מאת בתיה אלימלך

החזרה ללימודים קרובה במיוחד, ועמה לבטים מוכרים בקרב תלמידים, סטודנטים והורים רבים: איזה כריך נכין? השאיפה היא כמובן כריכים מגוונים, טעימים ומעניינים, אבל לא רק, רצוי שיהיו גם בריאים ומפנקים. איך משלבים בין כל השאיפות? חשוב לדעת כי השילוב אפשרי. כדאי להכין לילדים כריכים עם מרכיבים בריאים ויחסית לא עתירי קלוריות, כדי להרגילם לאורח חיים בריא כבר מגיל צעיר. לתזונה נכונה, המהווה חלק חשוב באורח החיים הבריא, השפעה מכרעת על המשך התפתחותם של הילדים, ועל חשיבות מניעת תופעות ומחלות בהמשך, בהן השמנת יתר, סוכרת מסוג 2 ועוד.

לחם – כדאי?

תופעה תזונתית התופסת תאוצה לאחרונה, היא הימנעות מאכילת לחם. ייתכן שזו נובעת מהמוניטין הרע שנוצר ללחם ולמוצרים המכילים גלוטן (בלא עוול בכפם), או בגלל חיפוש אחר טרנדים לדיאטות. הורים רבים, ביניהם סוכרתיים, שרוצים למנוע אפשרות להתפתחות המחלה אצל ילדיהם, מחליטים לא לאכול לחם כהצהרה בריאותית. זאת, למרות שאינם סובלים מצליאק או מבעיה בריאותית אחרת המחייבת הימנעות מלחם. עם זאת, הם ממשיכים לצרוך חטיפים, מאפים ודברי מתיקה התורמים במידה רבה לעליה בערכי הסוכר.
דווקא אכילת כריך בהרכב נכון, היא הזדמנות מצוינת לארוחה טעימה, מזינה ובריאה. לחם יכול להעניק תחושת שובע למשך שעות. לחם עשוי מחיטה או מדגנים מלאים, ואלו אף מכילים ויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרלים. כריך הוא פתרון טוב לתלמידים במהלך יומם בבית הספר, אך לא רק. כריך טוב גם לאנשים הנמצאים בדרכים או שאינם פנויים לאכול ארוחה חמה ומזינה במשך היום. כריך, להבדיל מקרואסון או מבורקס, נתפס כארוחה שלמה ומכיל לרוב אותה כמות פחמימות אך איכותיות, לצד כמות קטנה של שומן. בנוסף, להבדיל מפחמימות מבושלות כמו אורז או פסטה, את כמות הלחם קל מאוד להעריך, עובדה המסייעת לאיזון ערכי סוכר ולשמירה על תזונה נכונה ובריאה.

כריך תוצרת חוץ

בבחינת הכריכים המוצעים ברשתות הגדולות, ניתן למצוא כריכים מזינים ודלי קלוריות ופחמימות המכילים מרכיבים כמו לחם קל, גבינות דלות שומן וכדומה. זאת, בשונה מבתי קפה קטנים, שם קשה למצוא כריך העומד בסטנדרטים של דל שומן ובריא, מאחר שברובם מציעים כריכים מאוד טעימים אך לא דיאטטיים (בבאגט, עם גבינות עתירות שומן או מילוי שומני אחר). כיום, מרבית בתי הקפה מציעים מגוון לחמים לבחירה בהרכבת הכריך. זו ההזדמנות לבצע בחירה מושכלת ולהעדיף לחם מלא או קל על פני לחמניה או באגט.
בדרך כלל, כריך שיוגש לנו בבית קפה יהיה גדול יותר מכריך ביתי, ולכן הוא עלול להעלות ערכי סוכר מעבר לרצוי. דרך טובה להתמודד עם אתגר זה, היא לחלוק את הכריך עם אדם נוסף או לאכול רק חצי ממנו באותה ארוחה, ולהשאיר את החצי השני לארוחה מאוחרת יותר ביום. כך ניתן להימנע מעליית ערכים מוגברת לאחר אכילת כריך גדול המכיל כמות רבה של פחמימות בארוחה אחת.

כריך תוצרת בית

מרכיב חשוב בעת הרכבת כריך, הוא סוג הלחם בו משתמשים. פוקאצ'ות, באגטים, פיתות ולחמים לבנים יכילו לרוב כמות גדולה של פחמימות הנספגות מהר למחזור הדם, וזאת לפני שלקחנו בחשבון את המילוי. לחמים אלו יכולים להיות בעייתיים לילדים עם נטייה להשמנת יתר, לחולי סוכרת או לנשים עם סוכרת הריון, כיוון שאלו צריכים להקפיד על כמות מוגבלת של פחמימות בכל ארוחה. לדוגמא, בייגל לבן שלם בגודל בינוני יכול להיות שווה ערך ל-4 פרוסות לחם.
לאחר שבחרנו את סוג הלחם ואת הגודל הרצוי, הגיע הזמן לבחירת המילוי. מריחת דבש, סילאן או ריבה, שוות ערך לסוכר פשוט, ויכולה להגביר משמעותית ערכי סוכר בדם. ישנן ריבות עליהן מצוין הכיתוב "ללא סוכר", אך בפועל כן מכילות סוכר בכמות דומה לריבה רגילה, כיוון שבהן מוסף סוכר פרי במקום סוכר לבן. גם צריכה של ריבה מסוג זה יכולה להעלות משמעותית ערכי סוכר בדם, במיוחד כאשר תמרח על חלה או פיתה.

מה כדאי למרוח?

ממרחים מומלצים, מזינים וטעימים, שיהוו תזונה בריאה ונכונה לילדים, צעירים ומבוגרים:
  • אבוקדו (עשיר בסיבים תזונתיים ואשלגן)
  • טחינה (עשירה בסידן)
  • גבינות דלות שומן
  • ביצה לצורותיה
  • טונה (מכילה סידן, ויטמין די וחלבון איכותי ורזה)
  • סלמון
  • בשר רוסטביף (אינו עתיר שומן בדרך כלל)
  • חזה עוף (מהווה ארוחה שלמה, דלת שומן ומשביעה)
לצד הכריך, אפשר להוסיף סלט ירקות בצלחת. השילובים השונים של הכריכים רבים, ובכך מאפשרים לנו ליהנות מגיוון גדול מאוד מבלי להשתעמם, גם אם אנחנו אוכלים כריך מידי יום.
  • בתיה אלימלך היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת, יועצת האגודה הישראלית לסוכרת