מאת רויטל גל

דואגים מהמצב? לחוצים מהאזעקה הבאה שתגיע? אתם לא לבד. כולנו מרגישים מידה מסוימת של חרדה ודחק (סטרס), אך כאשר אלו מונעים מאיתנו לתפקד בצורה מיטבית, עלינו לשים לב לכך ולחשוב על דרכי טיפול.

"חרדה היא תחושה מעורפלת של פחד ודאגה רבה מפני סכנה, מוחשית או דמיונית," אומרת אפרת דרוק, נטורופתית N.D., בעלת תואר שני בחינוך M.Ed, רפלקסולוגית בכירה ומרצה ברידמן. "החרדה מתבטאת בדרך כלל בעצבנות ורגישות יתר, כאבי בטן שלא קשורים לווירוס, כאבים בחזה וקושי לנשום, הרטבה בלילה אצל ילדים ואף מתבגרים, בעיות שינה, דיכאון, חוסר ביטחון ונסיונות להתמודד עם החרדה (כגון דיבור רב על התופעה). ביטויים נוספים לחרדה הם עישון רב מהרגיל, שתיית אלכוהול, שתיית קפה מרובה, צריכה גבוהה של פחמימות ריקות ועוד. לעיתים, חרדה עלולה להתבטא בצורה חריפה יותר על ידי התקפים בהם אדם חושב שהוא עומד למות.
"לעומת חרדה, דחק הוא מצב שיכול להיות זמני או כרוני, בו אדם נמצא בעומס גדול, בקונפליקט או בשינוי משמעותי, ומרגיש חוסר שליטה במצב. הגירוי יכול להיות מחשבתי או חיצוני והוא מאיים על השלמות הפיזית ו/או הנפשית של האדם. דחק עלול לגרום לאותם סימפטומים של חרדה, אך גם לבעיות בריאותיות כרוניות, מאחר שהיא גורמת לעלייה ברמות הקורטיזול ("הורמון הסטרס") והאדרנלין בדם. כאשר אלה מופרשים ברמות גבוהות ולאורך זמן, הם עלולים לגרום לפגיעה במערכת החיסון ולגרום לחסרים תזונתיים, ומכאן להחליש את הגוף ולגרום לו להיות פגיע למצבים בריאותיים: החל משפעת, עובר באולקוס וכלה בהתקפי לב."

אם אתם בחרדה או בדחק, ישנם דברים טבעיים שיוכלו להקל עליכם לעבור את התקופה הזו:

