עריץ הטרנד הצבאי: פרידה מהסגנון הבלתי נשכח של פידל קסטרו

מדי הזית הקבועים, כובע המצחייה המרובע, אוסף שעוני הרולקס, חליפות אדידס שלבש בזקנתו והסיגר הנצחי – כך ניסח המנהיג הקובני את דמות הלוחם ללא חת

איתי יעקב

|

27.11.16 | 11:15

צפו: פידל קסטרו נואם בקובה, 1963
צילום: Gettyimages
הבחירה במדים צבאיים כלבוש ייצוגי ורשמי העבירה לנתיניו מסר קבוע וברור: קסטרו הוא אדם עממי נטול סממני אופנה, מגויס למטרה, לוחם ללא חת, מנהיג (צילום: Gettyimages)
הבחירה במדים צבאיים כלבוש ייצוגי ורשמי העבירה לנתיניו מסר קבוע וברור: קסטרו הוא אדם עממי נטול סממני אופנה, מגויס למטרה, לוחם ללא חת, מנהיג (צילום: Gettyimages)
מתחילת דרכו הפוליטית נהג קסטרו ללבוש מדי זית צבאיים וכומתה בצבע אדמה, שמאוחר יותר הוחלפה בכובע מצחייה מרובע (צילום: rex/asap creative)
מתחילת דרכו הפוליטית נהג קסטרו ללבוש מדי זית צבאיים וכומתה בצבע אדמה, שמאוחר יותר הוחלפה בכובע מצחייה מרובע (צילום: rex/asap creative)
מותו העלה מחדש את הדיון בין מתנגדיו לתומכיו (צילום: rex/asap creative)
מותו העלה מחדש את הדיון בין מתנגדיו לתומכיו (צילום: rex/asap creative)
 

מותו של מנהיג קובה לשעבר פידל קסטרו, העלה מחדש את הדיון בין מתנגדיו לתומכיו – בין מי שראו בו מהפכן פוליטי שעמד בגבורה מול ארצות הברית הקפיטליסטית, שניסתה להתנקש בחייו לא פעם, לבין מי שלא שכחו את זכויות האדם שהפר בקביעות, תוך הקמת מחנות כפייה למתנגדיו, ובהם לא מעט מבני הקהילה הלהט"בית.

 

 

הניו יורק טיימס דיווח אתמול (שבת) כי בשעה שנודע למאות אלפי בני הקהילה הקובנית החיים בארצות הברית על מותו של קסטרו, יצאו עשרות אלפים לרחובות מיאמי והניפו את דגלי קובה, חוגגים את מותו של האיש שהפריד אותם מבני משפחתם, גזל את רכושם, הרג את היקרים להם מכל, וגרם להם לגלות ממולדתם. מנגד, יש מי שזוכרים לו חסד נעורים ורואים בו מהפכן צעיר ששחרר את קובה מידיו של הדיקטטור פולחנסיו בטיסטה. "מותו של המנהיג הקובני בגיל 90, הוא אובדן אחד מראשי ההתנגדות לקפיטליזם ולאימפריאליזם במאה העשרים, ושל אחת הדמויות החשובות ביותר במאבק השחרור של העמים המדוכאים", נכתב בהספד שפורסם בעמוד הפייסבוק של תנועת חד"ש הקומוניסטית.

 

עוד בערוץ האופנה

 

הקונצנזוס היחיד סביב קסטרו היה בבועת האופנה, שהניחה בצד מחלוקות פוליטיות לטובת סגנון אישי (צילום: rex/asap creative)
    הקונצנזוס היחיד סביב קסטרו היה בבועת האופנה, שהניחה בצד מחלוקות פוליטיות לטובת סגנון אישי(צילום: rex/asap creative)

     

    הקונצנזוס היחיד סביב קסטרו היה בבועת האופנה, שהניחה בצד מחלוקות פוליטיות לטובת סגנון אישי. מתחילת דרכו הפוליטית נהג קסטרו ללבוש מדי זית צבאיים וכומתה בצבע אדמה, שמאוחר יותר הוחלפה בכובע מצחייה מרובע, שהפך עם השנים לסימן ההיכר שלו. הסיגר הקובני היה נעוץ בפיו באורח קבע, סמל לגבריות מאצ'ואיסטית והתשובה הקובנית לדמות איש המרלבורו האמריקאי המלוטש והמלוקק. בדומה למנהיגים קומוניסטים אחרים כמו מה דזה דונג הסיני, או הדיקטטור הצפון קוריאני קים ג'ונג איל שהלך לעולמו ובנו קים ג'ונג און – הבחירה במדים צבאיים כלבוש ייצוגי ורשמי העבירה לנתיניו מסר קבוע וברור: קסטרו הוא אדם עממי נטול סממני אופנה, מגויס למטרה, לוחם ללא חת, מנהיג.

