קופצות לפה: "יויו" – סופגניות ביס
תוניסאיות ללא שמרים בסירופ לימוני

את המתכון הזה מגישים במשפחה של מירב גביש כבר עשרות שנים - ומסיבה טובה: את הכדורים הקטנים והמתוקים האלה קל להכין וקשה להפסיק לאכול

מירב גביש

|

25.12.16 | 15:58

יש גם אופציה לסירופ עם ג'ינג'ר. סופגניות יויו (צילום: מירב גביש)
יש גם אופציה לסירופ עם ג'ינג'ר. סופגניות יויו (צילום: מירב גביש)

סופגניות "יויו" הן כדורי בצק מטוגנים וטבולים בסירופ, שמכינים יוצאי תוניסיה. ניקול, אמה של גיסתי, מכינה אותן כבר 50 שנה לפי מתכון שעובד מדור לדור, ולשמחתי היא הסכימה לחלוק אותו אתי.

 

הייחוד של ה"יויו" הוא לא רק קלות ההכנה, אלא גם הסירופ הלימוני שבו טובלים אותן אחרי הטיגון. הוא מכונה "עסל" (דבש), אבל מורכב רק מסוכר, מים ולימון.

 

בפעם הראשונה הכנתי את הסופגניות בצורה המסורתית: טבעת בצק קטנה, כמו כעך – וטבלתי אותן בעסל. בהמשך החלטתי להשתעשע והכנתי כדורים קטנים עם שני סירופים נוספים: מייפל ולימון; וג'ינג'ר, ליים ולמון גראס. יצא להיט.

 

מרכיבים

כ-50 סופגניות ביס

 

לסופגניות

  • 1/2 3 כוסות פחות כף (500 גרם) קמח, מנופה
  • 2 ביצים
  • 1/2 כוס + 2 כפות (125 גרם) סוכר
  • 1/2 כוס + 2 כפות (150 מ"ל) שמן
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים או מיץ תפוזים
  • 1 שקיות סוכר וניל או 1 כפית תמצית וניל
  • 1 שקית (10 גרם) אבקת אפייה
  • קליפה מגוררת מתפוז אחד
  • שמן לטיגון עמוק
  • לקישוט (לא חובה): קוקוס טחון

 

אפשרות א' לסירופ: עסל

  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • מיץ מ-1/2 לימון

 

אפשרות ב' לסירופ: ג'ינג'ר, ליים ולמון גראס

  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 1 כוס (240 מ"ל) מים
  • קליפה מגוררת מליים שלם או מ-1/2 לימון
  • 3 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קלוף ופרוס גס
  • 2-1 ענפי למון גראס, חצויים לרוחב וחתוכים גס

 

אפשרות ג' לסירופ: מייפל ולימון

  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 1 כוס (340 גרם) מייפל
  • 1 כוס מים
  • מיץ מ-1/2 לימון

 

אופן ההכנה

1. שמים בקערת המיקסר את כל מרכיבי הסופגניות, למעט השמן לטיגון והקוקוס (אפשר ללוש גם ביד). לשים עם וו הלישה 4-3 דקות, עד שמתקבל בצק רך ונעים למגע.

 

 (צילום: מירב גביש)
    (צילום: מירב גביש)

     

    2. מכסים את הבצק במגבת ונותנים לו לנוח 30-20 דקות.

    3. בינתיים מכינים את הסירופ שרוצים: שמים בסיר את מרכיביו, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית כ-20 דקות, עד שהסירופ מסמיך. אם מכינים את סירופ הג'ינג'ר – מסננים אותו.

    4. מקררים את הסירופ לטמפרטורת החדר.

    5. מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק ל-8 חלקים שווים ויוצרים מכל חלק גליל בקוטר 2 ס"מ. חותכים את הגלילים למקצעים באורך 2 ס"מ ויוצרים מהם כדורים.

     

     (צילום: מירב גביש)
      (צילום: מירב גביש)

       

      6. מטגנים את סופגניות ה"יויו" בשמן עמוק על אש בינונית, עד להזהבה. מעבירים לצלחת מרופדת במגבות נייר או למסננת ומקררים קלות.

       

       (צילום: מירב גביש)
        (צילום: מירב גביש)

         

        7. טובלים את הסופגניות בסירופ לכמה שניות, כך שהוא יעטוף אותן היטב (חשוב שהסירופ לא יהיה חם). אם רוצים, מגלגלים אותן בקוקוס טחון.

         

         (צילום: מירב גביש)
          (צילום: מירב גביש)

           

           

          --------------------------------------------------------------------------------------------------

           

          וכדי לאזן את המתיקות של הסופגניות: ניוקו פריטו - לחמניות ביס מטוגנות מאיטליה. לחצו על התמונה כדי לעבור למתכון

           

            (צילום: צביקה טישלר, סגנון: ענת לבל)

           

           
          הצג:
          אזהרה:
          פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
          מתכון מהיר
          כשר פרווה
          דרגת קושי קלה
          דירוג הגולשים (9 מדרגים)
          לחצו על הלבבות כדי לדרג