במהלך החופש הגדול הילדים נמצאים בבית שעות מרובות ולכן עלולים למעט בפעילות פיזית וחברתית, ולהעדיף על פניהן את מה שמכונה "שעות מסך" - צפייה ומשחק במסכי הטלוויזיה, הטאבלט והטלפונים הסלולריים. בילוי מרובה מול המסכים כרוך בחסרונות רבים, ובראשם חוסר פעילות גופנית. מבחינה תזונתית, "שעות מסך" מאופיינות בזלילה נמשכת של נשנושים וחטיפים, שבאה לרוב על חשבון ארוחה מאורגנת ומזינה.

זוהי סיבה נוספת לכך שחשוב לעודד את הילדים ובני הנוער שלא לרבוץ כל היום מול המסך, אלא להפעיל את הגוף ואת הראש בפעילויות ספורטיביות, חברותיות, יצירתיות ומרגשות. מבחינה תזונתית על ההורים לנסות לדאוג שהילדים יאכלו באופן מסודר ומזין, גם אם זה מצריך תשומת לב והשקעה יותר מאשר בימים רגילים.

אין ספק שהחופש הגדול הוא תקופה לא קלה עבור ההורים, שצריכים להתמודד עם מגוון אתגרים הטמונים בילדים שמחוץ למסגרת הלימודים היומיומית. חשוב להבין שגם בנושא התזונה יש השפעה רבה למעשי ההורים על התנהגות ילדיהם. למעשה, הבסיס לשמירה על תזונה מאוזנת ומזינה גם בחופש הגדול תלוי בהשקעה של ההורים – כלומר, עד כמה הם מוכנים לעבוד ולהשקיע ביצירת אוכל בריא זמין וטעים לילדיהם.

הנה כמה טיפים שיסייעו לכם ולילדכם לעבור את החופש הגדול בשלום מבחינה תזונתית ואפילו בהנאה:

  1. זמינות של פירות וירקות טריים ומבושלים חשובה במיוחד לשמירה על תזונה מאוזנת. השאירו לילדכם ירקות ופירות חתוכים בצורה מפתה לנשנוש וצריכה במהלך היום.
  2. עם כל הכבוד לעידוד עצמאות, אם אתם רוצים שיאכלו בריא, אל תצפו מהילדים ומבני הנוער לארגן לעצמם אוכל מזין ומסודר. הקפידו להכין ולהשאיר עבורם ארוחות שמצריכות כמה שפחות פעולות, רצוי חימום והגשה בלבד.
  3. מלאו את המקרר והמזווה במאכלים בריאים וזמינים כמו מוצרי חלב רזים, טונה בקופסה, גרעיני תירס, לחמים מקמח מלא, דגני בוקר מסוגים עדיפים וכו'.
  4. בקיץ יש נטייה להעדיף אוכל קליל וקר. אין סיבה להתעקש על ארוחה חמה וכדאי להחליף מנות כבדות וחמות במנות חלופיות שהילדים שלכם ישמחו לאכול.
  5. הילדים בקייטנה? נכון, אין לכם הרבה שליטה על מה שהם אוכלים, אך אפשר וכדאי להראות אכפתיות ומעורבות מול הגורמים המארגנים. בדקו מה מציעים לילדים לאכול, בקשו להפחית מאכלים תעשייתיים ושתייה ממותקת ולהעדיף פירות על פני חטיפים.
  6. לים, לבריכה או לגינה – לא משנה לאן אתם הולכים, נסו תמיד להצטייד מראש ולהביא מהבית את הכיבוד: סנדוויצ'ים מזינים עם חביתה, טונה, גבינות וירקות, פירות חתוכים, בייגלה מקמח מלא, יוגורטים (בצידנית) ופירות יבשים (בהתאם לגיל).
  7. נעתרתם ל"אמא, תקני לי"? זה גם בסדר. מדי פעם אפשר לקנות משהו פחות בריא כמו טוסט, צ'יפס או ארטיק כל עוד שומרים על מידה.
  8. גלידות וקינוחים קפואים הם הפינוק האולטימטיבי עבור הילדים (ועבורכם!) וכדאי שיהיו זמינים במקפיא. העדיפו לרכוש גלידות במנות אישיות (כגון ארטיקים על מקל) על פני אריזות משפחתיות, שעלולות לעודד צריכה מוגזמת. שימו לב, שכאשר קונים גלידות אישיות, יש להעדיף גרסאות קטנות על פני הגרסאות הענקיות והמושחתות. בנוסף, ניתן היום להשיג גלידות על בסיס פירות, גלידות דיאטתיות ומופחתות קלוריות במגוון טעמים.
  9. פירות הקיץ שופעים, מזמינים וטעימים, אך חשוב להסביר לילדים שיחסי הציבור המעולים של הפירות עלולים להטעות. הם אמנם בריאים ומומלצים, אך יש לצרוך רק עד שלוש מנות פרי ביום. מעבר לכך תיגרם לנו צריכה מוגזמת של סוכרים מהפירות.
  10. יש לכם זמן איכות לבלות יחד עם הילדים? כדאי ואפשר לנצל את החופש להכנה משותפת של אוכל לארוחה המשפחתית. זאת הזדמנות לעודד אותם ללמוד על מזון בריא ולהכין בעצמם מזון שאותו ישמחו לאכול.

הבונוס: אכילה משותפת

חשוב מאוד להקפיד על ארוחה משפחתית לפחות פעם בשבוע. מחקרים מראים כי ילדים שבמשפחותיהם הקפידו על ארוחות משפחתיות משותפות היו תלמידים טובים יותר, היו יותר רגועים, יותר חברותיים, פחות סבלו מבעיות של עודף משקל, היו בעלי יותר ביטחון עצמי ועוד. הדבר חשוב במיוחד כשמדובר במתבגרים שהשיחות איתם נוטות להיות קצרות ומעשיות. למעשה, מחקר הראה כי הורים למתבגרים מדברים איתם כ-14 דקות בממוצע בלבד ביום!

אם במהלך שנת הלימודים קשה למדי לאסוף את כל בני המשפחה לארוחה משותפת מדי יום, דווקא החופש נותן לנו הזדמנויות לשבת יחדיו לאכילה. כמובן שהחשיבות אינה טמונה בישיבה עצמה, אלא בניצול הזמן לשיחה, עדכון הדדי ושיתוף.

לסיכום - זה בידיים שלכם. השקעה והכנה מוקדמת יכולות לעשות את כל ההבדל בין מוקד לריבים בין הורים לילדים לבין ארוחות משפחתיות מהנות ומקרבות לבבות. יום שאתם מתכננים ומכינים מראש הוא עוד יום שהילדים שלכם יכולים לסיים בלי להתפרע. ובחופש הגדול, זה גם משהו.

  • תודה לדיאטנית הקלינית רותי אבירי על עזרתה בהכנת הכתבה