מאת טל שקד

בכל יום אנו מתמודדים עם אינספור מצבים, נתונים משתנים ואתגרים, חלקם עוברים על ידנו וחלקם עוצרים ומקננים בנו. התמודדות עם לחץ הנה אישית ומשתנה מאדם לאדם, כל אחד עשוי להילחץ מסיבות שונות ובזמנים אחרים, ולכן כל אחד עשוי לבטא לחץ באופן שונה. השפעת הלחץ יכולה להיות משמעותית במיוחד בקרב אנשים עם סוכרת, שכן לחץ נפשי אף מעלה את רמת הסוכר בדם, ולכן משפיע באופן ישיר על ההתמודדות היומיומית של הסוכרתים עם איזון הסוכרת.
בקרב סוכרתים, איזון רמות הסוכר מושפע מגורמים רבים, ביניהם תזונה נכונה, נטילת תרופות, שמירה על כושר גופני והסתגלות לאורח חיים בריא. לעיתים, התמודדות עם לחץ נפשי נדחקת ולא מקבלת חשיבות ראויה. למרות העובדה שישנה חשיבות גדולה במתן טיפול מותאם ואישי.
כאשר אדם מדווח על תחושות לחץ ומבקש סיוע בהתמודדות, ישנם כמה שלבים שיכולים לעזור לו להבין ממה הוא נלחץ וחרד, על מנת לטפל בבעיה בצורה הטובה ביותר.
שלב ראשון: מהו מקור הלחץ?
ללחץ מקורות רבים, החל מגורמים חיצוניים התלויים, לדוגמא, במצב הביטחוני, ועד גורמים אישיים. גורמים אלו יכולים להיות קשורים לאדם באופן אישי, דוגמת חרדה לבעיות פיזיות מסוימות, להיבטים חברתיים, היבטים משפחתיים ועוד. כך למשל, יש שיחששו לצאת מהבית בשעות החשיכה, ויש הורים שידאגו לשלום ילדיהם הצעירים בחופשת הקיץ. חלקנו דואגים מפני אי וודאות ובחוסר היכולת שלנו לשלוט במצב.
שלב שני: מהן נקודות החוזק המוכרות והחדשות שלנו?
באילו נושאים אנו בטוחים וסומכים על עצמנו? אילו כוחות ייחודיים אנו יודעים שטמונים בנו? על מה נשענו בעבר, כשנאלצנו להתמודד ולהתגבר על מצבים קשים ומאתגרים? אילו מנגנונים אישיים סייעו לנו בעבר להתמודד עם מתח יוצא דופן? נסו להיזכר במרכיבי החוסן האישי שלכם או של מי שאתם משוחחים עמו, להזכיר לו שהוא יכול להיעזר במשאביו האישיים, והם עומדים לרשותו.
שלב שלישי: האם יש לנו מערכת תמיכה חברתית איתנה?
במצבי לחץ קיימת חשיבות עצומה לחיזוק מערכת התמיכה החברתית של האדם. במקום להסתגר לבד, כדאי לפנות לרשת החברתית הטבעית שלנו, ולדאוג לחיזוקה. דיבור ושיתוף משחררים ועוזרים בהפגת מתח. שיתוף האחר ברגשות, הקשבה וחיפוש למי אפשר לסייע בסביבתך, יסייעו לנו לייצר מערכת חברתית יציבה.
לאחר שביררנו מהם גורמי הלחץ ובאילו משאבים אישיים וחברתיים שעומדים לרשותנו אנו יכולים להשתמש, ניתן לבנות תכנית פעולה יומית, המבוססת על כלים אישיים ורעיונות שישמשו אותנו להתמודדות עם רגעי לחץ.
שלב רביעי: האם יש פעילות מעשית שיכולה לעזור בהפגת המתח?
חשוב להבין, שישנן דרכים מעשיות לפתור מצוקה נפשית. עיסוק בהסחת דעת הוא משימה בפני עצמה. לכן, חפשו פעילות שיכולה להרחיק אתכם ממעגל של מחשבות שליליות ומאיימות. לחץ נפשי גורר זמן שבו לא ניתן לסלק מתח, אבל ניתן לנהל אותו באופן שהוא לא ינהל אותנו.
דוגמאות לפעילויות מעשיות שיעזרו לנו להתרחק ממחשבות שליליות ולחץ: בישול, האזנה למוסיקה, קריאת ספר קליל ומושך, עיסוק ביצירה כמו ציור, צילום, פיסול וכתיבה.
בנוסף, כשתחושת הלחץ עולה עד לכדי מחנק והשפעה פיזית על הגוף, דרך כאבים, עלייה ברמות הסוכר ועוד, יש לעצור הכול ולקחת נשימות עמוקות. לשים לב לשאיפת וזרימת האוויר לגוף ולעקוב אחריו בדרכו החוצה, וחוזר חלילה. גם עיסוק בפעילות הרפיה ומדיטציה עשויים לסייע בהתרחקות ממחשבות שליליות. יסייע גם תרגול גופני הקשור בתזוזה מהתנוחה בה אתם מצויים, כמו קימה מכורסת טלוויזיה, סיבוב של כמה דקות בבית או מחוץ לו.
שיטה נוספת מתרכזת בשימוש בדמיון, התמקדות ברגעים מופלאים וזיכרונות טובים, אותם חווית בחייך. כך תוכלו לאפשר לעצמכם לשהות כמה דקות בחוויה נעימה ובהסחת דעת חיובית.
יש דרכים מעשיות לפתור מועקה, שיתוף היא אחת מהן (שאטרסטוק)
  • טל שקד היא מאמנת אישית בתחום הבריאות, הסוכרת ואורח החיים במרכז DMC לטיפול בסוכרת