רק בשבוע שעבר עסקתי כאן בשאלה שמטרידה רבים מאיתנו: איך מפסיקים לריב על כסף ומחזירים אלינו את האהבה.

השבוע התכוונתי לעסוק בנושאים אחרים, אולם קוראים רבים בחרו לשתף אותי בעימותים בזוגיות שלהם בנושאים פיננסיים כאלה ואחרים, ולכן החלטתי לעסוק בנושא גם השבוע.

לפני שאנו מתחילים, חשוב שלא נתחסד. כסף, חברים, יכול לקנות כמעט כל דבר. הוא קונה הנאות שונות ומשונות, מממש פנטזיות רבות ומצליח לעוור אפילו עיני חכמים. אבל מה שהעין לא רואה, כנראה שהלב מרגיש. ואם נשכיל להקשיב ללב לפעמים הוא יציל אותנו מחיי שיממון ויגלה לנו עולם אחר, וסביר להניח שטוב ומאושר יותר.

אחת הקוראות שפנתה אלי היא דפנה (שם בדוי), שחלמה תמיד על בעל עשיר. מאז ומתמיד האמינה שבעל עשיר הוא הפתרון שיסיר מעליה את טרדות היום יום ויאפשר לה חיי לוקסוס ומותרות. גם אמה, שהכירה את בתה מהיום שנולדה ומכירה את רצונותיה הבלתי נגמרים, אמרה לה: "את תוכלי לחיות רק עם בעל מיליונר. עם בעל רגיל תהיי אומללה".

חלום חייה של דפנה היה, אם לתמצת זאת למילה אחת, לבזבז. "אהבתי את העובדה שיש בידי כרטיס אשראי", היא כתבה לי, "אהבתי לרכוש כל מה שרק מתחשק לי מבלי לחשוש ולחשוב פעמיים. רכשתי בגדים ונעליים בתחילת כל עונה (ולא בסוף עונה), קניתי מכונית חדשה ישר מהסוכנות ולא משומשת או מליסינג ונסעתי לחו"ל מתי ולאן שרק חפצתי. נהניתי להתחדש ולהשתנות כמה שיותר ובתדירות גבוהה ביותר, והכי חשוב: בלי שתהיה לי מועקה בלב".

רוצים עוד טורים של ד"ר ירון מאיר?

לפני כמה זמן פגשה דפנה בחור עשיר והחלה לצאת עמו. היא הפכה את עצמה למכונה שמצליחה להתעלם מהעובדה שאם תינשא לו יהיו לה חיים משעממים. כך העבירה ימים, שבועות וחודשים בהתמסרות עיוורת למנעמי החיים הטובים שקנתה לה בכמות בלתי מוגבלת של מרשרשים. בסוף, כמובן, היא גם הסכימה להינשא לו.

אבל מה ששבר בסוף - לא, לא את הכוס בחופה - את גב הגמל הייתה העובדה שכסף שזורם כמים היה הדבר היחיד שזרם במערכת היחסים. בשלב מסוים דפנה פקחה את עיניה וגילתה, לתדהמתה הרבה, שאין שם כלום מעבר לעסקה טובה שבהחלט מניבה תשואה חיובית.

עם הזמן הדבר ממש החל לעורר בה חלחלה.

לסיפור של דפנה יש מוסר השכל שכולנו יכולים ללמוד ממנו. הכיס יכול להיות מלא, אבל כשהלב ריק... נו, אתם יודעים לבד מה קורה.

חשוב מאוד לשים לב: לא הכסף הוא זה שמעוור את עיני החכמים, אלא ההנאות שהוא מאפשר או מה שהוא מעניק לנו: בטחון, שליטה, חופש, כוח ומה לא. כמעט כל תענוג ניתן לרכוש בכסף. אבל רק כמעט.

דפנה שהתה לצד גבר שהיה מאוד נדיב וכל הזמן נתן ונתן, והיכולת שלה לקנות ולקנות הפכה לממכרת. הסטנדרטים שלה השתנו מקצה לקצה. מה שבעבר היה נראה לה כמו פנטזיה שאולי תוכל להגשים בעוד עשרות שנות עבודה קשה הפך פתאום למציאות נושמת ובועטת.

אלא שמסתבר שיש מחיר להגשמת הפטזיה שלה: דפנה גילתה שככל שרכישותיה גברו הנשמה שלה פשוט התרוקנה.

משיחה עם דפנה היא סיפרה כי ממש ראתה כיצד החיים שלה עלולים לעלות על דרך הריקנות, השקריות והכוח הסנובי שהכסף הזה מקנה לה. דפנה הייתה צריכה להיווכח על בשרה שבדברים השייכים לעצם החיים ולמהות הקיום הכסף לא תמיד יכול לתת מענה.

רגע לפני הזמנת אולם, שמלה ולהקה, החליטה דפנה לבטל את החתונה.

ללא הצהרות והכרזות גדולות נראה לאחרונה כי מתחת לפני השטח, גם אצל דפנה וגם אצל רבים אחרים, מתחוללת מעין מהפכה שקטה ביחס לכסף. ניתן ממש להבחין כי מתפוגגת התחושה שכסף יצליח לנטרל שעמום וריקנות.

אני מקבל את הרושם כי דווקא הדור הצעיר מתחיל להבין שלכבוש ולרכוש את העולם זה לא הדבר החשוב ביותר. המסר שהכסף שאמור לממש את הפנטזיות הגרנדיוזיות ביותר גורם לנו בזמן אמת לתחושת חוסר נוראית מתחיל לחלחל. והנה, עם הזמן והשנים שחולפות מסתבר שלא ניתן למצוא את המילוי שהנפש כה זקוקה לו.

לכן אני מציע להתחיל להנות מהצד השני של המטבע. בעולם שלנו הכסף מסמל את הכוח והשליטה ויוצר הנאה וסיפוק. אבל רק מסמל. בפועל הוא לא מספק את הסחורה האמיתית. אז מה עושים? מחליפים את הכסף הגשמי ברוחני.

איך עושים את זה? נהנים יותר מהנתינה מאשר מהקבלה. נשמע קלישאתי, אבל עובד. תנו מעצמכם קצת יותר, כי רק כך באמת ניתן להנות מהחיים באמת.

חשבו על כך: מהיום שנולדנו התרגלנו שההנאות קיימות רק כשאנו מקבלים מתנות והפתעות, כך, למעשה, התחלנו "לקבל". עם הזמן, כשאנו מקבלים ולא מרגישים סיפוק רוחני, ניתן להבין כי זו לא ההנאה האולטמטיבית בחיים, ובדרך זו לא נוכל להרגיש סיפוק אמיתי. לראייה, ראו מה קרה לדפנה.

זה הזמן להפוך את המטבע בזוגיות שלנו, ולהיות הצד הנותן, ולא רק המקבל, בכל תחום. רק כך נגיע לזוגיות טובה ומאושרת.

  • ד"ר ירון מאיר הוא מגשר, בורר, מאמן, מטפל רב תחומי ומנכ"ל חברת יעד גישור