מאת: אמיתי גזית

אור

העננות והימים שהתקצרו מפחיתים את כמות האור שמגיעה אלינו. "כשספקטרום האור שאליו אנו נחשפים יורד מ־‭5,000‬ לוקס (יחידת הארה באופטיקה),‬ משתחרר ההורמון סרוטונין, שגורר תגובת שרשרת הגורמת לעייפות ולדכדוך‭,"‬ מסביר הפסיכיאטר ד"ר לוסיאן מוסקוביץ‭.'‬ אימוץ ההרגלים הבאים ישפר את מצב הרוח:
.1‬ התעוררו בשעות ‭6:00‬־‭.8:00‬ זהו המועד הנכון להצית את השעון הביולוגי. כל המחקרים בנושא מראים כי הקדמת שעת ההתעוררות משפרת את מצב הרוח, והשכמה מאוחרת משבשת את השעון הביולוגי.
.2‬ צאו לטיול בוקר. חשוב להגביר את החשיפה לאור בשעות האלה. נצלו אותן לטיול שיעניק לכם אנרגיה להמשך היום.
.3‬ שנו עם תריסים פתוחים. ד"ר גילי גבעתי, נוירולוגית ורופאת שינה מהמרכז הרפואי שיבא ומכון השינה אסותא, ממליצה להותיר חרך בתריסים ולאפשר לאור הבוקר לחדור לחדר. האור הטבעי יעכב את הפרשת המלטונין ויגביר את רמת העוררות.

איך להאיר את הבית?
ציפי פרנק, מרצה לתכנון ולעיצוב תאורה בבית הספר לעיצוב של הטכניון וחברת קסטיאל ובאוניברסיטת בר אילן, בעלת סטודיו לעיצוב תאורה, ממליצה להקפיד על גון האלומה המאירה את הבית, שכן היא משפיעה על תחושת החמימות בחלל החדר:
.4‬ כוונו את נורת ה־LED לגוון כתום־צהוב. מנורות בעלות נורת LED מצוידות בכפתור המאפשר לשלוט בגון התאורה. גוון כתום־צהוב מרגש וממריץ ומתאים לחורף.
.5‬ אל תשתמשו ב־‭.Day Light‬ הוא מאיר באור הקר ביותר, כפלורוסנט בבית חולים, ואינו מתאים ליצירת אווירה חמימה.
‭.6‬ האירו את המטבח ב־‭.Cool White‬ גוון זה חם במעלה אחת יותר מה־‭Day Light‬ ומספק מספיק אור. מטבח עם ריהוט כבד אפשר להאיר בלבן חם יותר במעלה אחת: .Worm White‬
7. האירו את הסלון ב־‭.Internal Light‬ זהו הגוון החם ביותר של הספקטרום הלבן והוא מתאים ליצירת אווירה חמימה ורכה. נורות הפלורוסנט החסכוניות שעל אריזתן מוטבע בטעות הביטוי "גוון צהוב" מאירות בגוון זה.

שינה

כך תבחרו את המזרן שהכי מתאים לכם
מעבר לפינוק שמזמנת התכרבלות, שינה מיטבית חשובה לשמירה על מערכת חיסון איתנה בימים הקרים. "תנוחת שינה טובה תקנה מנוחה לשרירים, לשלד ולשאר חלקי הגוף‭,"‬ מסביר הכירופרקט ד"ר אייל ברגר מילאנג־ילאנג, בית לרפואה משלימה באבן יהודה, "ובחירת מזרן מתאים תבטיח את המנוחה הנדרשת‭."‬ איך לבחור מזרן:
.8‬ לא קשה ולא רך מדי. מזרן בעל תמיכה בינונית עד קשה יספק תמיכה יציבה לגב ויאפשר לנוח ולהרפות שרירים.
.9‬ ספוג ולא קפיץ. עם השנים הקפיצים נוטים לאבד את האלסטיות שלהם. מזרנים עם מילוי ספוגי וחומרים אלסטיים אחרים יעניקו לגב את התמיכה הרצויה.
.10‬ נסו בעצמכם. בקשו להתנסות במזרן למשך כמה ימים. אם אתם מתעוררים עם שרירים כואבים או מכווצים, אל תתפשרו והחליפו אותו.

שינה: כך תבחרו את הכרית שהכי מתאימה לכם

גם לכרית תפקיד חשוב באיכות השינה. אם היא לא מתאימה, אתם עלולים לגרום לעומס על הצוואר ולסבול מכאבים ומנדודי שינה. כדי למנוע זאת הכירופרקט ד"ר יצחק בכר מציע להקפיד על הכללים הבאים:

‭.11‬ בדקו את גובה הכרית. עליה לספק תמיכה לעמוד השדרה הצווארי כך שלא תיווצר מדרגה בינו ובין עמוד השדרה הגבי. בקשו מאדם נוסף להביט בכם כשאתם שוכבים על הכרית ולוודא שעמוד השדרה ישר.
‭.12‬ העדיפו כרית היפואלרגנית. מחקרים עדכניים מצאו כי אחת הסיבות לנחירות היא האלרגיות שיכולות להיגרם מקרדית האבק, שהפכה את משענת הראש שלכם למשכנה. כרית עם מילוי היפואלרגני תמנע את התופעה. הכי מומלצת: כרית משי, חומר שמטבעו הוא אנטי אלרגני.
.13‬ ודאו שהיא נוחה לכם. אחרי הכל, שינה ערבה תתאפשר רק כשתחושו בנוח.

