ליאת לוי

לסופרפודס יש תוחלת חיים קצרה להפליא, ומהר מאוד סנסציה אחת מוחלפת באחרת טובה יותר, בריאה יותר ובעיקר טרנדית יותר. אז תכירו את הלהיט האחרון - המאצ'ה, אבקת תה ירוק שמוכרת ביפן כבר מאות שנים, אבל לאחרונה האמריקאים גילו אותה, ובגדול. סן פרנסיסקו היא צרכנית המאצ'ה הגדולה בעולם (אחרי יפן, כמובן). בברוקלין נפתח לאחרונה מאצ'ה בר, מקום שמגיש אך ורק משקאות על טהרת האבקה הירוקה, מלאטה ועד לשוט סטייל אספרסו. כוהנת הבריאות גווינת פלטרו היא כבר מעריצה של משקה הפלא, וסינדי קרופורד הכניסה אותו לקו ארוחות הבריאות שלה. וזה עוד לפני שדיברנו על רשת האינסטגרם, שם הסולמית matcha# זכתה עד היום ליותר מ־600 אלף שיתופים.


המאצ'ה זכתה לכינוי "אספרסו בריאות" בשל העובדה שהיא מספקת בוסט של אנרגיה במחצית מכמות הקפאין שבכוס אספרסו. היא מכילה ערכים תזונתיים גבוהים, מאזנת את רמת הסוכר בגוף, מסייעת בהורדת הכולסטרול, ובעיקר מכילה נוגדי חמצון בריכוז הגבוה פי עשרה (ויש הטוענים פי 12) מזה הקיים בתה ירוק רגיל. הסיבה לכך פשוטה: בתה ירוק אנחנו מקבלים רק מה שנפלט מהעלה, ואילו המאצ'ה היא העלה עצמו במצב צבירה טחון.

איך זה עובד:

עלי התה הירוק גדלים בתנאי צל במשך כשלושה שבועות עד לקטיפתם. הגידול בצל מאיץ את ייצור הכלורופיל, מה שמעניק למאצ'ה את צבעה הירוק הבוהק, ואת ייצור חומצת האמינו תיאנין, המסייעת בשימור האנרגיה בגוף. אחרי קטיף ידני ותהליך ייבוש נטחנים עלי הקסם לאבקה. היפנים משתמשים בה לא רק לשתייה (יחד עם חלב וסוכר) אלא גם לתיבול מאכלים. במערב יש מי שמפזר את המאצ'ה על סלט, דונאטס וגלידות.

להחליף את התה הירוק במאצ'ה?

"בתה אנחנו מקבלים רק את מי החליטה, ובמאצ'ה את העלה הטחון עצמו, כלומר המשקה הופך לחזק יותר ויש להיזהר בצריכתו", אומר אייל שפרינגר, מטפל ברפואה סינית, אחראי תחום תזונה אינטגרטיבית ביחידה לרפואה משולבת־משלימה למטופלים אונקולוגיים, המרכז הרפואי תל אביב. "עלי התה הירוק מעכבים את ספיגת הברזל בגוף, לכן לאנשים שסובלים ממחסור בברזל כדאי להיזהר בשימוש במאצ’ה, ואם מתעקשים אז רק בהפרש של שעתיים לפחות בין הארוחות. לאנשים שנמצאים במצב עודף - אנשים שמנים, או כאלה שהתזונה שלהם מבוססת על בשר ועל חלבונים מהחי - המאצ'ה יכולה דווקא לתרום על ידי ויסות ספיגת הברזל, הפחתת הכולסטרול והפחתת דלקת.
"בנוסף, צריך להבין שהתה הירוק הוא צמח מקרר, ולא סתם הוא משולב ברפואה הסינית עם נוזלים חמים. לדחוף אותו לתוך מילקשייק או גלידה, זו לא הייתה כוונת המשורר”.


השורה התחתונה: אם אתם לא סובלים ממחסור בברזל, אתם מוזמנים לצרוך את המאצ'ה בתדירות המומלצת ברפואה המסורתית - מנה עד שלוש ביום. זאת כל עוד היא לא נצרכת בשעות הערב, אז הקפאין עלול להפריע לשנתכם. בארץ אפשר להשיג אותה בחנויות התה. לרוויה.