום נזק לטווח הארוך. פרגי (צילום: Gettyimages)
      אנשי הבמה עוברים לרוב אינספור שינויי תסרוקות וצבעי שיער בתדירות גבוהה, מה שיכול לגרום נזק לטווח הארוך. פרגי(צילום: Gettyimages)

       

      איך יודעים שיש לכם בעיה? ראשית חשוב להבין שנשירת שיער היא עניין טבעי, חלק ממחזור חיי השערה. "במצב של נשירת שיער טבעית, איבוד של כ-200-100 שערות ביום נחשב לתקין ביותר. אולם אם מתגלות שערות מרובות לפתע על הכרית, באמבט או בעת הסירוק, ולפרקי זמן שעולים על מספר שבועות – מדובר בטלוגן אפלוביום (נשירה מוגברת) ויש לבדוק מהי הסיבה", מסביר ד"ר אודי בר, מומחה לעיכוב תהליכי הזדקנות.

       

      התקרחות ושיער דליל: הסיבות

      מפורסמות רבות, ובהן נעמי קמפבל, כריסטינה אגילרה, פרגי, קים קרדשיאן ואפילו פארה פוסט המנוחה הזכורה בזכות התספורת האיקונית, התמודדו עם אלופציה – מחלה שכיחה המתבטאת בהתקרחות ובגרסה מסוימת שלה (Traction Alopecia) עלולה לעתים להיגרם ממשיכת יתר של השיער. הקשר לתעשיית הבידור אינו מקרי: אנשי הבמה עוברים לרוב אינספור שינויי תסרוקות וצבעי שיער בתדירות גבוהה, מה שיכול לגרום נזק לטווח הארוך.

       

      "חומרי העיצוב ובראשם ספריי לשיער, מבוססים ברובם על מרכיבים כימיים. חלקם, כמו אצטון, אלכוהול וחומרים יוצרי לכה, מתפזרים כטיפות זעירות המצפות את השיער וגם את עור הקרקפת", מסביר ד"ר בר, "החומרים הללו אוטמים את עור הקרקפת וגורמים לגירויים, שלאורך זמן מביאים להידלדלות של ממש בכמות השיער ובאיכותו. גם השימוש הקבוע בתוספות שיער כבדות, היוצר משיכה לא פרופורציונלית של השיער, מביא עם הזמן לפגיעה בזקיקי השיער, עד להרס מוחלט ובלתי הפיך שלהם".

       

      עוד בערוץ האופנה

        

      מאחורי התספורת האיקונית עמד נזק בלתי הפיך לשיער. פארה פוסט (צילום: Gettyimages)
        מאחורי התספורת האיקונית עמד נזק בלתי הפיך לשיער. פארה פוסט(צילום: Gettyimages)

         

        גם בישראל דלילות שיער והתקרחות הן בעיות נפוצות, ולדברי ד"ר בר – אחוזי המקריחים מגיעים לכמעט 100 אחוז בקרב גברים מעל גיל 60. אצל בנות המין היפה, דרגות שונות של נשירת שיער מקושרות לרוב לתסמונת השחלות הפוליציסטיות, הפוגעת בעד 20 אחוז מהנשים הצעירות בישראל.

         

        "התקרחות נשית יכולה לנבוע ממספר סיבות. בקרב צעירות הסיבה הנפוצה ביותר לנשירת שיער היא מחסור בברזל בגלל מיעוט אכילת בשר, אך גם בגלל איבוד הברזל בווסת. זו יכולה להיות גם תופעת לוואי של תרופות. וכמובן, אצל מרבית הנשים ניתן לזהות תהליכים של אובדן צפיפות השיער ושינוי במרקמו לאחר תום המחזור החודשי – התקרחות שמתאפיינת בדילול של השיער בכל הקרקפת – בשונה מההתקרחות הגברית המתרכזת בקודקוד".

