דיאטה

    לאכול את הסטייק או להשאיר אותו שלם? 11 טיפים מעשיים ל'על האש'

    לפעמים חייבים לחגוג, רק רצינו שתדעו שיש דרך פחות מזיקה לעשות זאת. הדיאטנית סיון פלג עם הסבר וטיפים שיהפכו את המנגל המסורתי לבריא יותר

    סיון ורקר-פלג

    |

    30.04.17 | 08:03

    עד סוף הכתבה תדעו מה לא בסדר בתמונה הזאת  (צילום: Shutterstock)
    עד סוף הכתבה תדעו מה לא בסדר בתמונה הזאת (צילום: Shutterstock)

    נתחיל רגע מהסוף: המטרה של הכתוב היא לא להרוס לכם את החג ולגרום לכם להבריז מהעל האש שלכם. כל מי שמכיר אותי יודע שאני בעד לחגוג את החגים ולחגוג את החיים, רק לעשות זאת הכי בריא שאפשר. ועכשיו אחרי שנרגענו, בואו נדבר רגע על המנגל הקרוב שלכם:

    לאחרונה נראה כי בכל מזון שאנו אוכלים (במיוחד אלו הטעימים לנו ביותר), מישהו ימצא לנו גורם לא בריא ויגרום לנו לחשוש לאכול אותו או לפחות ליהנות ממנו פחות. הבעיה היא, שאם האיסור מגיע דווקא בחג אהוב, המלווה במפגש חברתי מהנה ומסורת ענפה של נפנופים, יש סיכוי לא רע לבאסה רצינית.

     

    על האש זה לא רק אוכל (צילום: Shutterstock)
      על האש זה לא רק אוכל(צילום: Shutterstock)

       

      רבות דובר על בשרים בכלל ועל בשרים על האש בפרט, והדיון עולה בכל שנה סביב יום העצמאות. אז מה בעצם כל כך לא בריא ב-'על האש'?

      במחקרים שונים נמצא כי החלבון, המרכיב העיקרי בבשר, משנה את צורתו כאשר הוא מבושל בצורה המערבת טמפרטורה גבוהה ועשן ישיר ומשחרר חומרים כימיים הנקראים קרצינוגניים (גורמי סרטן) ובשמות פחות אטרקטיביים: PAH ו- HCA. לחומרים אלו יכולת להזיק לDNA שלנו ולגרום לסוגי סרטן שונים. בעולם המדעי מתנהל דיון סביב יכולתו של בשר אדום כשלעצמו לגרום לסרטן (במיוחד במעי הגס) אך אין הרבה ויכוח לגבי הסכנה הבריאותית הנובעת מתהליך שעוברים כל סוגי הבשרים על האש. לכן, למרות הטעם והמסורת כדאי להתייחס לבעייתיות הנושא.

       

      השיפודים האלה דווקא נראים די בריאים (צילום: Shutterstock)
        השיפודים האלה דווקא נראים די בריאים(צילום: Shutterstock)

         

        כך תצמצמו את הנזקים ותיהנו מעל האש קצת יותר בריא:

         

        • בחרו בנתחים טריים ואיכותיים ולא בבשר קפוא או מוצרים מעובדים/מוכנים. מאכלים כמו קציצות, קבבים והמבורגרים מומלץ להכין בבית מבשר שנקנה טרי ונטחן סמוך למועד הבישול.
        • העדיפו נתחי בשר רזים יחסית. בנתחים כאלה, העשן שגורם להיווצרות החומרים הרעילים יהיה חלש יותר, כי פחות שומן יטפטף על הגחלים.
        • ככל שהבשר ישהה פחות זמן על המנגל – יותר טוב! יחד עם זאת יש להימנע מאכילת בשר שלא בושל דיו ולכן, אם אפשרי - נסו אפילו לבשל/לצלות חלקית את הבשר לפני המנגל.
        • השתמשו במרינדות ביתיות, שבעת הצלייה יעטפו את הבשר ויקטינו את היווצרות העשן המזיק.

         

        כבר רואים שמזה לא ייצא שום דבר טוב (צילום: Shutterstock)
          כבר רואים שמזה לא ייצא שום דבר טוב(צילום: Shutterstock)

           

          • הקפידו לשמור את הבשר בקירור, השתמשו בקרחומים ודאגו להפרדתו משאר המזונות כאשר הוא נא.
          • אל תחכו! בשלו את הבשר מהר ככל הניתן על מנת למנוע את שהייתו בשמש והגרת דם שעלול לטפטף החוצה ולהישרף.
          • למרות האמור בסעיף קודם - הימנעו מהנחת הבשר על אש גלויה. היווצרות החומרים המסרטנים מתגברת ככל שהטמפרטורה עולה. נסו להניח את הבשר לאחר שהגחלים האפירו מעט. מה גם, שכל מומחה למנגל יגיד לכם שאש גלויה רק תשרוף את הבשר מבחוץ ותשאיר אותו נא מבפנים.
          • הימנעו משימוש בנייר אלומיניום בעת המנגל. אם רוצים לצלות נתחים קטנים או דגים, אפשר להשתמש ב'רשת כבדים'.

           

          רשת כבדים היא רעיון מעולה ולא רק לבשר (צילום: Shutterstock)
            רשת כבדים היא רעיון מעולה ולא רק לבשר(צילום: Shutterstock)

             

            • צלו את הבשר על רשת נקייה לחלוטין משאריות פחם של מנגלים קודמים. הצלייה על רשת מלוכלכת דומה לשימוש חוזר בשמן לטיגון: כמות החומרים המסוכנים שיכנסו לגוף שלנו עולה עם כמות החומר השרוף על הרשת.
            • השקיעו גם בירקות: הכינו מהם שיפודים או שלבו אותם בין נתחי הבשר. קחו איתכם ירקות שלמים בכוונה לצלות אותם על המנגל: חצילים, פלפלים, עגבניות, בצל ופטריות לא דורשים הכנה מיוחדת וטעימים מאוד לאחר הצלייה.
            • השתדלו למלא את הצלחת שלכם בעיקר במזונות בריאים, כמו: טחינה ביתית מוכנה, אורז/ תפוח אדמה/ פיתה קלה מקמח מלא, ירקות מבושלים/ מאודים וסלטים מירקות טריים. אל תתמקדו רק בבשר!

             

            סיון פלג היא דיאטנית קלינית, המתמחה בירידה במשקל ובתזונת נשים הרות ולאחר לידה.

             

            ______________________________________________________

             

            מחפשים מתכונים פשוטים לסלטים? נסו משהו מרענן מכאן:

             

             

             לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים (צילום דניאל לילה)
            לחצו על התמונה כדי לעבור למתכונים (צילום דניאל לילה)

             

             
            הצג:
            כל התגובות לכתבה "לאכול את הסטייק או להשאיר אותו שלם? 11 טיפים מעשיים ל'על האש'"
            אזהרה:
            פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד