למה חשוב שילדים יאכלו דגים?

הדגים עשירים בחלבון איכותי המכיל את כל חומצות האמינו החיוניות, הם מהווים מקור טוב לוויטמינים רבים כגון ויטמינים מקבוצה Bוהם עשירים במינרלים כגון אשלגן, מגנזיום, סלניום, אבץ, וברזל. בנוסף, דגים עשירים ברכיב חיוני ביותר - חומצות השומן מסוג אומגה 3, אשר תועלתן הבריאותית נקשרת להפחתת סיכון למחלות רבות כגון: מחלות לב וכלי דם ומספר סוגי סרטן. באופן מיוחד אצל ילדים, אומגה 3 נקשרה לשיפור מצב הרוח, שיפור יכולות למידה ותיתכן אף השפעה לטובה על בעיות קשב וריכוז.

כמה דגים לאכול?

משרד הבריאות ממליץ לכל האוכלוסייה, כולל ילדים, לצרוך דגים ולגוון את סוגי הדגים בתפריט. אין צורך להגביל את תזונת הדגים בקרב הציבור בכלל, ובקרב ילדים בפרט, אלא לשמור על תזונה מגוונת ומאוזנת.

מתי אפשר להתחיל לאכול דגים? בעבר היה נהוג לדחות את החשיפה לדגים עד לאחר גיל שנה מתוך חשש להתפתחות אלרגיה בעתיד. בעקבות מחקרים שהראו שחשיפה לדגים דווקא מקטינה את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לדגים בגיל מאוחר יותר, מומלץ לחשוף תינוקות לכמות קטנה של דגים (כרבע כפית) כבר בגיל ארבעה חודשים.

איך: טיפים לעידוד ילדים לאכול דגים

1. אל תניחו ש"ילדים לא אוהבים דגים". שלבו את הדגים בצורות שונות כחלק מהתפריט המשפחתי ולעתים תופתעו מליקוקי השפתיים.

2. מחקרים מראים שכדי שילד ינסה מאכל חדש עליו להיחשף אליו לפעמים לפחות20 פעמים. לכן, לא להתייאש וגם אם הילד לא אוכל, להמשיך להגיש את הדגים.

3. אומרים שאם אתם רוצים שילדכם יקרא ספרים, מה שעליכם לעשות הוא... לקרוא בעצמכם! דוגמה אישית היא הדרך הטובה ביותר לגרום לילד לעשות משהו שהיינו רוצים שיעשה. מילים, נדנודים ולחצים יעשו לרוב בדיוק את ההיפך. בקיצור - איכלו דגים ותרוויחו כפליים!

4. דגים ניתנים להגשה בצורות שונות. הצורות המומלצות עבור ילדים הם קציצות, כחלק מסלט או ממרח (למשל עם אבוקדו או ביצה קשה), או בקופסאות (כגון טונה או סרדינים). אל תגישו לילדים דג שלם - בגלל ה"עיניים" וכמובן בגלל העצמות, וגם לא פילה - למרות שהחלק אמור להיות נקי מעצמות, הוא עדיין עלול להכיל אותן.

5. שתפו את הילד בהכנת הדג - ילדים אוכלים יותר בקלות ובשמחה את מה שהכינו בעצמם. הם יכולים להכין איתכם את הקציצות, להוסיף תבלינים, להשרות את הדג לפני הכנתו, להוציא אותו מהקופסה, לערבב אותו בסלט ועוד - לפי גילם ויכולתם.

6. טונה בקופסה מתאימה במיוחד לילדים היות ואין לה צורה, טעם או ריח של דגים וכמובן בשל העובדה שאין חשש לעצמות קשות.

7. היו יצירתיים! טונה בקופסה, למשל, משתלבת היטב בכל ארוחה. היא ניתנת לחימום ולכן מתאימה גם לשילוב כמנה חלבונית בארוחה חמה: עם פסטה, אורז, חביתות, פשטידות ואפילו בסושי. היא מתאימה גם כמנה ראשונה או כתוספת לסלט. טונה מתאימה גם לארוחות ביניים מזינות בתוך כריך לבית הספר בתוספת ירקות או בתוספת קרקרים מקמח מלא בשעות אחר הצהריים.