האירו את הבית (צילום: שאטרסטוק)

האירו את הבית באור חמים ורך (צילום: שאטרסטוק)

עור

בחורף העור בכלל, ועור הפנים במיוחד, נוטה להתייבש. ד"ר שלומית הלחמי, מומחית לרפואת עור, מסבירה כי יש לכך שתי סיבות: "האוויר יבש בגלל החימום המלאכותי המופעל בבתים והרחצה במים חמים שמסירה את שכבת השומן שעל העור‭."‬ איך אפשר לצמצם את היובש? ד"ר הלחמי מייעצת:
.14‬ התקלחו במים פושרים. ככל שטמפרטורת המים נמוכה יותר, כך תיפגע פחות שכבת השומן ותישמר הלחות.
‭.15‬ צמצמו את השימוש בסבון. הוא ממיס את שכבת השומן וגורם לייבוש העור. אל סבון יפתור את הבעיה, אם כי לעתים גם לתכשיר כזה עלול להיות אפקט דומה.
‭.16‬ מרחו קרם לחות מיד אחרי המקלחת. אחרי המקלחת העור לח וסופח את הקרם יותר בקלות.
‭.17‬ ועדיף מצנצנת ולא משפופרת. קרמים מצנצנת ולא משפופרת הם לרוב שמנוניים יותר.
‭.18‬ מרחו על הפנים רק קרם ייעודי. קרם לחות שאינו מיועד לעור הפנים עלול להיות שמנוני מדי ולסתום את הנקבוביות.
‭.19‬ אל תלקקו את השפתיים. הנטייה הטבעית ללקק את השפתיים כשהן מתייבשות רק מגבירה את התופעה משום שההרטבה מסירה את שכבת השומן. הפתרון הוא וזלין או תכשירים ייעודיים ללחלוח השפתיים.

גוף

סובלים מזרימת דם לקויה או מקור בכפות הרגליים? שירי מזור, נטורופתית, קופת חולים מאוחדת, ממליצה על הטיפול הביתי הבא:
.20‬ מלאו גיגית במים פושרים, טפטפו לתוכה 2־4 טיפות שמן אתרי איכותי של לבנדר או קמומיל ופזרו בה פרחי קלנדולה.
‭.21‬ הכינו תרמוס עם מים רותחים מבעוד מועד, הניחו אותו לידכם וטבלו את הרגליים במים. השמן מגביר את זרימת הדם, והמים החמים מפיצים חום לכל חלקי הגוף. מזיגת מים מהתרמוס לגיגית אחת לכמה דקות תאפשר לכם לשמור על טמפרטורה חמה ונעימה.

ועוד עצות למניעת מחלות חורף

22. שטפו ידיים לעתים קרובות. עשו זאת בייחוד אחרי שאתם משתעלים או מנגבים את האף.
.23‬ נקו משטחים מזוהמים במטלית לחה מעת לעת. רוב החיידקים שאתם עלולים להידבק בהם נמצאים על הטלפון, על העכבר ועל מקלדת המחשב. ריכוז גבוה של חיידקים נמצא גם בברזי הכיורים בשירותים. לאחר השטיפה סגרו את הברז באמצעות נייר.
.24‬ שתו הרבה מים. קור מגביר את קצב הטלת השתן ומדלדל את כמות הנוזלים בגוף.
‭.25‬ בקשו מאנשים בעבודה ובסביבתכם להישאר בבית כשהם חולים.
.26‬ התעטשו למרפק היד ולא לכף היד. עשו זאת בייחוד כשאין טישו בסביבה.
.27‬ זוזו. אל תשבו יותר מ־30 דקות רצוף. כשאתם רוצים להתקשר לעמית בעבודה, לכו אליו, במקום מעלית עלו במדרגות וכן הלאה.
.28‬ שתו תה ירוק. הוכח מחקרית שנוגדי החמצון שבו מפחיתים סיכון לתחלואה. הפרידו בין שתיית התה לאכילת בשר וחלב כדי לאפשר ספיגה מלאה של כל המרכיבים.
.29‬ צרכו אומגה ‭.3‬ אכלו לפחות פעמיים בשבוע דגים מהים הצפוני, אגוזי מלך, זרעי פשתן וסויה. כל אלה עשירים באומגה ‭,3‬ שהיא חומצת שומן נוגדת דלקת ויעילה לשיפור מצב הרוח.
.30‬ טלו תוספים. אבץ, אכינצאה, פרוביוטיקה וויטמין C יעילים במיוחד למניעת מחלות חורף.
.31‬ בחרו רופא משפחה טוב. אם עדיין אין לכם רופא משפחה ראוי, חפשו ומצאו כבר עכשיו.
.32‬ קחו פסק זמן. מרגישים מתוחים או עייפים? אם לא תיקחו פסק זמן עכשיו מרצון, תיקחו אותו בכורח הנסיבות, כשתחלו.

התחממו. (צילום: שאטרסטוק)

טפחו את הגוף ושמרו על החום, כך תעברו את החורף בשלום (צילום: שאטרסטוק)