מיקום: כביש 443, בירכתי מושב בן שמן

למה: ריחות של פעם

חבל"ז: כפר קטן באמצע המדינה

שמועה גונבה לאוזנינו שבכרם בן שמן עומדים בתים מרהיבים בני 100 שנה ויותר, אז יצאנו לסיור בשטח: מעבר למושב בן שמן, הלאה על כביש 443 הישר לכניסה לבית הספר בן שמן, בית הגידול של נשיאנו התשיעי, שמעון פרס. נופפו לשלום לשומר בכניסה (זה תמיד עובד), חילפו על פני בתי כפר הנוער ועל פני מתחם החצר הפנימית עם גדר האבן הישנה והגיעו לשדרת הפיקוסים העבותה - סימן ההיכר של כל מושב ותיק. השלט מימין יאשר שאתם בפתחה של ההיסטוריה: כרם בן שמן.

  (צילום: תומר מירום)

פנו ימינה בקצה השדרה, עיברו על פני שער דקלים וחנו במתחם העפר - מול בית האבן השומם מוקף דקלי וושינגטוניה. היכנסו פנימה וראו את העובי הקירות ומשקופי האבן העגולים. אפשר להיכנס ולהציץ על נוף העמק מבעד לחלונות האבן.

חיזרו לרחוב הראשי והיחיד של הכפר: מימין שלושה מבני אבן צנועים ומטופחים ובהמשך עוד כמה מבנים מתקופה מאוחרת יותר. עצי חרוב, דקלים וקזוארינות ילוו אתכם לאורך הרחוב יחד עם תחושה חזקה של היסטוריה וחוויית ביקור בכפר אירופאי קטן ומטופח: חצרות פרחוניות, דשאים ועצים עבותים. גם נדנדת עץ וכלבים נובחים.

  (צילום: תומר מירום)

המקום הוקם ב-1920 על ידי 12 משפחות על הציר הראשי לוד- בית נבאללה. ב-1920 התגוררו בו עשר משפחות צורפים שהובאו למקום מתימן ביוזמתו של מיסד בצלאל פרופ' בוריס שץ שחלם על יסוד מושבה "בצלאלית". בתי האבן שמשו כבתי מלאכה ומבני ציבור. במלחמת השחרור פונו התושבים למרות שהישוב לא הותקף וחזרו אליו ב"טפטוף איטי" ב-1950. היום מתגוררות בו כ-30 משפחות בלבד, חלקן מצאצאי המייסדים.

  (צילום: תומר מירום)

בסיום תוכלו לעצור בחצר הישנה והמטופחת שמוקפת מבני אבן משופצים או לפנות שמאלה בצאתכם מהישוב ולהמשיך לכיוון כפר דניאל. שם תמצאו את icaffe - בית קפה מטופח בבית ערבי ישן. אתם יכולים גם לפנות ימינה לכיוון יער בן שמן - למנגל, לפקנק, לדווש באופניים או סתם לטייל.