1. תזונה. בזמני דחק מתמשכים, אנחנו נוטים לצרוך יותר קפאין, סוכר, שוקולד, פחמימות ריקות ושאר חטיפים. זאת משום שהגוף יודע שהוא צריך למלא מאגרי גלוקוז המתדלדלים בשעת דחק. רצוי להקפיד על תזונה נכונה על ידי צריכת ירקות ופירות טריים, אבוקדו, דגים, ביצים, אגוזים וזרעים, פחמימות מלאות (קמח מלא, אורז מלא, קינואה). מומלץ לשתות הרבה מים ולהפחית, ואף להימנע ככל האפשר, מצריכת קפאין, סוכר, מלח רב, פחמימות ריקות (עוגות, עוגיות, חטיפים), צבעי מאכל, חומרים משמרים, מזון מעובד ומשומר ועישון. תוספים מומלצים לתקופה זו הם קומפלקס B+C ואומגה 3, המגנים על המוח והגוף ממצבי דחק ועוזרים להתמודדות בתקופה כזו.
2. צמחי מרפא. צמחי מרפא רבים נחשבים למרגיעים, אך קמומיל (Matricaria recutita) ומליסה (Melissa officinalis) יעילים במיוחד. ניתן לרכוש אותם בחנות טבע או לגדל בגינה (או על אדן החלון), ולשתות כחליטה. צמחים אלו נחשבים לעדינים מאוד ומותרים לשימוש בקרב תינוקות, ילדים, נשים בהיריון ומניקות. קמומיל מכיל apigenin, חומר הנקשר לרצפטורים בנזודיאזפינים במוח (אותם רצפטורים שמושפעים מתרופות נוגדות חרדה) וגורם להשפעה מרגיעה. בנוסף, ה-apigenin, בשילוב עם שמנים אתריים בצמח, מקל על בעיות במערכת העיכול ויכול לסייע במקרים בהם ישנם סימפטומים במערכת העיכול. מליסה מכילה רכיבים המונעים את פירוקו של GABA, נוירוטרנסמיטור, שגם הוא מושפע מאותן תרופות נוגדות חרדה ותפקידו לעכב הולכה עצבית ולהרגיע. חליטת מליסה מערכת הולכה עצבית ומרגיעה (שאטרסטוק)
הכנת החליטה: לשים כף מהפרחים/עלים בתוך מים רותחים, להשרות לעשר דקות, לסנן, לקרר קצת ולשתות.
3. ארומתרפיה. שיטת טיפול המשתמשת בשמנים אתריים ויכולה לעזור בהרגעה. יש לטפטף מספר טיפות במבער, על הכרית בלילה, על דש החולצה או לעשות עיסוי ברקות/בטן/חזה (שימו לב, כמעט כל השמנים האתריים חייבים להיות מעורבבים עם שמן נשא כלשהו, כגון שמן זית, שמן שקדים, שמן שומשום וכדומה, למניעת כוויות). השמנים המרגיעים העיקריים הינם לבנדר, ברגמוט, ילאנג-ילאנג ולבונה.
4. פרחי באך. תמצית רסקיו, אותה ניתן לקנות בכל בית מרקחת וחנות טבע, יכולה לעזור רבות בהפחתת דחק. זוהי תמצית מעלי כותרת של חמישה פרחים, מסדרת פרחי באך, המתאימה לשימוש גם בקרב תינוקות, ילדים, נשים בהיריון ומניקות. ניתן לטפטף ארבע טיפות מהתמצית מתחת ללשון או בכוס מים ולשתות ארבע פעמים ביום או יותר, במידת הצורך.
5. עיסוי בכפות הרגליים. לפי שיטת הרפלקסולוגיה, כל האיברים, מערכות הגוף, הנפש והרגשות, מתבטאים בכף הרגל. תנועות מסוימות ולחיצות במקומות הנכונים יכולים לעזור בהפגת דחק. נצלו את הזמן במרחב המוגן: על המטופל לשכב על מזרון נוח עם ידיו לצידי הגוף, לעצום עיניים ולנסות להירגע. המטפל יכול לעסות את רגליו בכל דרך שירצה, כל עוד הטיפול נעשה ברוגע, לאט ובעדינות. ניתן להחזיק את העקבים מלמטה במשך מספר דקות, להניע את הרגל בכל כיוון אפשרי, לעסות ולהניע את האצבעות בסיבובים (לא את האגודל). כדאי לסיים את הטיפול בהחזקת המפרק העליון של האצבע האמצעית עם האגודל והאמה שתי הרגליים בו זמנית. הטיפול מאפשר לדם לזרום בחופשיות ולהניע חומרי מזון וחמצן לרקמות, שרירי הגוף ומערכת העצבים נרגעים ויכולים כך לתפקד בצורה יותר טובה. כאשר הטיפול נעשה בידים לא מקצועיות הוא אינו מומלץ לנשים בהיריון, אנשים לפני ניתוח ואנשים הסובלים מאוסטיאופורוזיס או סרטן.

6. פעילות גופנית. פעילות גופנית סדירה מעלה את רמות האנדורפינים בדם, מחדדת את המחשבה, תורמת לעירנות ולריכוז ותורמת להרגשה טובה באופן כללי. ניתן ללכת, לרוץ, לשחות, לרכוב על אופניים, לתרגל יוגה או פילאטיס, מה שאתם אוהבים וגורם לכם להרגיש טוב.

במקרים בהם הסימפטומים נמשכים זמן רב, במצבים בהם אי אפשר להקל עליהם בשיטות "ביתיות" כגון אלו המצויינות בכתבה וכאשר חומרת הסימפטומים פוגעת באיכות החיים, יש לפנות לאיש מקצוע.

תמצית מפרחי באך יעילה בהפחתת דחק (שאטרסטוק)