אמנם החופש הגדול עוד כאן, אך עד מהרה נמצא את עצמנו שוב קמים מוקדם וממהרים לבית הספר. זה הזמן להיזכר בחשיבותן של ארוחת הבוקר וארוחת העשר ולהשקיע את הדרוש בהכנתן מראש.

חשיבותה של ארוחת הבוקר ידועה זה מכבר. במחקרים נמצא שילדים שלא אכלו ארוחת בוקר היו רעבים, עייפים, פחות מרוכזים, עצבניים, חסרי עניין ומנוחה. ארוחת בוקר טובה גם יכולה לעזור במניעת השמנה בקרב ילדים והיא חשובה כבסיס להקניית הרגלי אכילה נכונים ובריאים לכל החיים.

ארוחת עשר חשובה לא פחות - גם אם הילד אכל ארוחת בוקר, ועל אחת כמה וכמה אם למרות כל ניסיונותינו הילד יצא מהבית בלי ארוחת בוקר. היא נותנת "הזדמנות נוספת" לדאוג לסטטוס התזונתי של הילד, לתת לו מנה של אנרגיה חיונית ולעזור לו להמשיך ללמוד ולהתרכז טוב יותר בהמשך היום.

מה מומלץ לאכול בארוחת העשר?

כריך בריא, בתוספת פרי ומים לשתייה, מהווה את ארוחת העשר האולטימטיבית. אם הצלחתם להכניס פנימה גם ירקות (כחלק מהמילוי בתוך הכריך או חתוכים ומוכנים לאכילה) – בכלל שיחקתם אותה.

הלחם (עדיף מלא) יספק את הפחמימות, הממרח רצוי שיספק את החלבונים, והירקות והפירות יספקו ויטמינים ומינרלים.

החלבונים המומלצים הם למשל גבינות לבנות עד 5% שומן או צהובות עד 9%, ביצים או דגים כגון טונה או סרדינים. הדגים לא רק מהווים חלבון זמין ונוח, אלא גם עשירים ברכיב חיוני ביותר- חומצות השומן מסוג אומגה 3, אשר תועלתן הבריאותית נקשרת להפחתת סיכון למחלות רבות כגון: מחלות לב וכלי דם, מס' סוגי סרטן. באופן מיוחד אצל ילדים, אומגה 3 נקשרה לשיפור מצב הרוח, שיפור יכולות למידה ותתכן אף השפעה בילדים עם בעיות קשב וריכוז.

טיפים לארוחת עשר מוצלחת

  1. כשמכינים את ארוחת העשר לילד כדאי להשתדל שהיא תכיל את רוב אבות המזון: פחמימות מדגנים מלאים, חלבונים בעלי ערך תזונתי גבוה, שומנים בריאים, ויטמינים ומינרלים.
  2. כדי להימנע מארוחה שהילד לא מוכן לאכול, כדאי לשתף אותו בבחירת מרכיבי ארוחת העשר שלו, ולתכנן איתו מראש מה היא תכיל.
  3. כדי להקל על מהירות ההכנה ולמנוע ויכוחים, כדאי שיהיה לוח קבוע ובו רשום מה אוכלים בכל יום בשבוע.
  4. נכון שבבית ספר יש ברזייה, אבל כדאי בכל זאת לצייד את הילד בבקבוק מים אישי. בקבוק צמוד מעודד את הילדים לשתות כמות מספקת של מים, ומקטין את הסיכוי שיצרכו שתייה ממותקת.
  5. ילדים אוכלים עם העיניים, לכן כדאי לדאוג שהארוחה לא תהיה רק טעימה, אלא גם מזמינה למראה. עם קצת השקעה וקצת יצירתיות אפשר היום למצוא שלל גאדג'טים ואפילו בלוגים שיסייעו לכם להפוך כל כריך לחתיך.
  6. פירות וירקות שטופים, חתוכים ומוכנים לאכילה יכולים להפוך לנשנוש נוח וזמין.
  7. עדיף לא לשלוח את הילד עם חטיף או ממתק ואם כריך ופרי לא מספקים אותו בימים ארוכים, פשוט לשלוח עוד כריך או עוד פרי.
  8. חשוב לעטוף את הכריך בצורה אסתטית כדי שכבר עם פתיחת הקופסה יהיה לילד חשק לפתוח את העטיפה ולראות מה יש בתוכה.
  9. על מנת שהלחם לא "יירטב", כדאי למרוח את הממרחים "הרטובים", כמו גבינה או סלט טונה, על עלה חסה, ואותו להניח על גבי הפרוסה.
  10. הכנתם כריך חם? מומלץ לעטוף את הכריך בנייר פרגמנט או ברדיד אלומיניום.
  11. רוצים לוודא שהם אוכלים גם ירקות? הכניסו אותם לתוך הכריכים. טיפ לחיתוך מהיר - השתמשו בקולפן ירקות כדי לפרוס ירקות למילוי הכריך.
  12. ניתן להכין סלט טונה בגרסה מופחתת שומן, על ידי שימוש בגבינה לבנה במקום במיונז.
  13. למשקיעים במיוחד: מומלץ לצרף פתק קטן עם כמה מילים חמות מאיתנו. למשל: "לילד הכי מקסים בעולם, יום שמח! באהבה מאמא" פתקון שכזה יכול מייד להעלות חיוך ולגרום לאכילת הכריך עם אנרגיה נעימה מהבית.