כשבעלי הבית – הוא הייטקיסט, היא מעצבת אופנה ושניהם בשנות ה-30 לחייהם – פנו לדנה גוטמן ורותם סולרצ'יק (סטודיו 37) כדי שיעצבו בעבורם את הדירה שרכשו בגבעתיים, ביקשה בעלת הבית, שמאוהבת בסגנון אירופאי, דבר שלא שומעים כל יום: לעצב את הדירה כאילו היא חיה בפריז.
זוג המעצבים נענה לאתגר, וכשנכנסים לדירה בקומה השנייה בבניין שנבנה בשנות ה-80, במעלה אחת מגבעות העיר, באמת נושבת ממנה רוח אחרת. לא ממש פריז, אבל גם לא עיר ישראלית מיוזעת. לאווירה ה"אירופאית" תורמים רהיטים כמו ספת קטיפה כחולה, גדולה, תפורה בטכניקת הכפתורים (קפיטונאז'), שניצבת במרכז הסלון; שימוש נרחב בפרופילים דקורטיביים (קרניזים) מעל דלת הכניסה, מסביב לדלתות הפנים, בין קירות החלל המרכזי לרצפה ולתקרה שלו, ולרוחב קיר הסלון. גם וילון דו-שכבתי גדול מוסיף לאווירה הלא-ישראלית.
בסלון: ספת קטיפה כחולה דומיננטית
הדירה (114 מ"ר) הייתה מושכרת במשך שנים, ומצבה היה בהתאם. אחרי שנרכשה, החל השיפוץ בהריסת כל הפנים למעט עמודים תומכים וקיר אחד.
עכשיו דלת הכניסה נפתחת למבואה. מצדה השמאלי ארון כניסה, שנצבע בכחול כהה בעבודת יד, והותאמו לו ידיות מוזהבות. לצדו שתי מגירות תלויות ומעליהן, על קיר בגימור של טיח במראה בטון ישן, במעין נישה, תלויה מראה ממוסגרת שפיתוחיה צבועים בזהב. המבואה מוארת במנורה תלויה. מול הארון והשידה, מצדה הימני של המבואה, שתי דלתות – האחת מפרופיל בלגי שחור וזכוכית, שמובילה לסטודיו הבייתי לעיצוב אופנה, והשנייה לבנה, קלאסית, בפתח שירותי האורחים.
בין מבואת הכניסה לקיר המרכזי של הסלון נבנתה ספרייה גדולה מעץ צבוע לבן, עם מדפי פח, שתיכננו המעצבים. בסמוך לספרייה כורסת קריאה מרופדת בצבע בז' ושרפרף מבטון. משני צדיה עציצים גדולים.
מהכניסה מתאפשר מבט לכל אורכו של החלל הציבורי. מהסלון מביטים החוצה מבעד לחלון ויטרינה גדול, והקיר המרכזי של הסלון חולק לשלושה באמצעות הקרניזים העדינים. לצד הקיר ניצבת שידת טלוויזיה ממתכת, ומולה ספת הקטיפה הכחולה והדומיננטית. הסלון אינו גדול ושאר פריטי הריהוט בו קלילים: שתי כורסאות עור על רגליים מצינורות ברזל, שולחן מפלסטיק שקוף, שולחנות צד שאחד מהם עשוי משטח שיש עם רגלי זהב והשני מברזל שחור, ומנורה עומדת.
מתחת לחלון הוויטרינה נבנה אדן חלון משיש, מעין ספסל, המאפשר לאחסן תחתיו חפצים. השכבה הבהירה והאוורירית של הווילון הגדול מגיעה עד אליו, והשכבה הכהה שלו, האטומה, מגיעה עד לרצפה.
במטבח: נישה לבקבוקי יין
המטבח גובל בגב הספה הגדולה ובנוי בצורת ר'. ארונות הגובה שמקיפים את המקרר ותנור האפייה עשויים מפורניר אגוז ומוטמעים בנישה שנוצרה בקיר היחידי שלא נהרס בשיפוץ. ארונות המטבח הנמוכים, הצבועים באפור, מוקמו עם משטח העבודה והכיור שמעליהם, מתחת לחלון.
במרכז המטבח אי לבן, שעוטף עמוד תומך רחב בגימור בטון. באי יש עמדת בישול, ושני מקומות הישיבה לצדו משמשים לארוחות היומיום. מקומות ישיבה נוספים, מסביב לעמוד, מיועדים לאירוח. האזור מואר בשתי מנורות תלויות. בארון אחסון לבן, בקיר שלצד האי, יש נישה מיוחדת לשמירת בקבוקי יין שוכבים, ומחת למשטח העבודה מקרר יין נוסף.