     

    A photo posted by Hector ★ (@hectorsr91) on

     

    אבל דימויים לחוד - בבחינה מעמיקה יותר של מלבושיו של קסטרו מתגלה אדם שונה לחלוטין מאידיאולוגיה שייצג - נהנתן, חובב מותגים. בתמונה שפרסם אתמול אתר יאהו ממפגש של קסטרו עם שליט ברית המועצות לשעבר ניקיטה חרושצ'וב מאפריל 1963 בקרמלין, מתועד קסטרו מדליק סיגר קובני, כשעל ידו הימנית תלויים שני שעונים של חברת היוקרה השוויצרית רולקס. מדוע שעון אחד ולא שניים? כדי שיוכל לדעת את השעה במוסקבה ובהוואנה בו זמנית. ולמה מנהיג קומוניסטי עונד על ידו שעון יוקרה? כפי שניתן ללמוד מהאתר הרשמי של חברת רולקס, לקסטרו ולחברו הקרוב דאז צ'ה גווארה היתה חיבה מיוחדת לשעונים של החברה, והוא החזיק במספר לא קטן של דגמים שענד באופן קבוע.

     

    האחד בבגדי כמורה לבנים, השני בעליונית של אדידס. הפגישה בין האפיפיור וקסטרו (צילום: Gettyimages)
      האחד בבגדי כמורה לבנים, השני בעליונית של אדידס. הפגישה בין האפיפיור וקסטרו(צילום: Gettyimages)

        

      מותג אופנה נוסף שהיה חביב עליו עם פרישתו מהחיים הפוליטיים, היה אדידס. בתמונות של קסטרו מהשנים האחרונות כסבא חביב ומזוקן, נראה כי הוא הקפיד על לבישת חליפות שני חלקים ספורטיביות של החברה הגרמנית, אפילו במפגש ההיסטורי עם האפיפיור בשנת 2006. בעוד האחד התייצב למפגש בבגדי כמורה לבנים, השני בחר כאחרון ההיפסטרים בעליונית כחולה עם שלושת הפסים המפורסמים של המותג. בכתבה שפורסמה באתר באזפיד בחודש מאי השנה, נשאלה חברת אדידס על הקשר ההדוק עם קסטרו. "אין לנו חוזה עם קסטרו", ענתה דוברת החברה, "הסיבה שקסטרו מצטלם במוצרי החברה בשנים האחרונות היא פשוטה: עד שנת 2012 אדידס היתה שותפה רשמית שהלבישה את ספורטאי המדינה".

       

      ענף האופנה זינק על היעד האקזוטי החדש. תצוגת הקרוז של שאנל בהוואנה (צילום: Gettyimages)
        ענף האופנה זינק על היעד האקזוטי החדש. תצוגת הקרוז של שאנל בהוואנה(צילום: Gettyimages)

         

        לאחר תום שלטונו של קסטרו, ובעיקר בשנה האחרונה, נפתחה קובה לתעשיית האופנה הבינלאומית, כחלק מחידוש היחסים הדיפלומטיים עם ארצות הברית. ענף האופנה זינק על היעד האקזוטי החדש, עם קולקציות שעוצבו בהשראת קובה ותצוגת הקרוז של שאנל שהתקיימה בהוואנה בחודש מאי האחרון, וכללה פריטי לבוש שהתכתבו עם המדים הצבאיים של המנהיג והכומתה של צ'ה גווארה. לקראת אולימפיאדת ריו, הושקו בקובה גם מדי הנבחרת היפים ביותר למשחקים האולימפיים, בעיצוב מפתיע של מעצב הנעליים הצרפתי הנודע כריסטיאן לובוטן. עם ביקורן של בנות משפחת קרדשיאן במדינה השנה, קובה, כך נדמה, הפכה למקום הכי לוהט בחצי הכדור המערבי.

         

        A photo posted by Khloé (@khloekardashian) on

         

        עוד מוקדם לנבא כיצד ישפיע מותו של פידל קסטרו על העם הקובני והממשל במדינה. מה שבטוח, דמותו לא תהפוך לאיקונית כמו זו של צ'ה גווארה ותודפס על חולצות טי הנמכרות בחנויות לתיירים. הטרנד הצבאי, לעומת זאת, שקסטרו היה ממוביליו, יישאר איתנו עוד שנים רבות.

         

        ומה עובר על משפחת קרדשיאן-ג'נר-ווסט? 

        לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: Gettyimages)
        לחצו על התמונה כדי לגלות (צילום: Gettyimages)

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד