מאת ד"ר אורון שמואלי

בקרב אוכלוסיית הנשים השתרש מיתוס חזק, לפיו אין לטפל בשיניים בתקופת ההיריון. המיתוס שגוי, גורם לנשים להדיר עצמן ממרפאות השיניים, ובלא יודעין להחמיר את בריאות השן והרקמות הרכות בחלל הפה, דווקא בתקופה רגישה זו. בנוסף, קיים פחד נשים הריוניות רבות מביצוע צילומי רנטגן לשיניים ומטיפול הכרוך באלחוש מקומי. טיפול מונע במרפאת שיניים הוא צורך חיוני בכל עת, ובפרט בתקופת ההיריון, וההשפעות השונות לפניכם.

בריאות החניכיים קשורה באופן ישיר לבריאותו הכללית של אדם בכלל ואישה בפרט. בתקופה שלפני הלידה ובמהלך ההיריון, כתוצאה מפעילות הורמונלית מוגברת (פרוגסטרון), מבחינות נשים רבות בתופעת נפיחויות ודמם יתר מהחניכיים. קיימת אוכלוסיית חיידקים עשירה בחלל הפה דוגמת סטרפטוקוק, אשר גורמת לפגיעה בחומר שן בריא (עששת – חורים בשיניים), פגיעה בעצם הלסת והפחתת תמיכה לשיניים ולניידותן.
מחקרים רבים מצאו קשר ישיר בין בריאות החניכיים ללידות מוקדמות, לידת פגים ולמשקל העובר. בתקופת ההיריון אנו עדים לבחילות והקאות, בעיקר בטרימסטר הראשון של ההיריון, בו מתרחשת התפתחות האברים של העובר. בזמן ההקאות עולה רמת החומציות בחלל הפה, ועימה סיכון לפגיעה בזגוגית השן ולעששת.
צילום במרפאת השיניים. רמת הקרינה בצילומי שיניים הינה קטנה ביותר והסיכוי לפגיעה עוברית לא קיים. מכשירי הרנטגן נמצאים בפיקוח משרד הבריאות באופן תקופתי ומדבקה כתומה על-גבי המכשיר מעידה על כך. המעבר לשימוש ברנטגן דיגיטלי הולך ותופס מקום ברפואת שיניים ורמת הקרינה בשימוש בו פחותה אף יותר. עם זאת, בזמן הצילום חובה להגן על גוף האישה והעובר בסינר עופרת, ונבצע צילומים בודדים, על פי הצורך. בעת הביקור במרפאה יש לעדכן את הרופא בדבר ההיריון ולציין זאת באנמנזה, שאלון הבריאות בתיק הרפואי.
מותר לבצע הרדמה מקומית / אלחוש. אין כל מניעה להשתמש בחומרי ההרדמה הנפוצים ברפואת שיניים לצורך הטיפול. חשוב כי ההרדמה תהיה יעילה ובכמות הרצויה.
שימוש בתרופות חייב להיות רק בהמלצה ובהתוויה של רופא השיניים. שימוש בתרופות ממשפחת טטראציקלין יכול לגרום להופעת כתמים על גבי שיניו של הילוד, ואין להשתמש בהן בתקופה זו.
טיפול עם נייטרוס (גז הצחוק). אין מחקרים המוכיחים באופן מוחלט כי חל איסור לטיפולי שיניים בעזרת גז הצחוק בזמן ההיריון, אך ההמלצה היא להימנע מלהשתמש באמצעי זה.

המלצות לטיפול שיניים בזמן ההיריון

  • טרימסטר ראשון: טיפולי חירום בלבד לצד גהות הפה – שיננות והדרכה בהיגיינה אוראלית.
  • טרימסטר שני: זהו הזמן המומלץ ביותר לטיפולי שיניים. בתקופה זו רמת הבחילות נמוכה והתנוחה למטופלת נוחה וסבירה. בהחלט אפשר להמשיך עם טיפולי שיננות.
  • טרימסטר שלישי: ניתן לטפל בשיניים, אך רצוי להגיע לשלב זה עם שיניים מטופלות עקב אי נוחות בישיבה על כיסא הטיפולים, ולהוסיף להקפיד על טיפולי שיננות.
טיפול בשיניים, דווקא בתקופת ההיריון הרגישה (שאטרסטוק)
  • ד"ר אורון שמואלי הוא רופא שניים, מנהל רפואי של מרחב מרכז ברשת מרפאות שיניים "כללית סמייל", מקבוצת שירותי בריאות כללית