בחדר השינה: גב מיטה ייחודי
האזורים הפרטיים נמצאים בחלק האחורי. חדר השינה עוצב בהשראת חדרי מלון מפנקים. מול דלת הכניסה יש חדר ארונות ארוך וצר, ומימין לה ארון בגדים נוסף.
הקיר שעליו נשענת המיטה נצבע באפור בהיר. גב המיטה תוכנן על ידי המעצבים. הוא עשוי לוחות עץ בגובה מטר וחצי, ובמרכזו גומחה שאליה נכנסת המיטה ושנצבעה בכחול עמוק. בראש גב המיטה מדף מעץ אלון מבוקע, שעליו מונחים ספרים ותמונות. משני צדי המיטה שידות שונות, אחת בסגנון קלאסי והשנייה מבטון שחור. מעליהן תלויות שתי מנורות קריאה שנרכשו בשוק הפשפשים בלונדון ובתל אביב.
גם מתחת לחלון הוויטרינה בחדר השינה יש סף שיש, שיוצר מעין ספסל לאורך החלון, המכוסה גם כאן בווילון דו-שכבתי. משלימים את החדר ארון מצעים ירוק, שנצבע ביד ולו דלתות זכוכית; ושידת איקאה לאחסון נעליים, שהידיות שלה הוחלפו. שידת הנעליים ניצבת מתחת למכשיר הטלוויזיה.
חדר הרחצה מוקם מול חדר השינה. זהו חדר גדול ומפנק. הרצפה שלו מחופה בגרניט שחור דמויי פרקט, ובנישות שתוכננו בו מוקמו ארון שירות עם דלתות מראה, מכונת כביסה ומייבש, ואסלה שהקירות סביבה חופו בפסי דקורציה לבנים. החלק הרטוב, שכולל מקלחון ואמבטיית ישיבה, סגור בדלת זכוכית, ומולו, במרכז החדר, ארון כיור מבמבוק.
בדירה שני חדרים נוספים. אחד מהם משמש כחדר עבודה זמני, ויהפוך בבוא העת לחדר ילדים; השני, בכניסה לדירה, משמש את הסטודיו לעיצוב אופנה של בעלת הבית. כדי לבדל את הסטודיו משאר חלקי הדירה המחופים פרקט, כוסתה רצפתו בשכבת בטון דקה. בשירותי האורחים חופה הקיר בגובה כמטר בפסים דקורטיביים צבועים בחום כהה.
"זה היופי בליצור בועה"
"הסגנון האירופאי לא טבעי לנו", מודים המעצבים, "אבל הסתקרנו להתנסות בו. התהליך כלל דיונים על מינון נכון ושילובים. רצינו להרגיש פריז, אך מצד שני לשמור על קשר למציאות, לא תלושים. הקרניזים הדקורטיביים לצד השימוש בבטון מוסיפים שיק ואורבניות. התוצאה היא לא ארמון ורסאי, אלא דירה של פאשניסטה פריזאית".
לדעת המעצבים, ברגע שנכנסים למעטפת דירה קיימת, כל גחמה מקובלת כל עוד היא לא משפיעה על המרחב שמחוץ לה. "זה היופי בליצור בועה, שמאפשרת לאנשים לחזור הביתה לגבעתיים ולהרגיש באירופה", אומרת גוטמן, "וזה בדיוק העניין של לספר סיפור, שיכול להיות פנטזיונרי".
ואיך נראית דירתם של צמד המעצבים גוטמן וסולרצ'יק? לחצו על התצלום
מנורה תלויה בכניסה: וינטג' מצרפת
שולחן קפה: קרטל
שולחן ברזל שחור-רגל, כורסת קש בחדר השינה: גלוריה מונדי
שטיח בסלון: נקנה בלונדון
שיש: פרביטל
כורסת קריאה לצד הספרייה: טולמנ'ס
הדומי בטון: קנה קש
סלסלת ביצים, קרשי חיתוך, סירי נחושת: שווקים בצרפת
שעון במטבח: היבינו; שעון בסטודיו: מלונדון; מנורת שעם בכניסה: הביטאט
נגרות - יעקב אלמסי; מטבח - רגבה; קרניזים - דקור סטאר; חיפויים - חזי בנק; וילונות - בדי עלית; גופי תאורה - אילת תאורה, קרן אור; פרקט - יוריסטה; עבודות פליז ונחושת- רומנו; עבודות ברזל - ווילי ברזל טבעי