         

        נשירת שיער לאחר לידה

        נשים רבות טוענות כי בזמן ההיריון השיער שלהן נראה שופע ומלא ברק. ואז, קצת אחרי הלידה, הן מרגישות שאיבדו מחצית מכמות השיער. "מה שקורה בפועל הוא שאותו שיער 'מלא' בזמן ההיריון, נמצא בין שלב הצמיחה למנוחה בעקבות חוסר האיזון ההורמונלי", אומר מעצב השיער מתן חליבה לקרסטס. "מיד לאחר הלידה, השיער עובר מעין 'טראומה', והשערות נכנסות למצב של הכנה לנשירה. שלושה חודשים אחרי הלידה השערות מתחילות לנשור בבת אחת, כולל כל השיער ש'התעכב' בזמן ההיריון. אין יותר מדי מה לעשות, מלבד לחכות בסבלנות. הפעילות ההורמונלית תחזור להיות תקינה כמה חודשים אחרי הלידה ואז גם תפחת הנשירה".

         

        כריסטינה אגילרה. "השימוש הקבוע בתוספות שיער כבדות, היוצר משיכה לא פרופורציונלית של השיער, מביא עם הזמן לפגיעה בזקיקי השיער, עד להרס מוחלט שלהם", אומר ד"ר אודי בר (צילום: Gettyimages)
          כריסטינה אגילרה. "השימוש הקבוע בתוספות שיער כבדות, היוצר משיכה לא פרופורציונלית של השיער, מביא עם הזמן לפגיעה בזקיקי השיער, עד להרס מוחלט שלהם", אומר ד"ר אודי בר(צילום: Gettyimages)

           

          איך לטפל בנשירת שיער מוגברת?

           

          תוספי תזונה

          "עם גילוי הנשירה חשוב לשלול גורמים חיצוניים שעלולים להזיק לשיער, כמו תרופות מסוימות – דוגמת רואקוטן או גלולות למניעת היריון", מסביר אליעז רז, רוקח בכיר בסופר-פארם. "השיער שלנו מורכב מחלבונים ומינרלים, ולכן תוספי תזונה שעשירים בחומרים אלו עשויים לעזור: כמוסות ג'לטין, מולטי ויטמינים ייעודיים שעשירים באבץ, ברזל, ביוטין, סיליקה. חשוב לזכור שלמחזור השיער קצב איטי, ולכן צריך להתמיד ולא לצפות לתוצאות לפני שעוברים שלושה חודשים.

           

          "מומלץ גם לבצע בדיקות דם, על מנת לוודא שאין חוסרים באבני הבניין של השיער או בתפקוד מערכות בגוף, כמו חוסר בברזל ובוויטמין b12, בעיות בתפקוד בלוטת התריס ועוד. במידה ונמצא חוסר – חשוב להעשיר את התזונה, ובמקרים של חוסר גדול לצרוך תוסף תזונה. אם לא נמצא חוסר בבדיקות הדם, אפשר לצרוך מולטי ויטמין ייעודי לשיער, וכן חלבונים איכותיים מהמזון או בצורת ג'לטין כתוסף תזונה. לנשים בהיריון, ילדים ואנשים הנוטלים תרופות מרשם, כדאי להיוועץ ברופא או ברוקח לפני השימוש".

           

          1. HSN קומפלקס של לייף, 134 שקל; 2. מולטי הייר של סופהרב, 255 שקל לשלוש חפיסות; 3. פורקפיל של ארקופרמה, 169 שקל לשלוש חפיסות; 4. רוטס HR של אלטמן, 115 שקל (צילום: אלון גנון, זכריה לובימוב ובאדיבות אמברוזיה סופהרב)
            1. HSN קומפלקס של לייף, 134 שקל; 2. מולטי הייר של סופהרב, 255 שקל לשלוש חפיסות; 3. פורקפיל של ארקופרמה, 169 שקל לשלוש חפיסות; 4. רוטס HR של אלטמן, 115 שקל(צילום: אלון גנון, זכריה לובימוב ובאדיבות אמברוזיה סופהרב)
             

             

            תכשירים

            "קיימים אינספור תכשירים המתיימרים לטפל בנשירה, אולם כל הטיפולים החיצוניים השוהים זמן קצר מרבע שעה על הקרקפת, לא מסוגלים להחדיר לעומק הזקיקים כמות ראויה של חומרים פעילים שיכולים להבטיח עזרה אמיתית בעצירת הנשירה ובהצמחת שיער", מסביר ד"ר בר, "עם זאת, שימוש באמפולות או במיצויים צמחיים אשר מוחדרים באמצעות עיסוי יסודי ונותרים על הקרקפת עד לחפיפה הבאה, מאפשרים החדרת מרכיבים שונים אשר נתגלו בחלקם כיעילים".

             

            אילו רכיבים מעודדים צמיחת שיער? "מינוקסידיל, פפטידים, מיצוי נבטי אפונה, ביוטין, שמן בוראג', קפאין, ניאצין ושמנים צמחיים שונים, כל אלה משפיעים ככל הנראה על הארכת מחזור חיי השערה, ובכך מביאים לאפשרות של הצמחת שיער נמרצת יותר ומהירה יותר".

             

            1. ספריי טיפולי, 219.90-159.90 שקל, פילקסיל; 2. הרגיין קצף לגברים, 159.90 שקל, פריגו; 3. אמנקסיל פרו, 12 אמפולות ב-199 שקל, וישי; 4. פיטוציאן שמפו, 70 שקל, פיטו פריז; 5. אמנקסיל פורס, 10 אמפולות ב-390 שקל, קרסטס; 6. סרום, 6 אמפולות ב-139 שקל, מון פלטין פרופשיונל
              1. ספריי טיפולי, 219.90-159.90 שקל, פילקסיל; 2. הרגיין קצף לגברים, 159.90 שקל, פריגו; 3. אמנקסיל פרו, 12 אמפולות ב-199 שקל, וישי; 4. פיטוציאן שמפו, 70 שקל, פיטו פריז; 5. אמנקסיל פורס, 10 אמפולות ב-390 שקל, קרסטס; 6. סרום, 6 אמפולות ב-139 שקל, מון פלטין פרופשיונל

               

              לנסות או להימנע? דרכי טיפול בהתקרחות

               

              טיפולי מזותרפיה

              "אני מציע להימנע מדקירת הקרקפת לשם החדרת 'חומרים פעילים'", אומר ד"ר בר, "טיפולי המזותרפיה כרוכים בפציעתו של העור, הם לא נתגלו כיעילים והם גורמים להצטלקות עור הקרקפת ולפגיעה בלתי הפיכה בצמיחת השיער באזור לעד".

               

              השתלות שיער

              "השתלת שיער יעילה רק בכיסוי שטחי קרחת קטנים ומוגבלים בגודלם, שאינם מתקדמים לקרחת מלאה. אצל גברים, עם העלייה בגיל היקף האזור הקירח הולך וגדל, עד שאי אפשר עוד להסיר זקיקי שיער מהעורף על מנת למלאו. כך שלבסוף התוצאה היא צלקות קשות בעורף וערוגת שיער בקדמת הקרקפת לנצח, שריד מההשתלות החוזרות ונשנות. בקרב נשים שדילול השיער אצלן מקיף את כל הקרקפת, השתלה היא בעייתית שכן היא פוגעת בזקיקים הבריאים שסביב השתלים. אם נוסיף לכך גם את הסיכונים של זיהום ואובדן השיער באזור כולו, הרי שגם כאן השתלה היא לא פתרון ממשי".

               

              תוספים ותכשירים

              "ככלל, אפשר לטפל בהתקרחות באותם כלים שמטפלים בנשירת השיער, אבל צריך לזכור שיעילות הטיפול תלויה גם בתקופת ההקרחה – אם מדובר בזקיקי שיער שאיבדו כבר מזמן את יכולתם להצמיח שיער, הם יגיבו באופן מתון הרבה יותר מזקיקי שיער שרק כעת החלו לנשור. מה שיכול להועיל לגברים ולנשים שאחרי גיל הווסת, הוא עיכוב השפעתו של הטסטוסטרון – הורמון המין הזכרי, על זקיקי השיער בקרקפת. העיכוב מתאפשר באמצעות תוספי תזונה כדקל ננסי, שמן בוראג', שמן נר הלילה ואחרים, המתאימים בחלקם גם למריחה חיצונית על הקרקפת. מעבר לטיפולים טבעיים קיימת גלולה בשם פרופסיה לגברים, אך חשוב לדעת שהיא עלולה לפגוע בתפקוד המיני ובפריון הגבר. כמו כן, היא אינה מתאימה לשימוש על ידי נשים". 

               

              ______________________________________________________

               

              ואיך התמכרו הסלבס לסם היופי מהוואי?

              קוסמטיקה או אקזוטיקה? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)
              קוסמטיקה או אקזוטיקה? לחצו על התמונה לכתבה המלאה (צילום: Gettyimages)

               

               

               

               
              הצג:
              אזהרה:
              פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד